Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Taťána Havlíčková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV.4508.2H Stupeň a typ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základy automatického řízení 1
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Regenerační přípravky I.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Diferencované stravování
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
WORD Číslování stránek
Ekonomika– národní hospodářství
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Gastronomická zařízení - HACCP
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Digitální učební materiál
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Diferencované stravování
Návykové látky Alkohol
Digitální učební materiál
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Taťána Havlíčková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastZemědělství Vzdělávací obor H/02 Jezdec a chovatel koní Vzdělávací okruhKrmení, ošetřování a pohybování plemenných hřebců Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky se základním rozdělením krmiv pro plemenné hřebce podle pracovního zařazení a stupně fyzického vytížení. Popisuje úzkou, vzájemnou vazbu krmení hřebců na jejich pracovní využívání. Prezentace seznamuje žáky s různými způsoby pohybování plemenných hřebců a je doplněna ilustračními fotografiemi z odborného výcviku žáků při ošetřování plemenných hřebců v Zemském hřebčinci v Tlumačově. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaChov koní, ošetřování koní, ošetřování plemenných hřebců, krmení plemenných hřebců Datum ODBORNÝ VÝCVIK - krmení, ošetřování a pohybování hřebců

PLEMENNÍ HŘEBCI KRMENÍ OŠETŘOVÁNÍ POHYBOVÁNÍ PLEMENNÝCH HŘEBCŮ

KRMENÍ PLEMENNÝCH HŘEBCŮ pro stanovení normy pro plemenné hřebce je rozhodující: plemeno ( živá hmotnost ) pracovní vytížení využití v plemenitbě ( připouštěcí období ) zvlášť důležité je věnovat pozornost sestavení krmné dávky hřebcům působících v inseminaci a hřebcům více využívaných / Ing. Karel Regner: Příručka pro chovatele koní /

KRMENÍ PLEMENÝCH HŘEBCŮ OBECNĚ kvalitní luční seno po celý rok v letním období můžeme nahradit seno 1/3 zelenou pící v zimním období zkrmujeme mrkev a krmnou řepu (5 kg) základ dávky jadrných krmiv tvoří oves ( podle zvyku celý, mačkaný nebo máčený – hlavně starším nebo nemocným hřebcům ) příznivě působí zkrmování prosa (1kg) naklíčený ječmen nebo oves pro doplnění vitamínů a minerálií zvláště v předjaří / Ing. Karel Regner: Příručka pro chovatele koní / pravidelné kontroly kondice, hmotnosti a tělesných rozměrů mladých hřebců

KRMENÍ PRACOVNÍCH (TAŽNÝCH) HŘEBCŮ tažní hřebci zužitkovávají živiny krmiva na pracovní energii pohyb a práce jsou doprovázeny zvýšenou látkovou výměnou správnou výživu je nutné sladit s pracovním zatížením pokles či zvýšení pracovní zátěže musí být doprovázeny snížením či zvýšením krmné dávky veškeré změny v krmné dávce musí být pozvolné průměrná tažná síla u tažného koně se pohybuje mezi 12 – 15 % jeho živé váhy v době pracovního klidu snižujeme podíl jadrných krmiv a nahrazujeme je objemnou šťavnatou píci a slámou překrmený kůň se nejen pohybuje hůř v zápřahu, ale vlivem nevyužití bílkovin a energie může dojít ke zhoršení zdravotního stavu nedostatečně krmený kůň nemůže podávat požadovaný výkon / Jaromír Dušek a kol.: Chov koní /

DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ PRO TAŽNÉ HŘEBCE ZRNINY A SEMENA SENO A SLÁMAZELENÁ PÍCEOKOPANINY PRŮMYSLOVÉ ZBYTKY Oves 3-6 kgJetelové a jetelotravní 8-10 kg Jetel nebo vojtěška kg Krmná řepa kgPšeničné otruby 1-2 kg Ječmen 2-3 kg Vojtěškové a vojtěškotravní 6-8 kgStrniskové jeteloviny 10 kg Krmná mrkev 6-8 kgŽitné otruby 1-2 kg Kukuřice 1-2 kgLuční a pastevní porosty 8-12 kg Luskovinoobilné směsky kg Brambory kgLněný extrahovaný šrot 0,5-1 kg Luskoviny 0,5-1 kgKrmná sláma 3-6 kg Cukrové skrojky kg Sójový extrahovaný šrot 0,5 kg Lněné semeno 0,5 kgKukuřice kgBramborové vločky 0,5-1 kg Melasové krmivo 2-3 kg / Jaromír Dušek a kol.: Chov koní /

KRMENÍ SPORTOVNÍCH HŘEBCŮ trendem ve výživě sportovních koní je zabezpečení dostatečné koncentrace energie v krmné dávce alternativní zdroj se nachází v rostlinných olejích, živočišných tucích a vláknině, kterou obsahují cukrovarské řízky důležité je zabezpečení všech požadavků ve vzájemné rovnováze zahrnující energii stravitelné dusíkaté látky vitamíny a minerály doplňujeme odpovídajícím množstvím píce / Jaromír Dušek a kol.: Chov koní / plemenný hřebec využívaný ve sportu 2982 Carinus

DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ PRO SPORTOVNÍ HŘEBCE tradiční krmná dávka pro závodního koně kg živé váhy 7 kg ovsa 6 kg lučního sena / 1,5 kg vojtěškové seno energetické a bílkovinné doplňky v zájmu chovatele je pravidelně analyzovat krmiva a propočítávat hodnotu základních krmných dávek tak, aby byla vytvořena co nejpřesnější úprava krmné dávky pro chov a trénink / Jaromír Dušek a kol.: Chov koní /

