Přestupky Stanoviska VOP – kazuistika a ESO Prezentace pro pracovníky Krajského úřadu Jihomoravského kraje a podřízených správních orgánů Mgr. Ivo Kousal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Ochrana práv ve veřejné správě
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Správní činnosti.
Činnost a stanoviska VOP
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ A PŘESTUPKOVÉ PRÁVO
Řízení o přestupcích.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Obecně Lucia Madleňáková
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Občanské právo procesní
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Občanské právo procesní
Správní řád -vybrané instituty
2. Správní trestání a správní delikty
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Přestupky Činnost a stanoviska VOP Prezentace pro pracovníky Krajského úřadu Jihomoravského kraje a podřízených správních orgánů Mgr. Ivo Kousal.
Nahlížení do správního spisu a právo na informace JUDr. Lenka Cundová vedoucí odboru správního Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
Metodická porada zpracovatelů přestupkové agendy
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
Přestupky Stanoviska VOP – kazuistika Prezentace pro pracovníky Krajského úřadu Jihomoravského kraje a podřízených správních orgánů Mgr. Ivo Kousal.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
Základy odpovědnosti za přestupky
Několik problémů na startu zák. č. 250/2016 Sb.
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Umisťování staveb.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Procesní prostředky regulace správního řízení
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Právní problematika břehových porostů
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Přestupky Stanoviska VOP – kazuistika a ESO Prezentace pro pracovníky Krajského úřadu Jihomoravského kraje a podřízených správních orgánů Mgr. Ivo Kousal

2 Sp. zn. 1847/2013/VOP/IK „Vydání kopií písemností účastníku řízení z přestupkového spisu v průběh přestupkového řízení je vždy úkonem souvisejícím s přestupkovým řízením, a proto není předmětem správního poplatku (§ 2 odst. 2 zákona o správních poplatcích). Po pravomocném skončení přestupkového řízení není předmětem správního poplatku vydání kopií písemností z přestupkového spisu účastníkovi řízení, je-li dána časová a funkční souvislost mezi vydáním kopií a přestupkovým řízení. Zpoplatněno být nemůže (ve smyslu § 2 odst. 2 zákona o správních poplatcích) účastníkovi řízení ani vydání kopií písemností ze stížnostního spisu vedeného v souvislosti s vyřizováním stížnosti na postup přestupkového orgánu.“ § 2 odst. 2 zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích: Úkony zahájené správním úřadem z moci úřední, s výjimkou místního šetření, a úkony související s přestupkovým a s trestním řízením nejsou předmětem poplatku, nestanoví-li sazebník jinak. § 17 zákona č. 106/1999 Sb. – hrazení nákladů

3 Sp. zn. 469/2014/VOP/IK „Vůle k podání trestního oznámení deklarovaná v žádosti o nahlédnutí do přestupkového spisu nepředstavuje právní zájem na nahlédnutí ve smyslu ustanovení § 38 odst. 2 SŘ.“  žádá-li o nahlédnutí do spisu osoba, jíž byla přestupkem způsobena žalovatelná újma (na zdraví, majetku, cti apod.), neměl by po ní správní orgán požadovat např. rozhodnutí ČAK o přidělení advokáta či plnou moc k podání žaloby (není povinné právní zastoupení)  pokud žádá o nahlédnutí do spisu osoba, která přestupkem nebyla postižena, musí právní zájem nebo jiný vážný důvod nejen tvrdit, ale i prokázat

4 Sp. zn. 566/2014/VOP/IK „Správní orgán by měl při posuzování důvodnosti omluvy účastníka řízení či jeho zástupce z ústního jednání (§ 74 odst. 1 ZoP) vycházet z konkrétních podkladů, a to i v případě omluvy z důvodu dovolené.“ „Při souběhu ústního jednání a jiných pracovních závazků advokáta účastníka řízení by měl vzít do úvahy časovou posloupnost převzetí zastupování v jednotlivých věcech a předvolání k ústnímu jednání (hlavnímu líčení). V takovém případě by z omluvy advokáta mělo být zřejmé, že nemohl využít substituce jiným advokátem (§ 26 zákona č. 26/1996 Sb., o advokacii). V případě opakované omluvy by měl správní orgán zvážit, zdali se nejedná o obstrukční jednání s cílem zmařit projednání přestupku v prekluzivní lhůtě.“ Mgr. Tomáš Naiser: Náležitá omluva z ústního jednání o přestupku v judikatuře správních soudů, prestupku-v-judikature-spravnich-soudu html

