Příprava na programovací období 2014-2020 východiska a přístupy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Příprava krajů na programovací období Praha
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 28. listopadu 2011.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
FONDY EU Programové období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
VENKOV SPOV ČR
Nástroj změny v místním prostředí
Koordinační výbory NSRR
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Příprava na programovací období východiska a přístupy

Kohezní politika EU ) Strategie EU 2020 (Strategie pro inteligentní a udržitelný růst podporující začlenění) 2) Analýza socioekonomického rozvoje Jihomoravského kraje se specifikací potřeb po roce 2013 z hlediska kohezní politiky (pro MMR zpracoval v součinnosti s JMK GaREP) 3) Pátá kohezní zpráva (Sdělení EK Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru, Výboru regionů a Evropské investiční bance) 4) Rámcová pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU (zpracovatel MMR) 5) Priority Jihomoravského kraje z pohledu politik EU pro období 2014–2020 (zpracovatel ORR dle 2) a dle Programu rozvoje JMK 2010–13)

Strategie EU 2020 – hlavní cíle zvýšit podíl výdajů do výzkumu a vývoje 3 % HDP, (2,5-2,7%) nový ukazatel pro sledování inovací, (neznámý) zvýšit podíl obyvatel ve věku od 30 do 34 let, kteří mají VŠ vzdělání nejméně na 40 %, (30-35%) snížit podíl dětí, které předčasně ukončují školní docházku na 10 %, (5 %) snížit emise skleníkových plynů nejméně o 20 %, zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie v naší konečné spotřebě energie na 20 %, zvýšit energetickou účinnost o 20 %, zvýšit zaměstnanost ve věku 20 až 64 let na nejméně 75 % snížit o 25 % počet Evropanů, kteří žijí pod vnitrostátní hranicí chudoby- EU 20 mil. lidí (30 tis.)

Strategie EU 2020 – 3 priority Inteligentní růst – vyvíjet ekonomiku založenou na znalostech a inovacích (inovace, vzdělávání, digitální společnost) Udržitelný růst – podporovat konkurenceschopnější a ekologičtější ekonomiku méně náročnou na zdroje (klima, energie, mobilita, konkurenceschopnost) Růst podporující začlenění – podporovat ekonomiku s vysokou zaměstnaností, jež se bude vyznačovat hospodářskou, sociální a územní soudržností (zaměstnanost, dovednosti, boj proti chudobě)

Priority Jihomoravského kraje z pohledu politik EU pro období 2014–2020 Zařazené aktivity: Zlepšování stavu životního prostředí a krajiny a minimalizace negativních důsledků klimatických změn; Přeshraniční, mezinárodní a nadnárodní spolupráce; Dobudování páteřní dopravní infrastruktury (R 52, R 43, řešení přetíženého brněnského dopravního silničního a železničního uzlu); Rozvoj nemotorové dopravy v návaznosti na veřejnou dopravu a cestovní ruch; Zvýšení konkurenceschopnosti odvětví cestovního ruchu; Rozšíření vzdělávací nabídky středních škol směrem k celoživotnímu vzdělávání, což zvýší pružnost reagovat na potřeby trhu práce; Integrace cizinců; Rozvinutí špičkového výzkumu a vývoje (na vysokých školách, ve vědeckých centrech i v podnikatelské sféře) a transfer poznatků do praxe; Podpora vědy a výzkumu; Mezinárodní mobilitní programy pro studenty a mladé; Zlepšení podnikatelského prostředí pro malé a střední podniky; Opatření aktivní politiky zaměstnanosti; Podpora dalšího vzdělávání

Priority Jihomoravského kraje z pohledu politik EU pro období 2014–2020 Zařaditelné aktivity: Zvýšení konkurenceschopnosti odvětví cestovního ruchu; Rozvoj lázeňství Podpora rozvoje letiště Brno-Tuřany Podpora multifunkčního zemědělství

Priority Jihomoravského kraje z pohledu politik EU pro období 2014–2020 Nezařaditelné aktivity: Dobudování technické infrastruktury – zejména kanalizace a čistíren odpadních vod; Zásobování pitnou vodou, Doprovodná infrastruktura pro cestovní ruch, Rozvoj kultury a památkové péče, Územní rozvoj, Územně-plánovací dokumentace, Rozvinutí potenciálu venkova, Řešení krizových situací a zajištění bezpečnosti (IZS); Podpora řešení regenerace brownfiends, Rozvoj zdravotnictví; Rozvoj tělovýchovy a sportu; Podpora hospodaření v lesích; Dopravní infrastruktura (s výjimkou projektů strategických z hlediska EU, přeshraničních projektů a projektů řešících dopravu ve městech)

Další harmonogram – projednání Pozice ČR ke kohezní politice ve vládě ČR – Kohezní fórum v Bruselu – projednání pozice jednotlivých členských států ke kohezní politice –do konce června 2011 – formulace rozvojových priorit ČR a jejich projednání se všemi partnery červenec 2011 – projednání a schválení priorit ČR pro období ve vládě ČR do konce června EK předloží návrh příštího střednědobého finančního rámce EU a legislativní návrhy červenec – srpen 2011– Evropská komise zveřejní příští finanční perspektiva a první návrhy nařízení druhé pololetí příprava prvních návrhů nové struktury operačních programů pro období druhé pololetí příprava na vyjednávání nové legislativy (polské předsednictví) podzim 2011/ první pololetí příprava Rozvojové a investiční smlouvy („Development and Investment contract“) druhé pololetí 2012 – zahájení projednávání operačních programů

Děkuji za pozornost Odbor regionálního rozvoje Krajský úřad Jihomoravského kraje Tel