Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
2012. Změny v koncepci a způsobech projektování kurikula Obsah: 1. Systém kurikulárních dokumentů 2. Pojetí RVP PV (východiska, společný rámec, principy,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Pedagogická psychologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pedagogická diagnostika
Plánování ve školní tělesné výchově
Doc.PhDr. Jaroslav Mužík,DrSc.
Didaktické metody Androdidaktika.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Techniky práce s mentálně postiženými
Osobnost Přednáška 4 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.
Pedagogická diagnostika
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Faktory ovlivňující poznávání osobnosti
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
UČENÍ.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Diagnostika Zimní semestr 2015/2016.
3. Metody pedagogické diagnostiky
Metody práce s dětmi Zora Syslová.
Zpětná vazba – Johariho okno
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Prostředí k UČENÍ v Začít spolu
seminář k Teorii a metodice výchovy
Andragogika Vzdělávání.
Vývojová psychologie Prenatální období.
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Psychologie pro učitele 4.přednáška
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
OSOBNOST.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Centra kolegiální podpory
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Struktura pedagogiky.
Profesionalita v sociální práci
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Pedagogická psychologie

Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie na pedagogickou teorii a praxi. Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z vývojové psychologie na pedagogické jevy. Předmět pedagogické psychologie je ve výchově, tzn. že se zaměňuje pedagogika za psychologii.

Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmět pedagogické psychologie je podřízen pedagogice (pedagogická psychologie je aplikační disciplína). Předmětem pedagogické psychologie je samostatná oblast objektivní reality (učení, výchova) V současné době vznikají další disciplíny: školní psychologie, učitelská psychologie.

Tématické okruhy pedagogické psychologie Učení a poznávání; Teorie činnosti; Vývojová pedagogická psychologie; Pedagogicko-psychologická diagnostika; Sociálně orientovaná pedagogická psychologie; Psychodidaktika/psychologie vyučování;

Tématické okruhy pedagogické psychologie Pedagogická komunikace a interakce; Učení, vyučování a technologie; Interkulturní psychologie (multikulturní výchova)

Učení Učení

Obecná charakteristika učení Učení je záměrný a cílevědomý proces osvojování vědomostí, dovedností a návyků. Exkurz: Co jsou to vědomosti, dovednosti a návyky?

Obecná charakteristika učení Učení je též chápáno jako specifická forma individuální aktivity, která navozuje změny chování, ale zároveň podmiňuje i vnitřní psychické změny, utváří a rozvíjí všechny psychické vlastnosti a procesy, rozvíjí osobnost člověka.

Obecná charakteristika učení Exkurz: Co lze považovat za vnitřní psychické změny, psychické vlastnosti a procesy? Které oblasti vzdělávání jsou zaměřeny na rozvoj osobnosti člověka?

Aspekty přístupu k učení Aspekt biologicko-psychologicko-sociální (determinace, rozvoj-změna); Aspekt logický (systematičnost X teď a nyní); Aspekt zpětnovazebný; Aj.