LIPIDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Advertisements

Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Lipidy jednoduché složené.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Premeny skupenstva látok
TUKY.
Lepidlá.
KYSELINY Bezkyslíkaté kyseliny
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Lipidy v bežnom živote.
MIKULÁŠ VERTAĽ KVARTA B
Uvoľňovanie liečivých látok z topických prípravkov
Neutralizácia.
Mydlá a saponáty Mária Meščanová Kvarta B.
Kyselinotvornosť a zásodotvornosť
Mgr. Katarína Hlavatovičová
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Živočíchy Zuzana Fusiková.
Prírodné látky Lipidy.
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
Neutralizácia.
HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy.
O -1- CHÉMIA pre 3. roč. gymnázií ( J. Čársky, J. Kopřiva a iní) -2-
BIELKOVINY.
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

LIPIDY

OBSAH Definícia Rezervné tuky Funkcia Štrukturálne tuky Rozdelenie Vlastnosti Využitie Stužovanie Zmydelňovanie Rezervné tuky Štrukturálne tuky Cholesterol a zdravie LDL a HDL Cholesterol v krvi Kontrolné otázky  Kontrolné otázky

Definícia Lipidy sú estery alkoholu a vyšších karboxylových kyselín Reakcia, ktorou vznikajú sa nazýva esterifikácia Najčastejšie reaguje alkohol glycerol a karboxylové kyseliny: palmitová(C15H31COOH), stearová(C17H35COOH), olejová(C17H33COOH) alkohol + karboxylová kyselina tuk + voda CH2- CH - CH2 + 3C15H31COOH tripalmitid + H2O OH OH OH  Obsah Kontrolné otázky

Funkcia Tvoria súčasť bunkových membrán a nervových tkanív Chránia vnútorné orgány (obalením) pred mechanickým poškodením Podkožný tuk má funkciu tepelnej izolácie Sú rozpúšťadlom vitamínov(ADEK), hormónov a farbív Sú zdrojom energie a zásobnou látkou  Obsah Kontrolné otázky

Rozdelenie Lipidy sa delia podľa:  Pôvodu Skupenstva Zloženia Živočíšne – kravské maslo, bravčová masť, hovädzí loj ... Rastlinné – olej slnečnicový, olivový, repkový, ľanový... Skupenstva Tuhé – väčšinou živočíšne ale aj kakaové maslo ( v uhlíkovom reťazci mastných kyselín majú prevažne jednoduché väzby) Kvapalné – väčšinou rastlinné ale aj rybí olej (v uhlíkovom reťazci mastných kyselín majú viac dvojitých väzby) Zloženia Jednoduché - acylglyceroly, vosky Zložené – fosfolipidy, glykolipidy, lipoproteíny, steroidy, karotenoidy  Obsah Kontrolné otázky

Vlastnosti Majú nízke teploty topenia Vplyvom tepla, svetla a mikroorganizmov – žltnú a zapáchajú(oxidácia a rozklad na aldehydy a ketóny Nie sú rozpustné vo vode, ale v organických rozpúšťadlách(lieh, acetón, éter,...)  Obsah Kontrolné otázky

Využitie V potravinárstve(úprava jedál, dochutenie) V medicíne a liečiteľstve(maste, krémy, emulzie) V kozmetickom a farmaceutickom priemysle Pri výrobe pracích praškov(tenzidy -sulfonácia) Pri výroba bionafty(z repkového oleja) Pri spracovaní plastických hmôt(stabilizátory) Pri výrobe technických mazív(emulgátory) Pri výrobe nitroglycerínu(výbušnina)  Obsah Kontrolné otázky

Reakcie – stužovanie olejov Stužovanie olejov -hydrogenácia H2C – O – COC17H33 H2C – O – COC17H35 H C – O – COC17H33 + 3H2  H C – O – COC17H35 trioleid glycerolu (olej) tristearid glycerolu (tuk) Pri tejto reakcií reaguje olej, v ktorom prevažuje kyselina olejová, s vodíkom, pričom dôjde k nasýteniu dvojitej väzby v uhlíkovom reťazci tejto kyseliny a nenasýtená kyselina sa zmení na nasýtenú kyselinu stearovú.  Obsah Kontrolné otázky

