Hudba klasicismu - 1.část Osnova pro studenty středních pedagogických škol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

 Složité hudební dílo  Skladba pro symfonický orchestr  Rozvoj od klasicismu.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Klasicismus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Klasicismus Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3617_ Klasicismus Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Fakultní základní škola Olomouc, Hálkova 4, příspěvková organizace EU PENÍZE ŠKOLÁM Projekt Moderní škola reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3C_13_Duchovní a světská hudba.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_28_Jevištní hudební formy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh AUTOR: Mgr. Ladislava Hurábová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_04 TEMA: Dějiny hudby - BAROKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
HUDEBNÍ NÁSTROJE SYMFONICKÉHO ORCHESTRU. Mgr. Danuše Maierová 11/2011 – 4/ Hudební výchova Umění a kultura Umění kolem nás III/2 –
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Blues AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_04_HV8_Skála
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/05
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Romantismus.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Název školy: Základní škola Netvořice
Materiál je určen pro žáky od 4.třídy.
Typy orchestrů a jejich obsazení
Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Znakový jazyk Znakovaná čeština
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Netvořice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Hudební renesance v Čechách
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Hudba Test Poslech POJMY
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/18 
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Klasicismus
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/09
Renesance v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Netvořice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Opakování učiva (průřez)
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/07
Základní informace, ukázky z děl
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Wolfgang Amadeus Mozart
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
Dějiny hudby a její osobnosti
Partitura AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_03_HV6_Skála
Klasicismus v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Johan Sebastian Bach AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

Hudba klasicismu - 1.část Osnova pro studenty středních pedagogických škol

Obsah: 1.Klasicismus v souvislostech 2.Nové trendy v umění 3.Jaká je hudební řeč 4.Hudební formy vokální 5.Hudební formy instrumentální 6.Sonátová forma 7.Poslech 8.Mannheimská škola 9.Vídeňská škola 10.Opakování

1. Klasicismus v souvislostech 2. polovina 18.století Důležitou roli sehrály myšlenky osvícenství a ideály francouzských encyklopedistů. Velká francouzská revoluce (1789) Volnost – rovnost- bratrství Do umění vstupuje měšťanstvo, objevuje se více světských prvků. Církev již nemá výsadní postavení v hudbě a jejím provozování.

2. Nové trendy v umění: Snaha o dokonalost uměleckého projevu Snaha o dokonalou formu Snaha o vyjádření přirozené krásy Pravidelnost Inspirace v antice Rovnováha obsahu a formy, citu a rozumu

3. Jaká je hudební řeč: Pravidelné metrické členění --- Zadirigujte si s ukázkou. Bohatší rytmický rejstřík Melodika je pravidelnější, někdy blízká lidové. --- Zazpívejte si LP Čtyři koně jdou. Rozlišuje se melodika vokální a instrumentální instrumentální melodika- stupnicové běhy, výrazné melodické skolky, akordové rozklady,…

Jaká je hudební řeč 2. Začínají se používat tempové údaje (oblíbená jsou rychlejší tempa) Předepisuje se dynamika (cresc., p, f,…) V harmonii – T, S, D Upřednostňují se durové tóniny. Polyfonní způsob kompozice je považován za zastaralý ( Pozor! U Mozarta už tomu tak není.). Dominantním nástrojem jsou housle. Nové nástroje – klarinet, lesní roh, kladívkový klavír Nástroje jsou sdružovány do různých skupin. (komorní sestavy)

4. Hudební formy vokální opera seria (vážná) opera buffa (komická) scénický melodram (J.A.Benda) koncertní árie mše pastorely

5. Hudební formy instrumentální Koncert pro sólový nástroj (zaniká concerto grosso) Sonáta (1.věta rychlá v sonátové formě, 2. věta pomalá v písňové formě nebo variace, 3. věta rychlá ve formě ronda či sonátové formě) Smyčcový kvartet (2 housle, viola, violoncello) Serenády („zastaveníčka“) Divertimenta, kasace (pro dechové nástroje) Symfonie (několikavětá orchestrální skladba, původně třívětá, pak přidán menuet)

6. Sonátová forma Sonátová forma je způsob kompozice, výstavby hudebního díla. Bývají tak zpracovány 1.věty symfonií a sonát. Části: 1.EXPOZICE - hlavní téma - vedlejší téma 2.PROVEDENÍ - zpracování témat do vzdálených tónin, modulace 3. REPRÍZA - návrat hlavního a vedlejšího tématu

7. Poslech Poslechněte si část 1.věty symfonie L.van Beethovena. Sledujte hlavní a vedlejší téma. Jak se od sebe liší? Jaké představy vám hudba přináší? Zahrajte si na dirigenta a zkuste náladu obou témat vyjádřit gesty. Zkuste hlavní téma zapsat do not.

8. Mannheimská škola Počátky klasicismu jsou spojeny s tzv. Mannheimskou školou. Skupina hudebníků, kteří působili ve dvorské kapele Karla Theodora v Mannheimu. Vůdčí osobností byl Jan Václav Stamic. MŠ výrazně ovlivnila podobu klasicistní hudby: Zavedením dynamiky a jejího označování; Reformou orchestru; Využíváním kontrastních hudební ch myšlenek, melodických ozdob; Ustálením sonátové formy;

8. Vídeňská škola Vrchol klasicistní hudby je v tvorbě tří nejvýznamnějších skladatelů, jejichž život byl spjatý s Vídní. Toto období je označováno jako tzv. Vídeňská škola. 1.Joseph Haydn (1732 – 1809) 2.Wolfgang Amadeus Mozart ( ) 3.Ludwig van Beethoven ( ) O tvorbě a životě těchto skladatelů v dalších dílech DUM.

9. Opakování Jak se mění hudební řeč klasicismu ve srovnání s hudbou barokní? Které hudební nástroje jsou v klasicismu nejčastěji uplatňované? Uveďte nové hudební formy. Čím ovlivnila klasicismus tzv.Mannheimská škola? Kdo z představitelů tzv. Vídeňské školy žil nejdéle?

Použitá literatura a zdroje Stručné dějiny evropské hudby, Montanex Jan Mazurek Hudební výchova pro gymnázia 2.díl, SPN A. Charalambidis a kol. Poslechové ukázky z řady CD k učebnici HV pro ZŠ, SPN 1998 (CD pro 1.roč., CD pro 8.roč. – úryvky skladeb: J.Haydn –Hodiny 1,04min., L.van Beethoven – Osudová 1,30min.)