PORUCHY UČENÍ PhDr.Mgr.Bohumil Ptáček. Schéma synapse nervových vláken- přenos vzruchu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika SPU.
Advertisements

SEMINÁRNÍ PRÁCE NA TÉMA: Specifické poruchy učení
Specifické vývojové poruchy chování a učení
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Speciální péče na naší škole
Specifické poruchy učení
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
INTEGRACE DĚTÍ S VÝCHOVNÝMI PROBLÉMY
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Příčiny SPU.
Specifické vývojové poruchy učení
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Logopedická třída MOTÝLCI
Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Specifické poruchy školních dovedností
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Hyperkinetické poruchy chování PhDr. Věra Vojtová, Ph.D.
LMD, ADD, ADHD.
Riziko dyslexie a školního selhávání
Diagnostika a reedukace
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Specifické poruchy učení
Vývojová dysfázie.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
centrální porucha zpracování řečového signálu
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Žák se specifickými poruchami učení (SPU) a ADHD
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Dyslexie jako celoživotní zátěž 2015 Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
PRAVDA A MÝTY O SPU Veronika Vitošková, Helena Jiránková Seminář pro učitele GJP Duben 2014.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Aspergerův syndrom Eliška Neumanová C3A. Co je Aspergerův syndrom? Druh autismu Postižení ovlivňující způsob dorozumívání Menší potíže s řečí než osoby.
Problematika neprospěchu žáka
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie Mgr.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Specifické poruchy učení a chovánÍ (SPU/SPCH)
Metodické materiály a pomůcky
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Specifické poruchy učení (SPU) u dětí mladšího školního věku
Poruchy pozornosti ADD/ADHD.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI:
Pedie Co mají společné?.
Specifické poruchy učení
Sociální čtení.
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Pozornost a paměť, představivost
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Rodičovství biologické a pěstounské
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
KONFUCIUS čínský filosof 551 – 479 př.n.l.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PORUCHY UČENÍ PhDr.Mgr.Bohumil Ptáček

Schéma synapse nervových vláken- přenos vzruchu

Hipokampus je mozkové centrum pro paměťovou dispozici člověka.(Paměť deklarativní – fylogen.mladší na činnosti závislá, nedeklarativní – fyl.starší, na činnosti hipok.nezávislá).

PORUCHY UČENÍ NESOUVISÍ S INTELIGENCÍ Vývojové poruchy učení jsou vrozené; podle názoru odborníků je příčinou drobné poškození centrální nervové soustavy, k němuž došlo ještě před narozením dítěte, anebo ve fázi porodu.

Projevy První náznaky budoucích obtíží se projevují již v předškolním věku.  Dítě je neobratné při kreslení,kresba je roztřesená.  Nedokáže vytleskat rytmus slova, nebo jednoduchá říkadla.  Má problémy se sluchovým rozlišením slabik.

DYSLEXIE DYSLEXIE JE PORUCHA ČTENÍ. Jedinec zaměňuje písmena tvarově a zvukově podobná. Jeho čtení je těžkopádné, slova luští, domýšlí jejich význam, bezmyšlenkově je komolí. Př.: záměna b za d, a za e,

Čtení je pro dyslektika namáhavé Mívá problémy se zapamatováním textu a s osvojováním látky z učebnic a sešitů. To je důvodem, že nevydrží dlouho se soustředit. Základním důvodem že nedyslektik zapojí při čtení jen centrum řeči a zrakového vnímání, kdežto mozek dyslektika vykazuje výraznou aktivitu různých mozkových center a protože je více namáhán, rychle se unaví.

DYSGRAFIE JE PORUCHA PSANÍ. Dítě má potíže vybavit si tvar písmen a znázornit ho, písmo proto bývá málo čitelné, až nečitelné. V průběhu výuky,má-li rychle psát, vynechává nejen hlásky, ale i celá slova. Při psaní se rychle unaví, časti si stěžuje,že ho bolí ruka. Nedokáže psát úhledně a plynule ani v době, kdy má dostatek času ( např. doma při psaní úkolů).

DYSORTOGRAFIE JE PORUCHA PRAVOPISU. Dítě vykreslováním tvarů písmen se vyčerpá natolik, že již nedokáže ohlídat správné umístění čárek a háčků. Nezbývá mu čas na odůvodňování správného „ i nebo y “ v textu. ( Klasická chyba : je zdůvodněn jako slovo s předponou vy - ).

