Anotace Žáci se v prezentaci seznámí s bohyní Hérou prostřednictvím textu, rodokmenu a fotodokumentace. AutorMgr. Jana Kunstová JazykČeský jazyk Očekávaný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AnotacePracovní listy jako příprava pro práci v terénu. Seznamují žáky se základními pojmy a regionální tematikou. Vycházka do přírody, fotodokumentace,
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.05 Téma: PowerPoint.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_26_ČJ4 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vzory podstatných jmen 6 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_30_Z POHÁDKY DO POHÁDKY ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
VY_32_INOVACE_
Identifikátor materiálu: EU
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
ČISTOTA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Pražské červnové povstání
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Romantismus.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Vyjmenovaná slova po L
Název projektu: Moderní škola
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_88
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_71
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DRUHY_CAR Název materiálu: Druhy čar
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_22_Z POHÁDKY DO POHÁDKY.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.10_recke_myty Název: Řecké.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Výtvarné umění starověkého Egypta
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_149_M1
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_NAKLONENA_ROVINA Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_20_STAROVĚK - ŘECKO
Nový vývoj Řecka.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Počátky slovesného umění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL.
VY_52_INOVACE_PR Šablona.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
UPOVÍDANÝ PAPOUŠEK VY_32_Inovace_10MD-2
Transkript prezentace:

Anotace Žáci se v prezentaci seznámí s bohyní Hérou prostřednictvím textu, rodokmenu a fotodokumentace. AutorMgr. Jana Kunstová JazykČeský jazyk Očekávaný výstup Žáci čtou s porozumění m text, orientují se v textu, řeší křížovku, čtyřsměrku, seznámí se s bohyní Hérou v různých druzích umění. Klíčová slovaHéra, bohyně, Zeus, Olymp, jablko, svátek Daidal …. Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityAktivita Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání - první stupeň, první období Typická věková skupina let Celková velikost449 kB – soub. doc Identifikátor materiálu: EU – – Vím, co čtu

T Základní škola a mateřská škola Potůčky Název vzdělávacího materiálu: VY_32_inovace_51_Čj Autor: Mgr. Jana Kunstová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Ročník: 5.

Bohyně Héra

Héra je starobylá řecká bohyně. Byla to nejspíš bohyně, jež ochraňovala vladařský palác. Je patronkou manželství a zrození. Její kult byl rozšířen především v Argu, ve Spartě, v Mykénách a v historické době byl rozšířen po celém Řecku. Héra vládla mlhám, bouřím a bleskům. Služebnicemi bohyně Héry byly Hóry a Iris. Héra byla manželkou Dia. Zeus chránil obec, její právo a muže, kdežto Héra střežila rodinu, sňatek, ženy a manželské děti. Zasedala v božské radě vedle svého chotě na zlatém stolci. Héra byla 3. manželka Dia (po Métidě a Themidě). Zeus si vzal Héru za manželku bez vědomí rodičů. Héra byla uctívaná na vrcholcích hor, kde ji lidé prosili o déšť. Z toho důvodu byla Diovi a Héře připisována vláda nad úrodou, jež měla podle podání mýtů vzejít z jejich posvátného sňatku. Héra byla také bohyní měsíce. Héra měla prudkou, žárlivou a mstivou povahu. V Trojské válce podporovala Řeky. Jejím oblíbeným městem byl Argos (chrám Héraion). Byla uctívána nejvíce v Argu, v Mykénách a ve Spartě, které se považují za její nejmilejší místa. Dále byla ctěna v Arkadii, v Korinthu, na Samu i jinde. Obřady při slavnostech směřovaly hlavně k označení jejího sňatku a manželství s Diem. Byla zobrazována se závojem jako symbolem manželství.

Nejstarší a nejvýznamnější chrámy jsou zasvěceny právě Héře. V Platajích v Boiótii se konal zvláštní festival známý jako Daidala (tj. svátek daidal či sošek), a to každých 60 let. Daidala (dovedně zhotovené předměty) se nazývaly špalky dřeva opracované na primitivní sochy a pro slavnost jich bylo vyhotoveno 14. Jedna socha byla oblečena jako nevěsta a nesena v procesí na vrchol hory Kithairónu, kde se konala bohoslužba zakončená velkou hranicí, na níž byla všechna daidala spálena. Mýtus, který vysvětloval rituál, stanovil, že Héra a Zeus se pohádali, a poté Zeus, který měl dřevěnou panenku oblečenou jako nevěstu, oznámil,že se chystá znovu oženit. Pak Héra vyběhla z úkrytu na Kythairónu, aby napadla svou sokyni, ale když odhalila podvod, šťastně se usmířila se svým mužem. Nicméně „Nevěsta“ byla spálena.

Rodokmen HéraZeus Rheia Eurynoma a had OfiónUran a Gaia HéfaistosÁresHébéEileithýia Kronos Hádes Poseidon Démétér Hestie

Podoba v jiných druzích umění Chrám bohyně Héry v Paestu Héraion na Samu Héraion v Olympii Socha Héry s neantickou korunkou v zámeckém parku v Lednici. Hlava bohyně Héry, mramor, z doby kolem roku -420

Pracovní list Křížovka: Héra vládla mlhám, bouřím a ……….. 2.Jméno pradědečka Héry (hada) 3.Název novoroční slavnosti 4.Bydliště Héry 5.Symbol/atribut Héry 6.Jméno matky Héry 7.Jméno dcery Héry a Dia 8.Manžel a bratr Héry 9.Jméno otce Héry 10.Héra je patronkou ……… Tajenka: …………………………………………………………………………………….

Pracovní list Čtyřsměrka: MANŽELSTVÍHP LÉPÁVROLZEŽM HÉFAISTOSAÍY AKČAKUKAZASL BOHYNĚRESNAO ÁHÉBÉUOHEEČS ŘKSELBNŮRŽOU ERHEIAOBÁSPE JABLKOSAREHZ Bůh, manželství, Kronos, bohyně, počasí, mlha, Olymp, páv, Héfaistos, Hébé, Rheia, Zeus, žezlo, kukačka, Héra, Áres, jablko, blesk, jeřáb, žena Tajenka : …………………………………………………………………………………

Bibliografická citace zdrojů Knižní zdroje: Bořek Neškudla, Encyklopedie řeckých bohů a mýtů, Nakladatelství Libri, Praha 2003 Internet: bih=657&q=H%C3%A9ra&oq=H%C3%A9ra&gs_l=img.3..0l6j0i24l j5j ac.1.-Y5YZYy-87w bih=657&q=H%C3%A9ra&oq=H%C3%A9ra&gs_l=img.3..0l6j0i24l j5j ac.1.-Y5YZYy-87w