Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK Věcné řízení Ing. Michal Dlabola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Advertisements

PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ ZMĚNY
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Hradec Králové. 9:00 – 10:00 Projektová část – obecné podmínky realizace grantových projektů, monitorovací zpráva 10:00 – 11:00 Základní vymezení.
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
UDRŽITELNOST v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Pravidla publicity projektu
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Michala Pechová Jak vyplnit webovou žádost OP VK BENEFIT7 ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Časté chyby v projektech Ing. Milan Kvapil Odborný referent odboru implementace programů ESF.
PUBLICITA. Publicita Proč publicita a informovanost?  povinnost informovat cílovou skupinu a veřejnost o financování projektu ze zdrojů EU v rámci OP.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Konferenční sál, budova CORSO IIa, Křižíkova 34/148, Praha 8 7. října.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Seminář pro žadatele Výzva č. 51 – Mezinárodní spolupráce Praha - Brno 2009.
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
Možné problematické body hodnocení projektových žádostí přijatých v rámci výzvy č. 36 k oblasti podpory 1.2 OP LZZ Ing. Milan Kvapil Odborný referent odboru.
Seminář pro žadatele o finanční podporu Věcné řízení Ing. Petr Juříček.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ ZMĚNY Seminář pro příjemce 5. května 2010 Barbora Zigušková, oddělení řízení grantových schémat.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 10. dubna 2014.
Michala Krejčí MONITOROVACÍ INDIKÁTORY ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina.
VĚCNÉ HODNOCENÍ A SPECIFICKÁ KRITÉRIA Seminář pro žadatele v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, červen 2009.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost P U B L I C I T A 17. března 2010 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA.
Závěrečná zpráva o realizaci IPRM PRAHA.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pracovní workshop pro příjemce 1. výzva 2. GG oblast.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Seminář pro příjemce Operační program vzdělávaní pro konkurenceschopnost Monitorovací indikátory
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Seminář pro žadatele 29. července 2008, Praha Mgr. Magda Cabrnochová
Seminář k častým chybám v monitorovacích zprávách
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Pracovní workshop pro příjemce 2. výzva 2. GG oblast podpory 1. 1, 1
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT VE SPORTU
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
MONITOROVACÍ INDIKÁTORY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE FINANČNÍ PODPORY
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Realizace projektů Šablony II
Transkript prezentace:

Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK Věcné řízení Ing. Michal Dlabola

Struktura projektové žádosti 1/2 I.Souhrnné informace o projektu II.Žadatel projektu III.Partner projektu IV.Popis projektu V.Území dopadu a realizace VI.Klíčové aktivity VII.Harmonogram klíčových aktivit VIII. Realizační tým IX.Rozpočet projektu 2

Struktura projektové žádosti 2/2 X. Horizontální témata XI. Kategorizace pomoci XII. Monitorovací indikátory XIII. Výběrová řízení XIV. Publicita XV. Synergické projekty XVI. Další projekty v současné době realizované žadatelem/partnerem XVII. Čestné prohlášení XVIII. Přílohy projektu 3

Důležité body jednotlivých částí PŽ I. Souhrnné informace o projektu -Maximální doba trvání projektu: 11 měsíců (dle Výzvy) -Předpokládané datum ukončení projektu: nejzazší datum je (dle Výzvy) II. Žadatel projektu III. Partner projektu -Oprávněnost partnera dle Příručky pro žadatele -Partneři se společně podílejí na přípravě a realizaci projektu ve fázi zpracování projektové žádosti, ve fázi jeho realizace i ve fázi ukončení projektu. -Role partnerů musí být opodstatněná a nezastupitelná (nesmí být skrytým dodavatelem). -Příjemce realizuje hlavní, podstatnou část aktivit. 4

Důležité body jednotlivých částí PŽ Partner s finančním příspěvkem – Vyplnit Přílohu č. 3 a 4 Výzvy Partner bez finančního příspěvku – Vyplnit přílohu č. 4 Výzvy V projektové žádosti se partnerství může/musí promítnout i v částech: – IV. Popis projektu – Vnitřní postupy řízení – VI. Klíčové aktivity (popis) – VIII. Realizační tým (partner s finančním příspěvkem) – XIII. Výběrová řízení – XVI. Další projekty v současné době realizované žadatelem/partnerem 5