DYSKALULIE JE PORUCHOU SCHOPNOSTI OPEROVAT S ČÍSELNÝMI SYMBOLY. Osoba s dyskalkulií má výrazné obtíže s pochopením nejzákladnějších matematických pojmů. Bez názorných pomůcek a dostatku času nedokáže spočítat nejjednodušší početní úlohu, neumí se orientovat v číselné ose. ( Možná záměna hodnot : 1 za 7, 5 za 6,2 a 5, 6 za 9 atd.)

DYSPIXIE Specifická vývojová porucha učení, projevující se v neschopnosti zvládnout základní dovednosti spojené s kreslením. Věk 4 let je hranicí,kdy dítě již může např.strom nakreslit schematicky, jednoduchými čarami. Např.: Normální projev Možná porucha

Hereditární zátěž je možná Trpí-li poruchou někdo z rodičů, pravděpodobnost přenosu na potomka je vysoká. Některé prameny uvádí u chlapců až 100%, u dívek je pravděpodobnost asi 1 : 12. Skutečnost, že poruchy nesouvisejí s úrovní inteligence, neomezují možnosti jedince v absolvování zvoleného studia a plněhodnotného uplatnění v oborech např. v oblasti umění, technických oborech, přírodovědě apod. Jedinci s dyslexií často vynikají např. v geometrii, mechanice a tvořivosti vůbec.

HYPERAKTIVITA Porucha je často označována jako „LMD“ tj. „lehká mozková disfunkce“. Často se projevuje jako průvodce poruch učení a ve spojení s vývojovými poruchami pozornosti. Jedná se o narušení schopnosti soustředit se kvůli projevům nadměrné aktivity.

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Původně byla tato porucha označovaná jako lehká mozková dysfunkce. Základní charakteristiky ADHD: Děti, které trpí hyperkinetickým syndromem s poruchou pozornosti, jsou nepozorné, aktivní a impulzivní v míře, která není přiměřená jejich mentálnímu věku a pohlaví. Jednotlivé symptomy vystupují do popředí v situacích, které kladou požadavky na udržení pozornosti a sebekontrolu.

Vůbec nejhorší to pak mají rozmazlené děti s ADHD Ty totiž víc než jiné potřebují pevně dané hranice. Zároveň by měli mít pozitivní motivaci, protože mívají malé sebevědomí, což je někdy hodně těžké. Musíme být přísní a chválící zároveň. U dívek je to navíc pravděpodobnější než u chlapců, kteří jsou více fyzicky neklidní a dozrávají pomaleji. Na druhou stranu, stává se, že z kluka, který měl na prvním stupni problémy s chováním, a školní úspěchy byly poněkud střídavé, vyroste úspěšný student – hyperaktivita pomine a mohou se naplno projevit jeho intelektuální možnosti.

Identifikace poruchy : Pravá porucha chování a soustředění musí trvat nejméně tři až šest měsíců a typické pro ni jsou následující příznaky:  nesoustředěnost,  impulzivita  a případně hyperaktivita. Pokud se projevy koncentrují do uvedené doby, je nutné případ řešit s odbornou pomocí.

Děti s LMD se obtížně dovedou věnovat jedné činnosti po delší dobu; přebíhají k aktivitám jiným, bývají ve svých projevech impulzivní. Navenek vůči veřejnosti působí jako nevychované, nedokáží poslechnout ani na opakované výzvy, stále pobíhají a sahají na vše, co právě zaujalo jejich pozornost. Podle současných výzkumů odborníků je výskyt hyperaktivních dětí vyšší v regionech se znečištěným prostředím. Hyperaktivitu prý ovlivňují i riziková těhotenství.

Co s tím můžeme dělat ? Rady rodičům:  Čtěte s dítětem denně, ne však déle než 15 minut  Nenuťte ho k rychlejšímu tempu  Nekárejte ho za chyby, jichž se dopustí  Podtrhávejte barevně písmena tvarově podobná  Texty ke čtení vybírejte takové,které se obsahem blíží zájmům dítěte  Nezatěžujte jej dlouhým psaním. Místo diktátů užívejte doplňování přes folii v textech určených dyslektikům ( k dostání ve spec.prodejnách literatury)  Pravopisná pravidla procvičujte ústně