Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_27_Hudební klasicismus Téma Hudba klasicismu Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Základní prvky klasicistní hudby
Hudební klasicismus Základní prvky klasicistní hudby

3 Anotace Prezentace je určena žákům 7. – 8. tříd.
Žáci se seznamují se základními pojmy z období klasicismu a s novými formami tohoto hudebně slohového období. Je zde základní nastínění největší formy – SONÁTOVÉ FORMY.

4 Základní fakta klasicismu
Klasicismus je umělecký směr 2 ½ 18. století – symbolický rok 1827 (úmrtí L. van Beethovena). Je zde úpadek feudalismu a nastupuje kapitalismus. Vyjadřují se nové myšlenky osvícenství (Rousseau, Voltair, Diderot). Tento sloh se také označuje jako galantní. Skladatelé tohoto umění působili převážně ve Vídni (Rakousko).

5 Charakteristické znaky hudebního klasicismu
1. Zpěvná melodika. 2. Živý, přehledný a pravidelný rytmus. 3. Jednoduchá harmonie – převážně dur – moll. 4. Rozšíření sonátové formy – třívětá forma expozice, provedení, repríza. 5. Později se objevuje forma čtyřvětá – až za Beethovena, čtvrtá věta nazvaná MENUET. 6. Obliba smyčcového kvartetu. 7. Singspiel – střídání mluveného slova s hudbou. 8. Vzniká melodram – mluvené slovo do hudebního díla (J. J. Rousseau, J. A. Benda). 9. Vznik malého klasického a velkého klasického orchestru.

6 Vývoj klasicismu Ve 2. a 3. čtvrtině 18. století se objevuje umělecký směr ROKOKO – převážně v Německu a Francii (vláda Ludvíka XV.). S tímto slohem souvisí i jednotlivé fáze klasicismu: 1. Předklasicismus: kolem roku 1720, centrum hudby – Manheimská škola (kapela složená výhradně z českých hudebníků). 2. Ranný klasicismus: do roku 1770, centrem hudby byla Vídeň, tzv. starší vídeňská škola (ranná tvorba Haydena a Mozarta). 3. Vrcholný klasicismus: Označován jako vídeňský klasicismus, zárodky romantismu (Hayden, Mozart, Beethoven).

7 Seznam použité literatury a internetové odkazy
CMÍRAL, Adolf. Heslo: Hudební klasicismus. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str. 219 – 222. BENUTZER:BRUNSWYK. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :58 - [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google