Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopisy fyzických osob právnickým osobám
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Datum vytvoření: Téma: Objednávka Cíl prezentace: Zvládnutí objednávek různých druhů služeb Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na žádost, její hlavní znaky a funkci. V závěru je návod, podle kterého si žáci mohou zkusit.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje zásady pro psaní dopisu. Vysvětluje rozdíly mezi dopisem osobním a úředním.V závěru je slohové.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
Administrativní styl Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_05
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Vodorovné odvolací údaje
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastMatematické vzdělávání PředmětMatematika Tematický.
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
Struktura obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Administrativní styl PaedDr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK256.
Tělo obchodního dopisu Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská.
Obchodní písemnosti Obchodní písemnosti Ing. Ludmila FRIDRICHOVÁ, Ph.D. Materiály vznikly za podpory grantu FRVŠ 3102/2006.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Typy dopisů korespondence
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11.
Dopis – úřední Dopis - osobní
ÚŘEDNÍ DOPIS administrativní styl
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková škola s právem státní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Obchodní korespondence
Žádost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
Příprava šablon obchodní korespondence
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Prezentace v PowerPointu seznamuje žáky s formální a věcnou stránkou žádosti. Na praktických úkolech si žáci osvojí nejenom formu žádosti jako.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
ADMINISTRATIVNÍ STYL.  na obálku se adresa příjemce píše vpravo, adresa odes i latele do levého horního rohu  PSČ (pokud není možné do předtištěných.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/13_POŠTA Téma: Pošta Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Geometrické tvary Matematika a její aplikace (matematika pro 1., 2. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
  Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_4M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jolana Lásková Ročník: 8. Tematický.
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
ÚŘEDNÍ DOPIS (formální dopis)
Tvorba obchodních dopisů – sloh, způsob stylizace
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ. DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhÚtvary stylu administrativního Název materiáluÚřední dopis Číslo materiáluVY_12_INOVACE_1A_CJ_10(32) AutorMgr. Anežka Chládková Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Anotace: Materiál je určen k probrání a procvičení látky v 1. ročníku oborů SOU, které jsou označeny E. Je určen k interaktivní práci ve výuce. Metodika: Po společném přečtení dopisu žáci vyvozují obecné znaky úřední korespondence. Po opětovném tichém čtení dopisu vyvozují jeho části. Chybný dopis opravujeme opět společně; lze však využít i individuální či skupinové samostatné práce, po které následuje společná kontrola.

Úřední dopis

Přečti pozorně následující dopis, pokus se objasnit: 1.co je úřední dopis; 2.kdo komu ho většinou posílá; 3.jak by měly být podány informace; 4.jak je dobré tyto dopisy posílat, abychom doložili, že jsme je opravdu poslali.

Jan Novák Mánesova Tachov SOU a ZŠ Kostelní Planá Tachov Žádost o uvolnění ze školy Vážený pane řediteli, prosím o uvolnění mého syna Petra Nováka, žáka třídy K 1. A, v době od do Ze zdravotních důvodů odjíždí s Mořským koníkem do Řecka. Děkuji za pochopení. S pozdravem Jan Novák

Úřední dopis prostředek písemného styku s úřady, mezi podniky, institucemi posílány většinou doporučeně policie ČR, soudy, školy atd. posílají důležité dokumenty v obálkách s modrým či hnědým pruhem – adresát je musí převzít osobně! ustálená forma těchto dopisů přesné, přehledné, srozumitelně podané informace nejčastější formou žádost, objednávka

Přečti si pozorně ještě jednou úřední dopis a vysvětli, které údaje musí takový dopis obsahovat! 1.Adresa odesílatele (vlevo nahoře) 2.Adresa příjemce (pod adresou odesílatele) 3.Místo, datum (vpravo) 4.Tzv. věc – naznačíme, co je obsahem dopisu – např. žádost o …, objednávka, reklamace atd. Slovo „věc“ ale nepíšeme! 5.Oslovení (za oslovením píšeme čárku!) 6.Vlastní dopis 7.Poděkování, rozloučení 8.Vlastnoruční podpis (nezapomeneme ani v případě, že píšeme na PC!)

V následujícím dopise odhalte chyby!

Maruška Nováková Mánesova Tachov Nakladatelství Mona Praha 2 Tachov, Objednávka knihy Vážení, prosím o zaslání knihy od Jaroslava Foglara. Stínadla se bouří na dobírku. Díky. S pozdravem Vaše Maruška

Řešení: 1.Nemůžeme psát domácké tvary jmen (tedy ne Maruška). 2.Chybí označení ulice – bližší adresa. 3.Za označením místa nepíšeme čárku (tedy za Tachovem). 4.Za oslovením čárku píšeme! 5.Špatná formulace samotné objednávky (Prosíme o zaslání na dobírku knihy Jaroslava Foglara Stínadla se bouří…). 6. Nelze psát v úředním dopise slovo „díky“, ale „děkuji“. 7.V úředním dopise nepíšeme ani tvar Vaše. Opět nelze psát tvar Maruška!

Použité zdroje: Archiv autorky.