Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_01.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Bc. Balonová Soňa. Proč chodíme na preventivní lékařské prohlídky? „Preventivní lékařská péče“ ? Co to znamená.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
TĚLESNÉ A DUŠEVNÍ ZDRAVÍ Rodinná výchova 7.tř. Mgr. Renata Šimková.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Kriminalistická charakteristika trestného činu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Správa sociálního zabezpečení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název projektu: Moderní škola
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Psychologie zdraví.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
13. Růst lidské populace, demografie
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Správa sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
OSOBNOST.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Diferencované stravování
Návykové látky Alkohol
Život bez střeva , Praha.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_01 Zdraví a nemoc

Definice zdraví Jak je podle tebe definice zdraví? Můžete se radit ve dvojicích a nebo skupinách. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ Zdraví je: - nepřítomnost nemoci. -stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody -fyzický a emoční vztah, který umožňuje jedinci dosáhnout vytoužených hodnot a těšit se z nich, žití plnohodnotného a aktivního života podle představ jedince. - stav nepřítomnosti znaků a příznaků nemoci nebo úrazu (1) A tady máme několik definic z internetu.

Opakem zdraví je nemoc, opět můžeme na internetu najít velkou spoustu jejich definic, např.: -stav organismu vznikající působením zevních či vnitřních okolností narušujících jeho správné fungování a rovnováhu. Dochází k poruchám funkce a struktury orgánů vedoucím ke vzniku příznaků nemoci a k dalším důsledkům. -nemoc je souhrn reakcí organismu na poruchu rovnováhy mezi ním a prostředím -nemoc postihuje i okolí nemocného člověka. Objevuje se nutnost péče, dochází ke změnám v životním rytmu rodiny a může dojít i k ekonomickým problémům.

Co všechno má vliv na vznik nemoci? Genetické faktory – po předchozích generacím dědíme dispozice ke vzniku chorob. Demografické a zeměpisné vlivy – silně ovlivňují např. délku života populace či odlišnou toleranci k některým civilizačním chorobám. Životní prostředí – znečištění vzduchu, vody a půdy, skryté látky v zemědělských produktech, to vše negativně ovlivňuje naše zdraví. Kulturní a náboženské vlivy – zákazy konzumace určitých potravin, náboženské půsty, obřízka, stravovací návyky ve společnosti atd. I to může ovlivnit naše zdraví. Poznávací schopnosti – osobní přístup k prevenci onemocnění, ochota respektovat informace o vzniku nemocí a určitá omezení, která přináší nemoc, ochota ke spolupráci se zdravotníky a s rodinou atd. Zapomněla jsem a něco?

Víš co znamená modře zvýrazněné slovo na minulé stránce? Kdo si nevšiml, bylo to slovo PREVENCE. Prevence (z lat. praevenire = předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet nějakému nežádoucímu jevu, například nemocem, ale i drogovým závislostem, trestné činnosti atd. Nás ale zajímá prevence v oblasti péče o zdraví. Zkus vypsat co nejvíc opatření, která podle tebe do oblasti prevence nemocí patří. _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ Výborně, je vidět, že víte, jak se o své zdraví starat.

Vraťme se ale k faktorům ovlivňujícím vznik chorob u člověka. Spoj tvrzení a pojmy ze sloupečků, která k sobě patří. Nejdéle žijící národ. Nejedí maso. Všichni chlapci mají obřízku. Nejí od východu do západu slunce, drží ramadán. Nejtlustší národ. Do velikonoc drží půst. Židé Křesťané Japonci Budhisté Američané Muslimové Měl jsi všechno správně? Výborně!!!

Jednou z funkcí státu je péče o zdraví obyvatelstva. Soubor opatření a jim odpovídajících institucí, sloužících k ochraně, upevnění, rozvoji a navrácení zdraví občanů, k prodloužení jejich života a zabezpečení zdravého vývoje nových generací. (2) Co si pod tímto pojmem představit? Hmmmm, tak definice nám asi moc nepomohla. Zkus vypsat konkrétní postupy státu, kterými pečuje o zdraví svých občanů. __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ Nemocnice pro nemocné, staré atd. Kontrola pracovních podmínek Nemocenská Kontrola znečišťování ŽP Bezplatné preventivní prohlídky Hygienické kontroly Bezplatné očkování Kontrola léčiv Platba zdravotního pojištění za děti Kontrola kvality lékařské péče

1.Pojetí_zdraví_a_nemoci. In: Wikiskripta [online]. [cit ]. Dostupné z: 1.Péče_o_zdraví. In: Vševěd: Encyklopedie v pohybu [online]. [cit ]. Dostupné z: Obrázky galerie Klipart. Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Zdraví a nemoc. Je doplněna o interaktivní prvky umožňující snadnější a záživnější zapamatování učiva.