KRMENNÍ PLEMENNÝCH HŘEBCŮ mimo připouštěcí sezónu je pro plemenného hřebce potřeba živin podle temperamentu a pohybové aktivity optimální potřebu může pokrýt dávka kvalitního sena, v kombinaci s vitamíny a minerály nebo pastva (s příslušnými doplňky) nadměrné krmení, zvláště energetickými krmivy, které vedou ke zvýšenému nasazení tuku není příznivé pro pozdější výkonnost při připouštění kontrolami hmotnosti hřebce je potřeba regulovat přísun energie normální hmotnost u hřebce se pohybuje 5-10% nad hmotností klisen a valachů, u chladnokrevných hřebců až 30% několik týdnů před a během připouštěcí sezóny musíme hřebci zvýšit přísun energie a živin – podle temperamentu, pohybové aktivity a četnosti připouštění přísun bílkovin má být podobný jako u březích klisen důležitý je přísun aminokyselin (metionin, cystin, lyzin) potřeba vitamínů a minerálních látek je podobná jako u vysokobřezích klisen Helmut Meyer, Manfred Coenen: Krmení koní, současné trendy ve výživě

DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ PRO PLEMENNÉHO HŘEBCE např. hřebec 600 kg živé váhy / připouštěcí sezóna / 1-2 hodiny pohybu denně 6 kg lučního sena 2 kg ovsa 3 kg doplňkového krmiva pro chovné klisny * 67 g vápníku 37 g fosforu 900 g stravitelného hrubého proteinu * místo doplňkového krmiva pro chovné klisny můžeme sestavit krmnou dávku např. takto: 52% ovsa, 10% pšeničných otrub, 10% pšeničných klíčků, 10% sójového extrahovaného šrotu, 5% pivovarských kvasnic, 5% lněného extrahovaného šrotu, 5% vojtěškové zelené mouky, 3% vitamínového minerálního krmiva: 11,6 MJ stravitelné energie 176 g stravitelných proteinů 12 g lyzinu (aminokyseliny) 6,8 g metioninu+cystinu ( aminokyseliny) Helmut Meyer, Manfred Coenen: Krmení koní, současné trendy ve výživě

mladí hřebci v dobré výživné kondici Ilustrační foto z předvádění hřebců na chovatelských akcích v ZH Tlumačov. Foto: Taťána Havlíčková

OŠETŘOVÁNÍ PLEMENNÝCH HŘEBCŮ ošetřování plemenných hřebců se v základu neliší od ošetřování ostatních kategorií koní spočívá v čištění srsti, hřívy, ohonu, mytí, plavení, přikrývání, stříhání, podestýlání, ochraně proti hmyzu, ošetřování končetin a kopyt správným ošetřováním a ustájením koní se upevňuje zdraví a odolnost prodlužuje se jejich využití v chovu a i sportu č ištění má i zásadní význam při získávání důvěry koně k člověku tato skutečnost je důležitá především u mladých a bázlivých koní

ošetřování plemenného hřebce 2823 Novic po práci

žákyně studijního oboru Jezdec a chovatel koní ošetřují plemenné hřebce 2746 Dantes a 6062 Scyris po lonžování v ZH Tlumačov

POHYBOVÁNÍ PLEMENNÝCH HŘEBCŮ vodění na ruce ( staří hřebci ) lehký pohyb hřebců ( krok, klus, cval ) - lonžování ( v provozních podmínkách nejrychlejší způsob pohybování hřebců - pod sedlem ( vycházky do přírody – psychická relaxace hřebce ) - v zápřahu ( časově náročnější, ale pohybují se zároveň dva hřebci ) sportovní zátěž někteří plemenní hřebci, převážně mladšího věku jsou testování, tímto se zvyšuje jejich sportovní výkonnost a plemenná hodnota pracovní zátěž zejména chladnokrevní hřebci působící na připouštěcích stanicích se využívají pro práci v lese v těžkém tahu, tímto je prověřována jejich konstituční tvrdost, pracovní ochota a charakter pohybování hřebců se odvíjí od věku plemenného hřebce, zdravotního stavu a pracovního zařazení pohybování plemenných hřebců úzce souvisí s jeho krmením - lehká práce nevyžaduje změnu v běžném krmení na rozdíl od krmení plemenných hřebců využívaných ve sportovní a pracovní zátěži. Zdroj: Ing. Ondřej Mamica, Ph.D / Reprodukční centrum ZH Tlumačov /

vodění plemenných hřebců na ruce staří hřebci a hřebci s omezenou pohybovou aktivitou

vodění plemenného hřebce 1359 Colato R pohybování plemenného hřebce 6062 Scyris

lonžování hřebce 2446 Dantes – nejrychlejší způsob lehké práce pohybování hřebců

žákyně studijního oboru Jezdec a chovatel koní při pohybování hřebců 2910 Biskup a 2823 Novic v zápřahu časově náročnější způsob pohybování, ale pohybují se zároveň dva hřebci

sportovní zátěž plemenných hřebců - hřebec 2905 Erik, ZH Tlumačov

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ( 2012 ) Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Studijní obor 41 – 53 – H / 02 Jezdec a chovatel koní Autor DUMu: Taťána Havlíčková Fotografie: Taťána Havlíčková Použitá literatura: Jaromír Dušek a kolektiv: Chov koní ( 1999 ) Helmut Meyer, Manfred Coenen: Krmení koní, současné trendy ve výživě DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ( 2012 ) Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Studijní obor 41 – 53 – H / 02 Jezdec a chovatel koní Autor DUMu: Taťána Havlíčková Fotografie: Taťána Havlíčková Použitá literatura: Jaromír Dušek a kolektiv: Chov koní ( 1999 ) Helmut Meyer, Manfred Coenen: Krmení koní, současné trendy ve výživě