Důležité body jednotlivých částí PŽ IV. Popis projektu -Popis cílové skupiny musí odpovídat Výzvě -Pole Popis realizace plánovaných aktivit po ukončení financování z ESF = udržitelnost (na Výzvu se povinná udržitelnost nevztahuje) V. Území dopadu a realizace -Musí odpovídat Výzvě (v závislosti na zvolené aktivitě A1- A13, B) VI. Klíčové aktivity -Konkrétně popsán popis realizace a výstupy jednotlivých KA -Provázanost nákladů spojených s realizací KA s rozpočtem projektu 6

Důležité body jednotlivých částí PŽ VII. Harmonogram klíčových aktivit -Časově logicky seřazené fáze realizace (klíčové aktivity) projektu VIII. Realizační tým -Provázanost s rozpočtem projektu a klíčovými aktivitami IX. Rozpočet projektu X. Horizontální témata -Vliv projektu může být neutrální nebo pozitivní, nikdy negativní XI. Kategorizace pomoci 7

Důležité body jednotlivých částí PŽ XII. Monitorovací indikátory -Reálně nastavit hodnoty jednotlivých MI vzhledem k délce trvání projektu, velikosti rozpočtu, … (splnění nejpozději k datu ukončení realizace projektu, nedodržení je sankcionováno) -Provázanost hodnot MI s výstupy klíčových aktivit (+ využití komentáře k bližší specifikaci) -Způsob započítávání je uveden v Metodice monitorovacích indikátorů (+ je uveden výčet produktů, které nikdy nejsou MI) Počet podpořených osob v počátečním vzdělávání celkem – žáků Počet podpořených osob – pracovníků v dalším vzdělávání Počet podpořených osob – poskytovatelé služeb Počet nově vytvořených/inovovaných produktů (včetně ŽP a ICT) Počet nově vytvořených/inovovaných produktů s komponentou ŽP Počet nově vytvořených/inovovaných produktů s komponentou ICT -U projektů v realizaci se dále vykazují tzv. anexové indikátory (rozdělení podle pohlaví, dosaženého vzdělání, …) – Příloha č. 2 Výzvy 8

Důležité body jednotlivých částí PŽ XIII. Výběrová řízení -Provázanost s klíčovými aktivitami a rozpočtem -Výběrová řízení není nutné realizovat v souladu s projektovou žádostí -Zadavatelem zakázky může být příjemce dotace, nebo jeho partner s finančním příspěvkem, pokud je touto činností pověřen ve Smlouvě o partnerství. Příjemce dotace je však odpovědný za to, že v rámci realizace projektu nedojde k porušení pravidel -Uvádí se všechna předpokládaná VŘ – realizovaná jak podle Příručky pro příjemce (nad Kč bez DPH), tak i podle zákona č. 137/2006 Sb. XIV. Publicita -Poskytnutí podpory z prostředků ESF (prostřednictvím OP VK) musí být dostatečně zviditelněno a propagováno (směrem k široké a odborné veřejnosti). 9

Důležité body jednotlivých částí PŽ -Každý dokument a materiál vztahující se k projektu (včetně elektronických dokumentů) musí být označen logolinkem. Kvalitní zobrazení, viditelné umístnění -Podrobná pravidla v Příručce pro příjemce a v Manuálu vizuální identity -Publicita spadá do nepřímých nákladů (předměty publicity, náklady pracovníka pro publicitu, …). -Do povinné publicity nespadají aktivity zaměřené na cílovou skupinu (oslovování a pozvánky, konference pro cílovou skupinu, …). -Volba propagačních nástrojů v žádosti v Benefit7+ - zvolit s ohledem na potřeby, velikost a rozpočet projektu. XV. Synergické projekty 10

Důležité body jednotlivých částí PŽ XVI. Další projekty v současné době realizované žadatelem/partnerem XVII. Čestné prohlášení -podepsat statutárním zástupcem XVIII. Přílohy projektu -Vypsat všechny povinné i nepovinné přílohy, které jsou součástí projektové žádosti -Přílohy v listinné podobě tvoří samostatný dokument, jehož součástí je i seznam příloh 11

