Spisová služba – základní pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Spisová služba u veřejnoprávních původců
Spisová služba Ivana Šmídová
Nakládání s písemnými dokumenty a datovými zprávami a skartační řízení
eGON centrum Boskovice Práce s datovými úložišti
Státní okresní archiv Chrudim
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Elektronický podpis.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Obecná část rozpočtového práva III
Nástroje územního plánování
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Krajská digitální spisovna (KDS)
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Skartační řízení elektronicky
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Organizace sociální správy
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Stanou se klasické archivy kbelíky, či odpadkovými koši?
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Novely právních norem a jiné … PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
Archivnictví a spisová služba
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Systém kontrolní činnosti SEI
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
Mgr. Galina Rucká Spisová a archivní služba v praxi základních a středních škol po novele vyhlášky o výkonu spisové služby č. 259/2012 Sb.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Havarijní plán kraje.
ERMS - eSSL.
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výběr a evidence archiválií
Digitální dokumenty a elektronické systémy spisových služeb
Obecná část rozpočtového práva III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Spisová služba – základní pojmy Dokument Spis Spisová služba Spisovna (registratura) Spisový a skartační řád Spisový plán

Spisová služba - legislativa Zákon č. 499/2004 Sb. v platném znění Novely z roku 2009, 2012 Vyhláška č. 259/2012 v platném znění

Vedení spisové služby Povinnost vést spisovou službu – tzv. určení původci (stanovuje § 63, odst. 1) a) veřejnoprávní původci uvedení v § 3 odst. 1 písm. a) až e), i) a k) až m), b) kraje, c) hlavní město Praha, d) obce s pověřeným obecním úřadem a obce se stavebním nebo matričním úřadem, e) městská část nebo městský obvod územně členěného statutárního města a městská část hlavního města Prahy, na něž byla statutem přenesena alespoň část působnosti obce s pověřeným obecním úřadem nebo působnosti obce se stavebním nebo matričním úřadem,

Veřejnoprávní původci Stanovuje § 3, odst. 1 Zákona (1) Povinnost uchovávat dokumenty a umožnit výběr archiválií mají a) organizační složky státu, b) ozbrojené síly, c) bezpečnostní sbory, d) státní příspěvkové organizace, e) státní podniky, f) územní samosprávné celky, g) organizační složky územních samosprávných celků, vytvářejí-li dokumenty uvedené v přílohách č. 1 nebo 2 k tomuto zákonu, h) právnické osoby zřízené nebo založené územními samosprávnými celky, vytvářejí-li dokumenty uvedené v přílohách č. 1 nebo 2 k tomuto zákonu, i) vysoké školy, j) školy a školská zařízení s výjimkou mateřských škol, výchovných a ubytovacích zařízení a zařízení školního stravování (dále jen „školy“), k) zdravotní pojišťovny, l) veřejné výzkumné instituce, m) právnické osoby zřízené zákonem,

Vedení spisové služby II. Ostatní původci („neurčení“) vedou spisovou službu jen v omezeném rozsahu - §64, §§65-67, §68 odst. 1-3, § 68a a §69a Jsou to: Obce neuvedené v odstavci 1, Školy, Veřejnoprávní původci uvedení v § 3 odst. 1 písm. g) a h) Z vedení spisové služby u těchto původců tedy odpadá §64a, §68 odst. 4 a §69

Elektronická spisová služba Povinnost vést SSl v elektronické podobě v elektronických systémech spisové služby (výjimka: zvláštní působnost úřadu): veřejnoprávní původci uvedení v § 3 odst. 1 písm. a) až d), i), k) a m), kraje , hlavní město Praha Možnost vést SSl v elektronické podobě v elektronických systémech spisové služby nebo v listinné podobě: veřejnoprávní původci uvedení v § 3 odst. 1 písm. e), g), h), j) a l) obce

Elektronická spisová služba II. Hybridní spis Základní zásada: V případě (povinného) vedení spisové služby v elektronické podobě vždy platí, že elektronická spisová služba vede v elektronické podobě evidenci i listinných (analogových) dokumentů. Typový spis Číslo jednací Spisová značka Jednoznačný identifikátor

Národní standart pro elektronické systémy spisové služby (ERMS) Vyhlášen ve věstníku Ministerstva vnitra, částka 64/2012 s platností od 1. července 2012 Definuje požadavky na jednotlivé systémy ERMS, navazuje na evropskou normu MoReq 2 resp. 2010 Stanovuje i metadatový model popisu jednotlivých entit Definuje základní pojmy

NS ESSS – základní pojmy I. Entita – věcná skupina, spis, typový spis, dokument, záznam, komponenta Komponenta Komponentou se rozumí jednoznačně vymezený proud bitů tvořící počítačový soubor. Komponenta, popřípadě skupina komponent, vytváří záznam nebo dokument. Záznam Záznamem se rozumí informace, se kterou lze nakládat jako s jednotkou. Tato informace může být v listinné podobě, v mikroformě, na magnetickém nebo jiném hmotném nosiči dat. Jeden záznam může být tvořen z jedné nebo několika komponent. Záznamy se svými znaky liší od dokumentů, především nejsou deklarovány jako dokumenty v ERMS. Při výkonu spisové služby [§ 2 písm. l) zákona] se záznamy stávají dokumenty.

NS ESSS – Základní pojmy II. Dokument Dokumentem je každá písemná, obrazová, zvuková nebo jiná zaznamenaná informace, ať již v podobě analogové nebo digitální, která byla vytvořena původcem nebo byla původci doručena [§ 2 písm. e) zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“)]. Dokument tvoří jednu nebo více komponent (například průvodní dopis má připojeny přílohy). Dokument lze zaznamenat na jakémkoliv médiu a v jakémkoli datovém formátu. Kromě obsahu jsou součástí dokumentu zpravidla kontextuální informace. Pokud to umožňuje jeho zpracování, obsahuje také strukturální informace (tj. informace, které popisují komponenty dokumentu). Klíčovou vlastností dokumentu je jeho neměnnost a trvalost jeho informačního obsahu.

NS ESSS – Základní pojmy III. Autenticita je v kontextu spisové služby vlastnost dokumentů charakterizující jejich originální původnost a hodnověrnost. Autentický dokument je pokládán za pravý, aniž by byla zkoumána jeho důvěryhodnost. Bezpečnost dokumentu je soubor opatření, který zajišťuje zachování dokumentu, jeho autenticity a integrity. Jednoznačný identifikátor Jednoznačný identifikátor je znak pevně spojený s entitou zajišťující jeho nezaměnitelnost a jedinečnost. Každá entita v ERMS je označena jednoznačným identifikátorem, kterým je údaj v metadatech. V případě dokumentu tento identifikátor plní funkci jednoznačného identifikátoru ve smyslu § 64 odst. 2, resp. odst. 3 zákona. Jednoznačný identifikátor obsahuje zejména označení původce, popřípadě zkratku označení původce, a to ve formě alfanumerického kódu.