5 Sp. zn. 664/2014/VOP/IK „Ke spáchání přestupku zpravidla postačí, použije-li osoba obranný sprej v rozporu s podmínkami nutné obrany či krajní nouze, bez ohledu na to, zdali byl adresát zákroku skutečně zasažen či nikoliv“ § 2 odst. 2 písm. a) ZoP: Přestupkem není jednání, jímž někdo odvrací přiměřeným způsobem přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný zákonem

6 Sp. zn. 1606/2014/VOP/IK „Přestupek proti majetku podvodem (§ 50 odst. 1 písm. a/ ZoP) lze spáchat též úmyslným neuskutečněním přislíbeného plnění nemajetkového charakteru, pokud v důsledku takového jednání vznikne poškozenému majetková škoda.“  Úmysl jakožto pojmový znak přestupku proti majetku je třeba vztahovat nikoliv k motivaci stěžovatele v roli poškozeného (není rozhodné, zda částky na dobití kreditu posílal obviněnému z přestupku na základě jeho výslovné žádosti, nebo z vlastní dobré vůle), ale k vnitřním pohnutkám obviněného z přestupku.

7 Sp. zn. 4281/2014/VOP/IK „Přestupku proti občanskému soužití schválnostmi podle § 49 odst. 1 písm. c) ZoP je možno se dopustit též výkonem vlastnického práva k pozemku, pokud se jím zasahuje do právem chráněných zájmů jiných osob.„  rozsudek NSS ze dne , č.j. 7 As 12/ : "výkon vlastnického práva, zahrnující i užívání nemovitosti vlastníkem, nevybočí-li z mezí veřejnoprávní regulace a nezasáhne-li do zákonem chráněných práv jiných, tedy zásadně nemůže být považován za přestupek."

8 Sp. zn. 5174/2014/VOP/MK „Při hodnocení, zda lze jednání podezřelého/obviněného kvalifikovat jako jiné hrubé jednání ve smyslu § 49 odst. 1 písm. c) ZoP, musí správní orgán srozumitelně odůvodnit, kde se nalézá dělicí hranice mezi jednáním postižitelným jako přestupek a jednáním jinak nevhodným či neslušným.“  rozsudek NSS ze dne , č. j. 2 As 84/

9 Sp. zn. 6374/2014/VOP/IK „Automatické dovozování pravdivosti svědecké výpovědi na základě skutečnosti, že svědek byl poučen o povinnosti vypovídat pravdivě a nic nezamlčovat (§ 55 odst. 1 SŘ), je v rozporu se zásadou volného hodnocení důkazů.“  rozsudek NSS ze dne , č.j. 8 As 90/

10 Sp. zn. 6454/2014/VOP/IK „Vyřešení věci domluvou nepředstavuje překážku věci rozhodnuté (§ 48 odst. 2 SŘ). Pokud správní orgán dospěje k závěru, že se jedná o podezření ze spáchání přestupku, zahájí ve věci řízení a v případě prokázání skutku může uložit sankci.“

11 Sp. zn. 6854/2014/VOP/IK „Dlouhodobé obnažení vodovodní přípojky může představovat přestupek proti občanskému soužití schválnostmi podle § 49 odst. 1 písm. c) zákona o přestupcích.“

12 Sp. zn. 7393/2014/VOP/IK „Užívání cizího pozemku bez právního titulu přes výslovný nesouhlas vlastníka pozemku může být podle okolností považováno za přestupek proti občanskému soužití schválnostmi podle § 49 odst. 1 písm. c) ZoP.“ Dobrá víra a vydržení práva odpovídajícího věcnému břemeni průchodu přes cizí pozemek (služebnost stezky):  Rozsudek NS ze dne , sp. zn. 22 Cdo 595/2001

13 Sp. zn. 7798/2014/VOP/IK „Je-li osobou dotčenou přestupkem osoba, která by mohla přestupek projednávat, je namístě, aby vyrozuměla svého nadřízeného o okolnostech nasvědčujících, že je vyloučena z řízení.“

14 Sp. zn. 7799/2014/VOP/IK „V přestupkovém právu neexistuje institut ochrany svědka; svědek tedy může odepřít svědeckou výpověď resp. nesmí být vyslýchán pouze v případech specifikovaných v § 55 odst. 2 až 4 SŘ“

15 Sp. zn. 7827/2014/VOP/IK I bezobsažný telefonát může za určitých okolností naplňovat znaky skutkové podstaty přestupku proti občanskému soužití jiným hrubým jednáním podle § 49 odst. 1 písm. c) ZoP.  vědomá nedbalost (§ 4 odst. 1 písm. a/ ZoP) vs. nepřímý úmysl (§ 4 odst. 2 písm. b/ ZoP)

16 Děkuji Vám za pozornost. Tel