Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skládání rovnoběžných a různoběžných sil

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skládání rovnoběžných a různoběžných sil"— Transkript prezentace:

1 Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 03/2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.17_skladani_rovnobeznych_a_ruznobeznych_sil Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Skládání rovnoběžných a různoběžných sil Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a naučení nového učiva. Žák si připomene a prohloubí znalosti o vlastnostech síly. Žák si zopakuje skládání rovnoběžných sil. Žák se naučí skládat různoběžné síly.

2 Vyřešte úlohu: 1. Jak velká bude výslednice rovnoběžných sil působících opačným směrem, je-li jedna síla 20,3 N a druhá 14,7 N? Vyberte správný údaj: 6,6 N 5,4 N 5,6 N

3 2. K tažení kamene na pyramidu bylo třeba síly 100 KN
2. K tažení kamene na pyramidu bylo třeba síly 100 KN. Kolik lidí muselo táhnout kámen, jestliže každý člověk vyvinul sílu 500 N? Vyberte správný údaj (ověřte výpočtem): 300 lidí 100 lidí 200 lidí

4 3. Dědeček jel se třemi dětmi na výlet autem
3. Dědeček jel se třemi dětmi na výlet autem. Zaparkoval pod hradem a společně se vydali na prohlídku. Když se vrátili, nešlo auto nastartovat, protože dědeček zapomněl zhasnout světla a baterie se vybila. K roztlačení auta je třeba síly alespoň 800 N. Děti jsou schopny vyvinout síly 400 N, 300 N a 200 N. Dokážou roztlačit auto, nebo musí požádat ještě někoho dalšího? Vyberte správnou odpověď (ověřte výpočtem): A) Děti vyvinou sílu menší než 800 N, musí požádat někoho o pomoc. B) Děti vyvinou sílu 900 N, což stačí k roztlačení auta.

5 4. Na věšáku visí sako s hmotností 1,5 kg a v jeho kapse je peněženka s hmotností ,2 kg. Jaká síla působí na věšák? Vyberte správný údaj (ověřte výpočtem): 1,7 N 17 N

6 Správná odpověď: Radek musí působit silou alespoň 50 N.
Vyřešte úlohu: 5. Pavel zdvihá kbelík silou 70 N. Jakou silou mu musí pomoci Radek, aby společně zvedli kbelík s hmotností 12 kg? Správná odpověď: Radek musí působit silou alespoň 50 N.

7 Vyhrálo družstvo modrých.
Odpovězte na otázky: 6. Při přetahování lanem táhlo družstvo červených silou 1200 N, družstvo modrých silou 1450 N. Jaká byla výsledná síla? Které družstvo vyhrálo? Výslednice je 250 N. Vyhrálo družstvo modrých.

8 alespoň 10 kN alespoň 15 kN alespoň 12 kN
7. Traktor táhne pluh se šesti radlicemi. Každá radlice musí být při orbě tažena silou 2,5 kN. Jakou tažnou sílu musí mít traktor, aby utáhl pluh? Vyberte správný údaj (ověřte výpočtem): alespoň 10 kN alespoň 15 kN alespoň 12 kN obrázek

9

10 Výslednice je rovna 0,9 N, působí vpravo.
Vyřešte úlohu: 8. Na hladkém stole leží dva hranoly spojené provázkem. Na pravý hranol působí síla 2,8 N směrem vpravo. Na levý působí síla 1,9 N směrem vlevo. Jaká je výsledná síla? Kterým směrem působí? Nakreslete síly a jejich výslednici ve vhodném měřítku. Výslednice je rovna 0,9 N, působí vpravo.

11 SKLÁDÁNÍ RŮZNOBĚŽNÝCH SIL

12 Pozorovali jste již někdy mravence při práci
Pozorovali jste již někdy mravence při práci? Táhnou-li mravenci do mraveniště třeba housenku, netáhnou všichni v jednom směru. Je zajímavé, že člověk je asi jediný živočich, který se naučil využívat skládání sil.

13 Skládání různoběžných sil provádíme GRAFICKY:
Nakreslíme síly F1, F2 ve vhodném měřítku se správným úhlem. Z koncového bodu síly F1 nakreslíme přímku rovnoběžnou s F2, z koncového bodu síly F2 nakreslíme rovnoběžku s F1. Spojíme šipkou působiště obou sil s průsečíkem sestrojených přímek. Šipka, která je úhlopříčkou rovnoběžníka, je hledaná výslednice sil F1, F2. Na výslednici nakreslíme dílky odpovídající zvolenému měřítku a určíme velikost výslednice.

14 Výslednice: Zapište si: Výslednicí dvou různoběžných sil se stejným působištěm je síla, kterou můžeme určit graficky jako ÚHLOPŘÍČKU rovnoběžníku vycházející ze společného působiště.

15 Skládání různoběžných sil:

16 Ve kterém bodě bude ležet šipka výsledné síly? Vyberte správné číslo:
1 2 3 4

17 Ve kterém bodě bude ležet šipka výsledné síly? Vyberte správné číslo:
2 1 3 4

18 Která dvojice sil bude mít největší VÝSLEDNICI
Která dvojice sil bude mít největší VÝSLEDNICI? Vyberte správnou dvojici: 1 2 3 4

19 Správná odpověď: Výslednice je stejně velká jako obě skládané síly.
Odpovězte na otázku: Určete výslednici dvou stejně velkých sil, které svírají úhel 120°. Jak je tato výslednice velká? Správná odpověď: Výslednice je stejně velká jako obě skládané síly.

20 Správná odpověď: VĚTŠÍ NEŽ 120°.
Odpovězte na otázku: Jaký úhel musí svírat dvě stejně velké síly, aby jejich výslednice byla MENŠÍ než každá ze sil? Správná odpověď: VĚTŠÍ NEŽ 120°.

21 Použité zdroje: Tesař J., Jáchim F., Fyzika 2 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ] likost.png [cit: ] [cit: ] [cit: ] [cit: ]

22 Metodika prezentace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku.
Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si zopakuje skládání rovnoběžných sil. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy, vybírá správné odpovědi. Úlohy slouží k zopakování učiva o skládání rovnoběžných sil. Žák umí graficky i výpočtem skládat rovnoběžné síly. Žák se naučí nalézt výslednici sil, které působí na různých rovnoběžných nositelkách. Žák se naučí skládat různoběžné síly.


Stáhnout ppt "Skládání rovnoběžných a různoběžných sil"

Podobné prezentace


Reklamy Google