Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název: VY_32_INOVACE_02_c_3_Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost Sada: Fyzika VII. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Jan Havlík

2 Název: Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost
Autor: PaedDr. Jan Havlík Anotace: Prezentace slouží k výkladu učiva o jednotlivých druzích pevných látek a jejich vlastnostech – pružnost a tvárnost, které nás obklopují a se kterými se denně setkáváme. Tato výkladová prezentace je prokládána mnohými znalostními otázkami na procvičení a upevnění si svých vědomostí a každá část je ukončena písemnou prověrkou. Metodické zhodnocení: Prezentace použita při výkladu jako názorný doplněk. Tato prezentace byla odpilotována dne v VII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12.

3 Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost
Snažte se ohnout prut, pravítko. Snažte se natáhnout gumovou hadici, ocelovou pružinu. Na háček siloměru zavěste závaží. Zmáčkněte houbu na tabuli. Ohýbáním, natahováním nebo mačkáním tyto předměty mění svůj tvar.

4 Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost
Když tyto látky přestaneme ohýbat, natahovat nebo mačkat, nabudou opět svůj původní tvar. Některé pevné látky jsou pružné. Využití : Pružnost pera – hodinový stroj, trampolína, matrace.

5 Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost
Pružnost mírní nárazy u aut, vagónů, motocyklů. Gumové podpatky umožňují pružnou chůzi. Gumové zátky umožňují vzduchotěsné uzavírání lahví.

6 Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost
Písemná práce: Určete věci z látek pružných : tabule, míč na košíkovou, skříň, houba na tabuli, školní lavice, tyč na skok o tyči, sklo, molitan…

7 Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost
Písemná práce: Co udělají pružné látky, jestliže na ně přestanete působit silou: vůbec nic zlomí se vrátí se do původního stavu rozplynou se v podobě páry do prostoru

8 Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost
Máme plastelínu, měděný a ocelový drát. Co můžete vytvořit z plastelíny? Zkuste ohýbat drát z oceli a mědi? Plastelína, měděný i ocelový drát změnily svůj tvar trvale. Tyto pevné látky jsou tvárné.

9 Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost
Tvárnost je základem práce kováře, skláře, keramika, cihláře, pekaře…..

10 Vlastnosti pevných látek – pružnost a tvárnost
Písemná práce : 1. Které z těchto látek jsou látky tvárné, tj. můžete z nich vytvářet nové věci, lehce z nich vymodelovat různé předměty, postavy nebo zvířata: těsto lepidlo cihlářská hlína plast písek cukr dřevo korek tenký drát keramika papír plastelína 2. Ve kterých průmyslových odvětvích se využívá tvárnosti látek?

11 PowerPoint - zdrojová banka Klipart:
Použité zdroje: PowerPoint - zdrojová banka Klipart:


Stáhnout ppt "Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:"

Podobné prezentace


Reklamy Google