ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_25_Politické strany TEMA:Člověk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Advertisements

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_26_Financování politických stran.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Politika v ČR Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Zahájení a průběh správního řízení
Pojem přeměna obchodní společnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Název prezentace (DUMu):
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Obecné výklady o důkazech
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
13. Růst lidské populace, demografie
Název projektu: Moderní škola
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
POLITICKÝ PLURALISMUS
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_120_M6
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_25_Politické strany TEMA:Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole Politické strany, politický pluralismus. Seznámí žáky se základními informacemi o politických stranách, jak vznikají, kde jsou registrovány a jaké jsou podmínky členství. Pomocí informací z internetu (snímek č. 6), žáci odpovídají na otázky na snímku č. 8, kde se jim pomocí animace zobrazují správné odpovědi. Na základě dělení stran podle místa v politickém spektru si uvědomí, že jejich program vychází z nějaké ideologie a umí je rozdělit na pravicové, levicové, středové – snímek č. 16. Pomocí elektronického pera na snímku č. 14 dokáží spojit politickou stranu a ideologii, ze které vychází program dané strany. Na následujícím snímku najde správné spojení pro kontrolu. Výukový materiál je určen k interaktivní výuce.

Politické strany, politický pluralismus

Politický pluralismus Pluralismus v politické teorii (z latinského pluralis, množný, vícerý) označuje moderní přesvědčení, že svobodná společnost se může udržet jen tehdy, pokud v ní o výkon státní moci volně soutěží více rovnoprávných subjektů (politické strany, hnutí, zájmové skupin, organizace atd.) Je nezbytnou podmínkou demokracie Občané si vybírají ve svobodných volbách politické strany či hnutí reprezentující jejich názory a zájmy

Politické strany Dobrovolné organizace občanů, které usilují o podíl na politické moci Jejich postavení je upraveno Ústavou ČR, Listinou základních lidských práv a svobod a zákonem o sdružování v politických stranách a hnutích Prezentují se politickým programem vycházejícím z určité ideologie a reflektujícím současný stav společnosti

Podmínky vzniku politické strany Vzniká registrací - info dostupné na: hnuti hnuti Politickou stranu mohou založit nejméně 3 fyzické osoby starší 18 let. Nikdo nesmí být současně členem 2 a více politických stran Politická strana zaniká sloučením s jiným subjektem, na základě svého dobrovolného rozpuštění nebo rozhodnutím soudu

Podmínky fungování politické strany Politická strana musí mít stanovy, ve kterých jsou uvedeny: programové zásady, název, sídlo a způsob volby stranických orgánů Členství ve straně je dobrovolné, ke členství nesmí být nikdo nucen, členství v politické straně nesmí být nikomu na újmu

Otázky k předchozímu textu 1.Kdo může založit politickou stranu? O: Minimálně 3 osoby starší 18 let. 2. Kde je politická strana zaregistrována? O: Na ministerstvu vnitra 3.Jak může zaniknout politická strana? O: Politická strana zaniká sloučením s jiným subjektem, na základě svého dobrovolného rozpuštění nebo rozhodnutím soudu

4. Doplň: Politický pluralismus je založen na ………… ………… politických subjektů Stanovy každé politické strany musí obsahovat …………… ………………………………………….. …………………………………………...

Správné odpovědi 4. Doplň: Politický pluralismus je založen na svobodné soutěži politických subjektů. Stanovy každé politické strany musí obsahovat programové zásady, název, sídlo a způsob volby stranických orgánů.

Dělení politických stran I. Podle charakteru členství a)Strany masové - západní demokratické politické strany, členství je otevřené každému b)Strany kádrové – vyskytují se v komunistických totalitních režimech, silně centralizovaná, členové (kádry) shora vybírá, podmínkou loajalita členů c)Strany oddaných – členové soustředěni kolem jednoho vůdce, kterého oddaně (fanaticky) podporují

II. Podle místa v politickém spektru (podle ideologií) a)Pravice – minimalizace kompetencí státu, s důrazem na svobodu jednotlivce, podpora podnikatelské aktivity, rovnost příležitostí. Ekonomické priority – liberalismus, snižování inflace b)Levice – sociálně odpovědný stát s důrazem na kolektiv, rovnost výsledků, státní ochranářství. Ekonomické priority – regulace trhu, snižování nezaměstnanosti

III. Podle šířky spektra a)Strany ideologicky úzké – oslovují jen úzkou skupinu voličů. Program není zaměřen na všechny sféry společenského života. b)Catch-all strany – usilují o podporu všech částí společnosti, oslovují všechny sociální skupiny

Vypracuj úkol Spoj čarou pomocí elektronického pera politické ideologie s politickou stranou, jejíž program z dané ideologie vychází: konzervatismus ČSSD liberalismus Strana zelených environmentalismus ODS socialismus KDU - ČSL

Správná odpověď konzervatismus ČSSD liberalismus Strana zelených environmentalismus ODS socialismus KDU - ČSL

Odpověz na otázku Vyjmenuj současné parlamentní strany, které z nich jsou pravicové, které levicové, které z nich budou nejblíže středu. O: Pravicové – ODS, TOP 09 Levicové – ČSSD, KSČM Nejblíže středu - LIDEM

Zdroje DAVID, Roman. Politologie. Olomouc: Olomouc, s.r.o., 2007, ISBN MARCIZSOVÁ, Alice. Registrace politických stran či hnutí [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: