KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
POH ČR Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Současný systém managementu skládkování v MSK
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Vodohospodářské aktuality
Ministerstvo životního prostředí Jaromír Manhart odbor odpadů
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Obecně k legislativě 18. října 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015

POH ČR 2015 – 2024: jasná strategie ČR Nařízení vlády č. 352/2014 Sb. a usnesení vlády č ze dne Strategické cíle … Hlavní cíle … Kvalitní recyklace a maximální využití vhodných odpadů (materiálové, energetické, biologické) a to především ve vazbě na průmyslové segmenty v regionech (zemědělství, energetiku, stavebnictví). Energetické využívání odpadů, komunálních odpadů, zejména směsného komunálního odpadu. Vyjasnění stavu, kdy odpad přestává být odpadem.

POH ČR 2015 – 2024: jasná strategie ČR Priority kladeny na … Energetické využívání komunálních odpadů, zejména směsného komunálního odpadu, vznikajících na území obcí, v zařízeních k tomu určených v souladu s platnou legislativou. Zajištění dostatečných kapacit pro energetické využití komunálních odpadů, zejména směsného komunálního odpadu, vznikajících na území obcí.

Krátkodobé priority a aktivity POH ČR - do konce roku 2017 Ze schváleného mixu opatření... Vybudování a uvedení do provozu nových zařízení pro nakládání s odpady (např. dotřiďovací linky, překladiště, ZEVO). Modernizace stávajících zařízení pro nakládání s odpady. Zvýšení podílu energetického využití zbytkového směsného komunálního odpadu. Zvýšení podílu spoluspalovaného odpadu v zařízeních k tomu vhodných, v souladu s platnou legislativou, za účelem náhrady primárních zdrojů.

Programovací období OPŽP , Prioritní osa 3: Odpady a materiálové toky … 3.2 „Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů“ … budování zařízení na energetické využití komunálních odpadů (ZEVO), zařízení pro tepelné zpracování odpadů, výstavba bioplynových stanic pro zpracování bioodpadů, zařízení pro tepelné zpracování zdravotnických a nebezpečných odpadů, či jejich modernizace, zařízení pro nakládání s nebezpečnými odpady, či jejich modernizace, rekonstrukce zařízení pro spoluspalování odpadů, instalace kotlů na spalování odpadů v teplárnách.

ODPADY V DATECH – 2014 ČESKÁ REPUBLIKA 30,46 mil. tun ostatní odpady 1,56 mil. tun nebezpečné odpady 79,5 % materiálově využito 3,5 % energeticky využito 10,3 % skládkováno bez využití

ODPADY V DATECH – 2014 KOMUNÁLNÍ ODPADY 17 % z celkového množství odpadu v ČR 506 kg na občana ČR 34,8 % materiálově využito ( ,2 %) 11,8 % energeticky využito (2013 – 11,9 %) 48,3 % skládkováno bez využití (2013 – 52,2 %)

2013/2015 / MŽP

2015 / MŽP

Energetické využití komunálních odpadů v EU a USA ( ) Zdroj: ISWA, 6th Edition, Waste-to-Energy State of the Art, August 2012, CEWEP 2015, www.cewep.eu Počet zařízení (komunální odpad) v EU – 488 Počet zařízení v USA – 86

Energetické využití KO v ČR stávající zařízení SAKO Brno -kapacita cca 240 tis. t/rok ZEVO Praha Malešice -kapacita 310 tis. t/rok TERMIZO Liberec -kapacita 96 tis. t/rok ZEVO Chotíkov -kapacita 95 tis. t/rok Všechna 3 ZEVO splňují podmínku energetické účinnosti dle 98/2008/ES, ZEVO Chotíkov svou účinnost teprve potvrdí ve zkušebním provozu

stav zápasu SKLÁDKOVÁNÍ : (SPOLU)SPALOVÁNÍ(EVO) S-OO152ZEVO 3(1/2) S-IO 39Cementárny 5 S-NO 25NO-spalovny 25 stav před poločasem 216 : 33,5

OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ ROZEHRÁNO… …ODPÍSKÁNO

Kroky MŽP k oběhovému hospodářství Přijetí nového Plánu odpadového hospodářství 2015 – Zavedení povinného třídění dalších složek komunálních odpadů - bioodpadů a kovů od roku Legislativní zamezení skládkování vybraných druhů odpadů od roku Finanční podpora odpadového hospodářství prostřednictvím OPŽP 2007 – 2013 a OPŽP 2014 – Příprava nové legislativy – zákon o odpadech, zákon o výrobcích s ukončenou životností. Diskuse ke změnám ekonomických nástrojů – poplatek za ukládání odpadů na skládky … ZA KOLIK??

… A CO DÁL? S krajskými úřady připravíme realistické KPOH pro ČR. Předložíme návrhy §§ znění obou zákonů o odpadech. Představíme strukturu poplatků za skládkování odpadů. Omezíme skládkování využitelných odpadů na minimum. Představíme na existujících příkladech z ČR, že to jde. Dáme investorům „zelenou“. Rozpohybujeme třídící a zpracovatelský průmysl. Budeme aktivně spolupracovat s Evropskou komisí a o všem průběžně informovat.

Nové právní předpisy v odpadovém hospodářství Věcné záměry nových zákonů zákon o odpadech zákon o výrobcích s ukončenou životností - baterie, elektrozařízení, pneumatiky, vozidla s ukončenou životností VZ VUŽ – schválen vládou VZ ZOO – schválen vládou

Základ nových §§ znění obou předpisů  Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech  Stávající vyhlášky k zákonu o odpadech (12)  Evropské odpadové předpisy (29)  Mezinárodní odpadové smlouvy a úmluvy (2)  Plán odpadového hospodářství 2015 – 2024  Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR z roku 2011  KDY? - mezirezortní jednání říjen do vlády ČR v 1.Q/ platnost leden 2017

Děkuji Vám za pozornost Jaromír Manhart odbor odpadů ,