Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Podnik jako právní subjekt
1. Jsou PO - mají vlastní právní status, který je odlišný od právního statusu společníků 2. Zakládaný za účelem podnikání 3. Jsou podnikateli 4. Obecně.
Listopad 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Základní právní předpisy
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Právní forma organizace
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Subjekty obchodního práva
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Správní právo MOST FBI Podnikání Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Základy práva Obchodní právo
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Obchodní společnosti.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Komanditní společnost
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
vedoucí odštěpného závodu
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Postup při zřizování obchodní společnosti
Autor: Ing. Alice Horáčková
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obchodní právo Základní informace.
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.

 Soutěžitelé (§ 41 ObchZ: „fyzická nebo právnická osoba, která se účastní hospodářské soutěže, i když není podnikatelem“; nekalá soutěž)  Spotřebitelé (nekalá soutěž, typové obchody - § 261/3 ObchZ, fakultativní obchody- § 262 ObchZ)  Stát, jednotky územní samosprávy (relativní obchody - § 261/2 ObchZ)  Členové statutárních orgánů, dozorčích rad, likvidátoři  Podnikatelé

Podnikání § 2 odst. 1 ObchZ: činnost prováděná podnikatelem -soustavně (nepřetržitě) -samostatně (samostatná vůle při řízení) -vlastním jménem -na vlastní odpovědnost -za účelem dosažení zisku (jde o účel, skutečný zisk nemusí být dosažen)

Podnikatel - osoba zapsaná do obchodního rejstříku -osoba podnikající na základě živnostenského oprávnění -osoba podnikající na základě jiného než živnostenského oprávnění podle zvláštních předpisů -osoba provozující zemědělskou výrobu a zapsaná do evidence dle zvláštního předpisu

Osoby zapisované do obchodního rejstříku 1) Právnické osoby - obchodní společnosti - družstva - jiné právnické osoby, o nichž to stanoví zákon 2) Fyzické osoby -zásadně dobrovolně - povinně – pokud výše jejich výnosů nebo příjmů přesáhne zákonem stanovenou hodnotu nebo pokud tak stanoví zvláštní předpis - postačí zápis do OR, nemusí skutečně podnikat!

Tzv. fiktivní podnikatelé  Jedná se o osoby, které jsou založeny za jiným účelem než je podnikání  Jedná se o podnikatele dle právní formy (skutečnost, že mají určitou právní formu, je řadí mezi podnikatele)  Mohou jimi být: a.s., s.r.o. a družstva

Tzv. pasivní podnikatelé  Osoby zapsané v obchodním rejstříku, i když skutečně nepodnikají (např. jsou v konkurzu či v likvidaci)

Tzv. fušerství  Jedná se o neoprávněné podnikání dle § 3a ObchZ  Platnost právního úkonu není dotčena tím, že určité osobě je zakázáno podnikat nebo že nemá oprávnění k podnikání; náhrada škody

Osoby podnikající na základě živnostenského oprávnění - Viz živnostenský zákon = osoby fyzické i právnické, které provozují živnosti: a) ohlašovací – řemeslné - vázané - volné b) koncesované - osoby musí skutečně podnikat, nestačí jen oprávnění!

Osoby podnikající na základě jiného než živnostenského oprávnění - jde o podnikání, které není živností podle živnostenského zákona, protože vyžaduje zvláštní odborné znalosti, popř. jde o provozování činnosti vyhrazené zákonem státu nebo určené právnické osobě -dohled nad podnikáním v těchto oblastech vykonávají buď profesní komory nebo správní úřady podle zvláštních předpisů -např. advokáti, notáři, daňoví poradci, lékaři, lékárníci

Osoby provozující zemědělskou výrobu zapsané do evidence dle zvl. předpisu Nutné znaky: -Provozuje (tedy skutečná faktická činnost) -Zápis do evidence dle zvláštního předpisu

Pojmy, které nemohou označovat subjekty obchodního práva -sdružení dle OZ (nemá právní subjektivitu) -firma (označení podnikatele zapsaného do OR) -podnik (věc hromadná, je objekt, ne subjekt právních vztahů) -koncern nebo holdingová společnost (ekonomické seskupení více podnikatelů) -odštěpný závod (není Po, jen vnitřní jednotkou podniku podnikatele) -tichá společnost (smluvní typ řešící vztah podnikatele a tichého společníka)

Jednání podnikatele  Podnikatel může jednat: a)Sám za sebe b)Prostřednictvím svého zástupce

Vlastní jednání podnikatele I 1)FO 2)PO – jedná svým statutárním orgánem (chápán jako představitel PO) - v případě uzavírání smlouvy: „ABC, s.r.o. jednající jednatelem XY“

Vlastní jednání podnikatele II  Statutární orgány: v.o.s. = všichni společníci k.s. = všichni komplementáři s.r.o. = jednatel a.s. = představenstvo družstvo = představenstvo

Jednání podnikatele prostřednictvím svého zástupce I = problematika zastoupení = osoba nejedná sama, ale prostřednictvím někoho jiného -Zastoupení: - zákonné - smluvní -v případě uzavírání smlouvy: „společnost XY, a.s., zastoupená…“

Jednání podnikatele prostřednictvím svého zástupce II Zákonné zastoupení: -§ 13/3 ObchZ – vedoucí organizační složky podniku -§ 15 ObchZ – kdo byl při provozování podniku pověřen určitou činností, je zmocněn ke všem úkonům, k nimž při této činnosti obvykle dochází (překročí-li zástupce – podnikatel je vázán, jen pokud o překročení 3. osoba nevěděla a k okolnostem ani nemohla) -§ 16 ObchZ – tzv. nezmocněné jednání; podnikatele zavazuje i jednání jiné osoby v jeho provozovně, nemohla-li 3. osoba vědět, že jednající osoba k tomu není oprávněna

Jednání podnikatele prostřednictvím svého zástupce III Smluvní zastoupení -na základě dohody mezi zástupcem a zastoupeným -§ 31 OZ – plná moc -§ 14 ObchZ - prokura (zvláštní plná moc) - podnikatel zmocňuje prokuristu ke všem PÚ, k nimž dochází při provozu podniku - nutné označení, že PÚ činí prokurista („in prokura“, „per prokura“ apod.) - k zatěžování nemovitostí musí být výslovně zmocněn - zapisuje se do OR