Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Ovoce Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Jitka Hrdličková Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_21_Prvouka_Ovoce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. 1. BĚŽNÉ 2. JEMNÉ SUROVINY PŠENIČNÁ MOUKA VEJCE VODA DROŽDÍ /KVASNICE/ TUK SŮL CUKR NÁPLNĚ TVAROH MÁK POVIDLA MARMELÁDA,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková HLEDEJ TÉMA!!! VYLUŠTI ČTYŘSMĚRKU A ZJIŠTÍŠ „OČ TU JDE“! X O.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Alkoholické nápoje - víno
OVOCE a jeho plody.
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA_OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk a jeho svět, 2. ročník
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_07_ Ovoce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc.
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_103_ Plody dužnaté
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_TRIDENI_OVOCE Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Bc. Anna Hana Kučeráková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PEXESO – OVOCE ruský jazyk
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_32_INOVACE_ , ovoce Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.

Anotace Učební materiál se věnuje ovoci. Vysvětluje jeho význam ve výživě, uvádí požadavky na prodávané ovoce, rozděluje ho do skupin, seznamuje s jeho rozdělením do skupin a jednotlivými tržními druhy.

Význam ovoce ve výživě Ovoce patří k potravinám rostlinného původu. Jednou z jeho významných složek je celulóza, která je sice pro lidský organismus nestravitelná, ale má značný význam pro správné fungování trávicí soustavy. Ovoce je po zelenině nejbohatším zdrojem vitaminů. Významný je i obsah minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík). Energetická hodnota se liší – podle obsahu sacharidů a tuků (ořechy).

Požadavky na prodej Prodávané ovoce musí být:  zralé  celé  čisté nesmí být:  poškozeno chorobami ani škůdci  nahnilé  plesnivé  nesmí mít cizí chuť ani pach

Rozdělení ovoce Podle místa, kde se ovoce pěstuje či roste se rozlišuje: a) Domácí ovoce – dále se dělí na: 1. jádrové 2. peckové 3. bobulové 4. skořápkové b) Jižní ovoce - dále se dělí na: 1. citrusové plody 2. ostatní tropické ovoce 3. sušené jižní plody

Domácí ovoce 1. Jádrové ovoce Plody jádrového ovoce – tzv. malvice – mají šťavnatou dužinu, ve které je uložena jaderník. Jejich povrch je krytý pevnou slupkou  jablka – rozlišuje rané (letní), polorané (podzimní) a pozdní (zimní) odrůdy  hrušky – stejné dělení Trvanlivost jádrového ovoce záleží na druhu (odrůdě) a způsobu uskladnění.

Domácí ovoce 2) Peckové ovoce Plody mají v měkké šťavnaté dužině uloženo v pecce jádro. Slupka plodů je tenká. Podle charakteru slupky se rozlišují druhy:  s ojíněnou slupkou (švestky)  s neojíněnou slupkou (třešně, višně)  s plstnatou slupkou (meruňky, broskve)

Domácí ovoce 3) Bobulové ovoce Rozlišujeme:  bobule pravé jednotlivé (hroznové víno, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky)  bobule pravé složené – z drobných srostlých bobulek (maliny, ostružiny)  bobule nepravé – vzniklé zdužnatěním květního lůžka (jahody)

Domácí ovoce 4) Skořápkové ovoce Plody se nazývají ořechy, jedlou částí je jádro uložené ve zdřevnatělé skořápce. Na rozdíl od ostatních druhů ovoce má vysokou energetickou kvůli vysokému obsahu tuku.  vlašské ořechy  lískové ořechy

Skladování domácího ovoce Ovoce je nutné chránit před přímým slunečním zářením, cizími pachy, kolísáním teploty a vlhkosti a před živočišnými škůdci. Obaly s ovocem se nekladou přímo na podlahu. Při vrstvení obalů je nutné umožnit přístup vzduchu. Nejdokonaleji se ovoce skladuje v tzv. skladech s řízenou atmosférou (kyslík je ze skladu vytěsněn jiným plynem – nejčastěji oxidem uhličitým a je zde i snížená teplota).

Jižní ovoce Pochází ze subtropického a tropického pásma. 1) Citrusové plody Mají vysoký obsah vit. C a dosti nízkou energetickou hodnotu. Skládají se z oplodí a z dužniny rozdělené do několika přihrádek se semeny.  citrony  pomeranče  grepy  mandarinky a klementinky  limety

Jižní ovoce 2) Ostatní tropické ovoce  banány  ananas  kiwi  mango  avokádo  rambutan  karambola  liči  granátové jablko

Jižní ovoce 3) Sušené jižní plody Jsou to vlastně výrobky z jižního ovoce, ale v praxi se řadí mezi jižní ovoce (zřejmě proto, že v čerstvé verzi se s nimi spotřebitelé příliš často nesetkávají).  sušené plody – rozinky, fíky, datle  sušená semena – mandle, pistácie, kokos, jedlé kaštany, para ořechy, arašídy Skladování jižního ovoce Čerstvé jižní ovoce se skladuje v chladné, suché místnosti. Dokonalé skladování opět v řízené atmosféře. Sušené ovoce v chladu a suchu. Jinak platí obdobná pravidla pro skladování jako u domácího ovoce.

Otázky k opakování 1) Vysvětlete význam ovoce ve výživě. 2) Uveďte alespoň čtyři požadavky na prodávané ovoce. 3) Rozdělte ovoce podle místa pěstování. 4) Co jsou to malvice? 5) Jak se podrobně člení peckové ovoce? 6) Které ovoce má nejvyšší obsahu tuku? 7) Uveďte čtyři druhy ovoce patřícího mezi citrusové plody. 8) Popište správné podmínky pro skladování ovoce. 9) Co je typické pro sklady s řízenou (upravenou atmosférou)?

Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996