Reakcie - zmydelňovanie H2C – O – COC15H31 H C – O – COC15H31 + NaOH  + + 3C15H31COONa H2C - OH H C - OH glycerol tripalmitid glycerolu Pri tejto reakcií reaguje lipid s hydroxidom sódnym alebo draselným, pričom vzniká glycerol a mydlo, čo je sódna alebo draselná soľ vyšej mastnej (karboxylovej) kyseliny Palmitan sódny-mydlo  Obsah Kontrolné otázky

Ukladanie v organizme  V organizme sa tuk vyskytuje v dvoch formách. Rezervný (zásobný) tuk sa v organizme ukladá vtedy, keď je v potrave veľa lipidov, alebo iných látok, z ktorých tuk môže vznikať. U živočíchov sa tento tuk ukladá v tele napr. pred migráciou alebo zimným spánkom. Rozloženie tukových zásob býva hlavne v podkožnom väzive a v medzisvalových priestoroch. Tento druh tuku slúži predovšetkým ako zdroj energie (uvoľňuje asi 4,5x viac energie ako cukry).  Obsah Kontrolné otázky

Ukladanie v organizme  Štrukturálny tuk sa nikdy v organizme nespotrebuváva, pretože tvorí základ biologických membrán.  Obsah Kontrolné otázky

Cholesterol a zdravie  Je lipid zo skupiny steroidov. Cholesterol je životne dôležitá látka, ktorá je súčasťou bunkových membrán, nervových obalov, steroidných hormónov a žlčových kyselín. V krvi sa viaže na proteíny. Väčšina telesného cholesterolu nepochádza zo stravy, ale syntetizuje sa priamo v organizme(pečeň). Cholesterol môže byť: HDL – high density lipoproteins – vysokohustotné lipoproteíny LDL – low density lipoproteins – nízkohustotné lipoproteíny  Obsah Kontrolné otázky

LDL a HDL cholesterol LDL (zlý cholesterol) - nadmerné hladiny týchto častíc v krvi spôsobujú ukladanie cholesterolu v cievnych stenách, čo často vedie k rozvoju aterosklerózy. HDL ( dobrý cholesterol) - tieto častice transportujú nadbytočný cholesterol z tkanív do pečene, kde sa vylučuje do žlče a premieňa na žlčové kyseliny potrebné pri trávení tukov.  Obsah Kontrolné otázky

Cholesterol v krvi Odporúčané množstvá cholesterolu v krvi sú:  Celkový cholesterol – do 5,0 mmol/liter LDL (zlý cholesterol) - do 3,0 mmol/liter HDL ( dobrý cholesterol) U mužov najmenej 1,0 mmol/liter U žien najmenej 1,2 mmol/liter  Obsah Kontrolné otázky

Kontrolné otázky  Definujte z chemického hľadiska lipidy  Pomenujte reakciu, ktorou vznikajú  Vymenujte niektoré mastné kyseliny.  Vymenjte funkcie lipidov v organizme.  Vysvetlite rozdiel medzi tuhými a kvapalnými lipidmi.  Popíšte typické vlastnosti lipidov.  Vymenujte oblasti použitia lipidov.  Vysvetlite podstatu stužovania olejov.  Vysvetlite podstatu zmydelňovania .  Vysvetlite rozdiel medzi rezervným a štrukturálnym tukom v organizme.  Objasnite podstatu cholesterolu.  Vysvetlite rozdiel medzi LDL a HDL cholesterolom.  Vymenujte doporučené hodnoty LDL a HDL cholesterolu v krvi.  Zvážte používanie živočíšnych a rastlinných lipidov. Poraďte spolužiakovi ochranu pred zvýšeným cholesterolom v krvi Pouvažujte nad následkami ukladania cholesterolu v krvi.   Obsah

Ďakujeme za pozornosť 