Autorská práva k produktům -Příjemce dotace je povinen bezplatně všechny nově vytvořené produkty nebo jejich kopie předat do vlastnictví poskytovatele (MŠMT), a to nejpozději se závěrečnou monitorovací zprávou (licenční smlouvou) -Poskytovatel je oprávněn předané produkty využívat a zpřístupňovat třetím osobám – v časově, územně a množstevně neomezeném rozsahu. -Požadavky na produkty: nesmí být plagiátem/kompilátem, musí odpovídat popisu v projektové žádosti, musí vzniknout během realizace projektu 12

Změny během realizace projektu Skutečnosti uvedené v projektové žádosti jsou závazné (žádost je součástí smlouvy mezi MŠMT a příjemcem dotace) -Výjimky: výběrová řízení Nepodstatné změny: -Neovlivní dosažení cílů projektu a monitorovacích indikátorů -Oznamují se v monitorovací zprávě se zdůvodněním, proč a odkdy ke změně došlo Podstatné změny: -Mění charakter a obsah projektu oproti schválené žádosti -Doplňují právní akt o poskytnutí podpory (dodatek) -Podléhají schválení Příručka pro příjemce v. 8, kap. 3.1 (Změny projektu) 13

Nejčastější chyby v žádosti Žádost nebyla finalizována Žádost nebyla odevzdaná v termínu Klíčové aktivity neodpovídají aktivitám stanoveným ve výzvě (např. řízení projektu) Partner není právnickou osobou Partner je skrytým dodavatelem Cílové skupiny nejsou v souladu s výzvou Území dopadu neodpovídá výzvě Překročena max. doba trvání projektu Požadované fin. prostředky nejsou ve stanoveném limitu Překročeny limity kapitol Chybí povinná příloha 14

Materiály a zdroje informací Příručka pro žadatele OP VK, verze 10, platná od 1. ledna 2014, URL: pro-zadatele/prirucka-pro-zadatele-op-vk/prirucka-pro- zadatele-op-vk-verze-10-platna-od htmlhttp:// pro-zadatele/prirucka-pro-zadatele-op-vk/prirucka-pro- zadatele-op-vk-verze-10-platna-od html Prováděcí dokument OP VK (aktuální verze), URL: dokumenty/provadeci-dokument-k-op-vzdelavani-pro- konkurenceschopnost/ dokumenty/provadeci-dokument-k-op-vzdelavani-pro- konkurenceschopnost/ Metodika monitorovacích indikátorů OP VK, verze 3, 22. srpna 2011, URL: vk.cz/cs/prijemce/dokumenty-pro-prijemce/metodika- monitorovacich-indikatoru.htmlhttp:// vk.cz/cs/prijemce/dokumenty-pro-prijemce/metodika- monitorovacich-indikatoru.html 15

Materiály a zdroje informací Příručka „Jak vyplnit webovou žádost OP VK“, URL: vyplnit-webovou-zadost.html. vyplnit-webovou-zadost.html Metodický dopis č. 4.4 „Doporučení pro stanovení mezd/platů v projektech OP VK“ platný od 28. ledna. 2013, URL: prijemce/metodicke-dopisy-op-vk/metodicky-dopis-c-4- doporuceni-pro-stanoveni-rozmezi-mezd-platu-v-projektech-op- vk.html prijemce/metodicke-dopisy-op-vk/metodicky-dopis-c-4- doporuceni-pro-stanoveni-rozmezi-mezd-platu-v-projektech-op- vk.html Metodický dopis č. 23 „Obvyklé ceny zařízení a vybavení“, platný od 26. června 2012, URL: vk.cz/cs/prijemce/dokumenty-pro-prijemce/metodicke-dopisy-op- vk/metodicky-dopis-c-23-obvykle-ceny-zarizeni-a-vybaveni.htmlhttp:// vk.cz/cs/prijemce/dokumenty-pro-prijemce/metodicke-dopisy-op- vk/metodicky-dopis-c-23-obvykle-ceny-zarizeni-a-vybaveni.html 16

Děkuji za pozornost Kontakt: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Odbor 46 – CERA Ing. Michal Dlabola, 17