Lipnicovité rostliny Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Krytosemenné pokračování
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Pavla Martincová
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin II.
LOUKY, PASTVINY A POLE Filip Bordovský.
Pole.
Rostliny v létě - byliny
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Jednoděložné rostliny – Čeleď Lipnicovité
Rostliny našich polí – obilniny 4. ročník
16.1 Krytosemenné rostliny podle významu
ROSTLINSTVO SAVANY.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škola:. Základní škola Kladruby
Užitkové rostliny.
Sady a zahrady Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př

Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Obilniny - výživa lidstva (energetická spotřeba, celosvětově 30-40% vysp. země, 90% „rozvojové“) - sacharidy (obilka 60-70%), bílkoviny (9-15%) - celosvětová.
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 26 Autor: Ošlejšková.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Čeledi: liliovité a amarylkovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Ekosystém pole Rostliny
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ČELEDI: LIPNICOVITÉ A VSTAVAČOVITÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOLTICE, OKRES PARDUBICE - "UČÍME SE PRO ŽIVOT" ŠABLONA: Č. III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY POMOCÍ.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 2 Autor: Ošlejšková.
Ekosystém louka Rostliny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Čeledi: lilkovité a bobovité
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Čeledi: PRYSKYŘNÍKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ
Přírodopis ROZSIVKY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Čeledi: lipnicovité a vstavačovité
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Pole - kulturní rostliny
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Lipnicovité.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Přírodopis ROZSIVKY.
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_III.Vu_PĚSTOVÁNÍ.
LIPNICOVITÉ.
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Lipnicovité rostliny

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 7. třída Datum ověření:

Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci. 2. Odpovězte na otázky. 3. Zkontrolujte si své odpovědi. 4. Spojte výrazy, které k sobě patří, a proveďte kontrolu. Klíčová slova: Stéblo, svazčité kořeny, obilka, klas, alergie, neolit, žito, pšenice, ječmen, oves, cukrovník, rýže, kukuřice, bambus.

Charakteristické znaky: Stonek se nazývá stéblo (dutý s kolénky) Kořeny svazčité Květenství (klas, lata) Plodem je obilka Pyl přenáší vítr, může vyvolat alergie

Využití: Potravina Krmivo Zpevnění svahů Stavební materiál

Pšenice setá – Triticum aestivum V ČR doložena od neolitu Použití: mouka, krupice, výroba škrobu, lihu a piva, krmivo pro zvířata, stébla tvoří slámu (krmivo, podestýlka, stavební materiál)

Žito seté Secale cereale Známé od doby bronzové. Vlhčí půdy Pěstováno jako ozim. Tmavá mouka, kávová náhražka, výroba ginu, krmivo

Ječmen setý Hordeum vulgare Krmivo, kroupy, slad na výrobu piva, odvar ze slámy na léčbu ekzému a lupénky

Oves setý Avena sativa Má latu. V Evropě setý od doby bronzové. Vlhké půdy v hornatých krajích. Na výrobu ovesných vloček, krmivo pro dobytek

Kukuřice setá Zea mays Pochází z Mexika. Na výrobu mouky, škrobu, pudinku, krmivo pro zvířata (zrno, siláž), stavební materiál, olej (z klíčků), modelový organismus v genetice

Rýže setá Oryza sativa Pochází z Asie. Na mouku, škrob, potravina, rýžové víno, z rýžové slámy se vyrábí cigaregový papír. Roste v mokřinách.

Cukrovník lékařský Saccharum officinarum = cukrová třtina Výroba cukru, melasy, rumu, výroba papíru, lepenky, izolační materiál, palivo.

Bambus Bambusa Trávy dorůstající do výšky 40 m. Stavebnictví, výroba nástrojů, nábytku, papíru, oděvů, léčiv, dříve zbraní, potravina, ochrana půdy před erozí.

Lipnice luční Poa pratensis Vlhké půdy, louky, rumiště, listnaté lesy. Krmivo, brání erozi půdy.

Srha říznačka Dactylis glomerata Krmivo. Louky, živné půdy.

Psárka luční Alopecurus pratensis Vlhké louky, příkopy.

Bojínek luční Phleum pratense Louky, vlhké pastviny, parky, meze. Pícnina.

Spoj, co k sobě patří: Cukr Pícnina Kroupy Mouka Stavební průmysl Tmavá mouka Žito seté Lipnice luční Pšenice setá Bojínek luční Bambus Cukrová třtina Ječmen setý

Správné spojení: cukr – cukrová třtina pícnina – lipnice luční pícnina – bojínek luční kroupy – ječmen setý mouka – pšenice setá stavební průmysl – bambus tmavá mouka – žito seté

Odpověz: 1. Která z výše uvedených rostlin roste nejrychleji a nejvýše? 2. Která z těchto rostlin je používána na výrobu cukru? 3. Odkud pochází kukuřice setá? 4. Která z výše uvedených rostlin potřebuje zpočátku pro svůj růst mnoho vody? 5. Co označuje pojem „sláma“ a k čemu se využívá? 6. Které lipnicovité rostliny můžeš nalézt na louce? 7. Když snídáš vločky, kterou rostlinu vlastně jíš?

1. BAMBUS. 2. CUKROVNÍK LÉKAŘSKÝ. 3. Z MEXIKA. 4. RÝŽE SETÁ. 5. STONKY OBILOVIN. POUŽÍVÁ SE JAKO PODESTÝLKA, KRMIVO ZVÍŘAT I STAVEBNÍ MATERIÁL. 6. PSÁRKA LUČNÍ, BOJÍNEK LUČNÍ, LIPNICE LUČNÍ, SRHA ŘÍZNAČKA. 7. OVES SETÝ. Odpovědi:

Použité zdroje: Hordeum_vulgare_subsp._vulgare.jpg/250px-Escourgeon- Hordeum_vulgare_subsp._vulgare.jpg _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-125.jpg de.wiktionary.org Kaura.jpg ucivo.webnode.cz Jurčák, J.; Froněk, J. Přírodopis 7, 1st ed.; Prodos: Liberec, Hordeum_vulgare_subsp._vulgare.jpg/250px-Escourgeon- Hordeum_vulgare_subsp._vulgare.jpg _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-125.jpg Kaura.jpg

Použité zdroje: _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-283.jpg/250px-Zea_mays_- _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-283.jpg _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-125.jpg 58px-BambooKyoto.jpg 8px-Poa_pratensis.jpg _glomerata0.jpg/258px-Illustration_Dactylis_glomerata0.jpg s_Grote_vossenstaart_closeup.jpg/258px- Alopecurus_pratensis_Grote_vossenstaart_closeup.jpg public/lipnicovit%C3%A9%20boj%C3%ADnek%20lu%C4%8Dn%C3%AD.jpg _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-283.jpg/250px-Zea_mays_- _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-283.jpg _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-125.jpg 58px-BambooKyoto.jpg s_Grote_vossenstaart_closeup.jpg/258px- Alopecurus_pratensis_Grote_vossenstaart_closeup.jpg