 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Advertisements

F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Grafické znázornění síly
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síla
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Elektromotor a jeho využití
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Pohyb těles-fyzika hrou
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Barva světla, šíření světla a stín
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzikální síly.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Hustota-výpočet objemu
zpracovaný v rámci projektu
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tření-souhrnná cvičení
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_12_F7_Hanak TÉMA: Otáčivé účinky síly
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Hustota-výpočet objemu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzájemné silové působení těles
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační. Zavedení fyzikální veličiny síly, která je určena působištěm, směrem a velikostí. Žák se naučí značku a jednotku fyzikální veličiny. Žák znázorní sílu graficky. Žák vysvětlí, jak se projevuje tíha tělesa. Žák umí vypočítat tíhu tělesa. Znázornění a měření síly, tíha tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 02/2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.12_znazorneni_a_mereni_sily_,_tih a_telesa Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 Napínáme-li rukou pružinu, působíme silou našich svalů.  Chceme-li zatlouct hřebík do prkna, také musíme působit silou.

 Hrajeme-li si se dvěma magnety, zjistíme, že se buď přitahují, nebo odpuzují, každý z nich působí na druhý také silou – silou magnetickou.

 V některých disciplínách se síla jen porovnává (přetahování lanem, sumo a disciplína za hranicemi sportu – tzv. „páka“).  Jinde se měří (vzpírání).  Sílu člověka a zvířat dnes většinou nahrazuje síla strojů.  Lokomotiva má větší sílu než sto lidí.  Raketa, která vynesla člověka na Měsíc, vyvinula při startu sílu větší, než má třicet tisíc lidí

SÍLA ČLOVĚKA, STROJE

ZAPAMATUJTE SI:  popisuje vzájemné působení těles,  označuje se písmenem F,  jednotka síly je Newton [N]  měřidlem je SILOMĚR  tělesa mohou na sebe působit, jsou-li v DOTYKU, ale i na DÁLKU

1. Působením síly se MĚNÍ POHYB TĚLESA (těleso se dává do pohybu, urychluje se, zpomaluje se nebo se mění směr jeho pohybu). 2. Působením síly se MĚNÍ TVAR TĚLESA (pružná tělesa se natáhla, zkrátila, tělesa z tvárných látek mění svůj tvar, plynná tělesa se stlačují). 3. Působením síly se TĚLESO ROZDĚLÍ na několik částí (přetržení, přelomení, rozdrcení tělesa).

Např.  tažení vozíku,  hnětení modelovací hmoty,  ždímání prádla v ruce i v pračce,  veslování,  vrh koulí,  hrnutí zeminy buldozerem…

Příklady působení sil při DOTYKU

Např.  pád kamene,  působení magnetu na hřebíky,  přitahování vlasů k svlečenému svetru…

Příklady působení sil na DÁLKU

Např.  cvrnkání kuliček,  roztlačování vozíku,  dopad skokana do pískoviště,  chycení míče,  úder raketou při tenise,  zatáčení loďky,  jízda na tobogánu…

Příklady působení sil, při kterém se mění POHYB TĚLESA

Např.  hnětení hlíny,  modelovací hmoty,  těsta,  stlačování vzduchu hustilkou,  deformace houby na tabuli…

Příklady působení sil, při kterém se mění TVAR TĚLESA

Např.  přetržení provázku,  sekání dřeva,  rozbití cihly,  přetržení papíru,  přelomení špejle…

Příklady působení sil, při kterém se tělesa ROZDĚLÍ NA NĚKOLIK ČÁSTÍ

VELIKOSTI SMĚRU, ve kterém síla působí

1 MN=1 000 kN 1 kN=1 000 N 1 N= mN 1 mN=0,001 N 1 N=0,001 kN 1 kN=0,001MN M mega k kilo m mili

 Má-li těleso hmotnost m, platí:  F g =m ∙g  Konstanta g popisuje gravitační působení a na Zemi je asi g=9,81 N/kg.  Hodnotu zaokrouhlujeme na g=10 N/kg.  Položíme-li si na dlaň závaží 1kg, cítíme působení gravitační síly s velikostí asi 10 N.

Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 6 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus Bohuněk, J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 1díl, Prometheus, s.r.o., ISBN galerie office [cit: ] [cit: ] 640/480http:// 640/480 [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ]

1. Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. 2. Prezentace slouží k naučení nového učiva. 3. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační. 4. Zavedení fyzikální veličiny síly, která je určena působištěm, směrem a velikostí. 5. Žák se naučí značku a jednotku fyzikální veličiny. 6. Žák uvádí příklady účinků síly (působení těles, jsou-li v dotyku, ale i na dálku, změna pohybu, změna tvaru, rozdělení tělesa). 7. Žák znázorní sílu graficky. 8. Žák vysvětlí, jak se projevuje tíha tělesa. 9. Žák umí vypočítat tíhu tělesa.