VY_32_INOVACE_03-29 Ročník: 6. 7. 8. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Vedlejší věta předmětná
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Přívlastek postupně rozvíjející
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Přístavek 8. ročník.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
VY_32_INOVACE_03-37 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma:
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
VSUVKA Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-35
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy přívlastku Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přívlastek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_14_SKLADBA.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_18_06_skloňování podstatných jmen rodu mužského Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká.
Přívlastek II VY_32_INOVACE_03-28 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh:
Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_CJIIb-03 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Podmětná a přísudková věta
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková, abstraktní, konkrétní
Podstatná jména obecná a vlastní
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-25 Ročník:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zájmena II VY_32_INOVACE_03-09 Ročník: Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Digitální učební materiál
Slovesa II VY_32_INOVACE_03-12 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Asie – přírodní krajiny
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Přídavná jména I VY_32_INOVACE_03-06 Ročník: 6. , 7.
Grafické znázornění souvětí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-26 Ročník:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Přejatá slova II VY_32_INOVACE_03-19 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Základní větné členy - podmět
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
Jazyk a jazyková komunikace
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Předmět VY_32_INOVACE_03-24 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Základní větné členy – přísudek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_03-29 Ročník: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma: Přívlastek těsný a volný Jméno autora: Libuše Gondkovská Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace): Seznám žáky s dalším typem přívlastku Přívlastek těsný a volný

Přívlastek těsný Žáci nastoupí do autobusu. (Jací žáci?) Přívlastek těsný nemůžeme vypustit z věty, aniž by se změnil její smysl. Neoddělujeme ho čárkou. Žáci nastoupí do autobusu. (Jací žáci?) Přívlastek těsný nemůžeme vypustit z věty, aniž by se změnil její smysl. Neoddělujeme ho čárkou. těsný Shodný, rozvitý přívlastek, stojí za podstatným jménem 1 1 přihlášení na výlet

Přívlastek volný Míče,, létaly vzduchem. pomalované všemi barvami Jaké míče? volný Přívlastek volný můžeme vypustit, aniž změníme smysl textu. Ve větě ho oddělujeme z obou stran čárkou.

Urči přívlastek volný a těsný a doplň čárky. Učebnice vydané v roce 1982 jsou neplatné. Žáci mající vši nesmí do školy. Lidé nemající o nic zájem jsou nudní. Podlouhlý dům obklopený parkem chátral. Moře znečištěné odpadem se vzdouvalo kolem lodi. Auto vypouštějící oblaka kouře zmizelo za rohem. Myši schované v díře se kocoura nebály. Hřiště stále zaplněné dětmi se rozprostíralo v zeleni. V V V V T T T T

Urči přívlastek volný a těsný. Doplň čárky. Žádná z polévek uvařených z ryb mi nechutná. Filmy vysílané pozdě v noci nejsou pro děti. Z rozhledny, opravené letos, je krásný výhled na okolí. Stromy rostoucí osaměle mimo les nazýváme solitery. T T V T

Urči přívlastek volný a těsný. Doplň čárky. Jablka, pěstovaná v sadech, je třeba omýt. Šálek vyrobený z tenkého skla je křehký. Film zachycující život lvů vám můžu doporučit. Plodiny sklízené za vlhkého počasí bývají napadeny plísní. T T T V

Výrazy použijte ve větě jako přívlastky a určete jejich druh A tyčící se na skalním masivu klonící se k západu vinoucí se okolo řeky strávené pobytem u moře B určené pro rýsování prodávající sportovní obuv opouštějící 5. nástupiště vybudované nedávno A tyčící se na skalním masivu klonící se k západu vinoucí se okolo řeky strávené pobytem u moře B určené pro rýsování prodávající sportovní obuv opouštějící 5. nástupiště vybudované nedávno

Použitý zdroj: TOPIL, Zdeněk; BIČÍKOVÁ, Vladimíra. Český jazyk s Tobiášem : Skladba - Věta jednoduchá II. 3. Havlíčkův Brod : Tobiáš, s. ISBN HRDLIČKOVÁ, Hana; BERÁNKOVÁ, Eva; KLÍMA, Ivan. Český jazyk 8 : 1.díl - Učivo o jazyce. Havlíčkův Brod : ALTER, s. ISBN TOPIL, Zdeněk; BIČÍKOVÁ, Vladimíra. Český jazyk s Tobiášem : Skladba - Věta jednoduchá II. 3. Havlíčkův Brod : Tobiáš, s. ISBN HRDLIČKOVÁ, Hana; BERÁNKOVÁ, Eva; KLÍMA, Ivan. Český jazyk 8 : 1.díl - Učivo o jazyce. Havlíčkův Brod : ALTER, s. ISBN