NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Dobrý den, vítám vás u po ř adu Vodní sv ě t. Jelikož m ů j partner na uvád ě ní po ř adu ješt ě zatím nedorazil budu si muset poradit sama, pokud nep.
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník
ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.
Jen jednou za rok přijdou Vánoce, jen jednou za rok se malý sněhem zachumelený stromeček promění v zářící světélko tichého lidského štěstí. Jen jednou.
Vánoce.
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Vánoční prezentace Honza Pospíšil.
ŽIVOT NA VESNICÍCH Projekt Vzdělání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Oprava chybné prezentace
Vánoce a vánoční zvyky.
VÁNOCE Vánoce (z něm. Weihnachten svaté noci) jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Photo by Aneta Brožovská Present by Aneta Brožovská.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v hod. zpíváním u vánočního stromu před.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Dagmar Šaflová Název:VY_32_INOVACE_M Téma:Vánoce, vánoční přání Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Vánoce VY_32_INOVACE_16 Sada 8 Rozmanitost přírody Autor: Jana Nikrmajerová ZŠ a MŠ Dešná IT ve skole 1622/21/7.1.4/2010.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Štědrý večer - Lidové zvyky a tradice Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Jiřina Trpková Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_III.CAS27 Vytvořeno:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Hodně štěstí v novém roce
Zima NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Moje rodina NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Napsal: Filip Smolík Třída:6.A
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Příprava na vyučování NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Vánoce
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Riskuj-Vánoce
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
VÁNOCE Název : VY_32_inovace_10 - PR – Vánoce Autor: Denisa Štelzigová
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Vánoční zvyky a tradice

Datum vytvoření projektu Prosinec 2011 Ročník1 Popis prezentaceŽáci se seznámí s vánočními zvyky a tradicemi, sami s pomocí obrázků vypráví, jak sami prožívají vánoční svátky.

Váno č ní zvyky a tradice

V ě nec má č ty ř i sví č ky a je ozdoben. Ka ž dá sví č ka zna č í jeden týden, proto se dává na dve ř e ji ž č ty ř i týdny p ř ed Vánocemi.

Na svátek Barbory se trhají v ě tvi č ky z t ř ešn ě. Podle tradice p ř inášela rozkvetlá v ě tvi č ka do domu št ě stí. V ěř ilo se, ž e dívka, které v ě tvi č ka do Vánoc rozkvete, se do roka vdá. Tato tradice je typicky č eská.

Svobodné dívky házejí st ř evíc p ř es hlavu, pokud st ř evíc ukazuje špi č kou ke dve ř ím, dívky se do roka provdají, v opa č ném p ř ípad ě z ů stanou doma.

Kousek olova se roztaví a pak se vlije do vody, podle toho jaký tvar litím vznikne, takový č eká osud toho, který do vody dal roztavené olovo.

Na Štědrý den bylo zvykem se celý den postit, neboť jen ten, kdo až do štědrovečerní večeře nejedl, mohl večer vidět na stěně zlaté prasátko.

Oblíbeným zvykem je krájení jablka, které rozkrojíme kolmo ke stopce. Pokud je jád ř inec plný č erv ů, znamená to nemoc, pokud je ve tvaru k ř í ž ku znamená smrt, a pokud je p ě kný znamená št ě stí a zdraví.

Vypráv ě j o zvycích na obrázcích

Pou ž ité zdroje:  Adventní věnec:  Barborky: content/uploads/2011/06/barborka.jpghttp://vanoce-tradice.cz/wp- content/uploads/2011/06/barborka.jpg  Lití olova: hana.estranky.cz/img/picture/635/ jpghttp:// hana.estranky.cz/img/picture/635/ jpg  Krájení jablka: Ea2R7ilhyvZZRBsIjnYC14QwwSTaIDVgcQknI-kw Ea2R7ilhyvZZRBsIjnYC14QwwSTaIDVgcQknI-kw  QPZSQCZC9FJ76x4UXpJww9fnZkE8phqDZo3ZN66zZUuXM0 QPZSQCZC9FJ76x4UXpJww9fnZkE8phqDZo3ZN66zZUuXM0  Střevíce: otWWaejln57T1fJWceYeg1csg66Eewiq3hVkblm2A otWWaejln57T1fJWceYeg1csg66Eewiq3hVkblm2A  bWAeMxeMUoFyPPNVw2ALmER_TUy5kcD4UEyXvIe7 bWAeMxeMUoFyPPNVw2ALmER_TUy5kcD4UEyXvIe7  Zlaté prasátko: w-9t662-F-zvKEAIu5yLe89ehNICAeyhoGPHGml w-9t662-F-zvKEAIu5yLe89ehNICAeyhoGPHGml  Vánoční strom:

 Zdobení stromku: cga7d.jpg cga7d.jpg  Lodičky: content/uploads/2011/06/VANOCE-LODICKY.jpghttp://vanoce-tradice.cz/wp- content/uploads/2011/06/VANOCE-LODICKY.jpg  Cukroví: nicukrovi.jpg nicukrovi.jpg  Perníčky: content/uploads/2009/12/IMG_5379.JPGhttp:// content/uploads/2009/12/IMG_5379.JPG  Kapr: pg pg  Vánočka: PlBtzxhdh9AB2yYfdeSUTz5ERQLQCOWDoozz65XT4n p4Pb7k63cmxSv PlBtzxhdh9AB2yYfdeSUTz5ERQLQCOWDoozz65XT4n p4Pb7k63cmxSv