Daňový řád Zákon upravující správu daní. Pozor na simulované doklady  Správce daně vždy posuzuje skutečný obsah úkonu, pokud je zastřený stavem formálně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

z toho 20 % DPH Firma uhradí tuto platbu na hlavní činnost Sdružení AP (to je včetně 20 % DPH) Firmě bude vyúčtováno jako přijatá záloha (dle zákona o.
Řízení a postupy při správě daní
Registrace a nalézací řízení
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Vedení správního řízení
Registrace a nalézací řízení
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Správa EKO daní celními orgány
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Martina Kotrčová, Martina Rychlíková, Marie Tošovská 1. Ročník VSRR
Zákon upravující správu daní
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Správa daní a daňové řízení
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Správa místních poplatků
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
Exekuce Výkon rozhodnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
Proces správy daní Michal Radvan.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Opravné prostředky v daňovém řízení. Obecná úprava rozhodnutí – ust. § 32 ZSDP -Právní moc -Vykonatelnost -Poučení o opravných prostředcích.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pracovně právní vztahy
Obecný daňový proces.
Novela zákona o místních poplatcích
Řízení a postupy při správě daní
Správa daní 3. přednáška Michal Radvan
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Řízení a postupy při správě daní
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Lhůty ve správních řízeních
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Činnosti správce poplatku
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček Finanční právo II 15. října 2018
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Daňový řád Zákon upravující správu daní

Pozor na simulované doklady  Správce daně vždy posuzuje skutečný obsah úkonu, pokud je zastřený stavem formálně právním a liší se od něho,  směrováno proti „simulovaným“ dokladům  Po formální stránce jsou v pořádku, po faktické stránce například nedošlo v naplnění úkonu (dodávky zboží či služby)  Např. převody zisku do ztrátových firem

Důkazní povinnost  prokázat výdaje na dosažení zdanitelných příjmů je povinností daňového subjektu.  Správce daně pak hodnotí tyto důkazy podle svého uvážení.  Správce daně může daňovému subjektu uložit, aby kromě obvyklé evidence podle právních předpisů, např. podle zákona o účetnictví, vedl další zvláštní záznamy. 

Daň podle pomůcek  Každý je povinen jako svědek vypovídat o okolnostech týkajících se daňového řízení jiných osob.  Výpověď může odepřít ten, kdo by tím způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobám blízkým. Nevyhoví-li daňový subjekt výzvě k daňové kontrole, aniž by sdělil správci daně závažné důvody, pro které nemůže výzvě vyhovět, může správce daně stanovit daň podle pomůcek.

Daňová kontrola  Do okamžiku faktického zahájení daňové kontroly ještě podnikatel může podat dodatečné daňové přiznání a opravit tak případné chyby (přitom je mu odpuštěno penále). V průběhu kontroly už toto není možné. Subjekt, u něhož je kontrola prováděna, má za povinnost:  informovat o vlastní organizační struktuře, o pracovní náplni jednotlivých útvarů, o oběhu účetních dokladů,  zajistit vhodné místo k provádění daňové kontroly,  umožnit jednání s kterýmkoliv svým zaměstnancem,  předložit účetní doklady i jiné doklady a podávat k nim ústně či písemně požadovaná vysvětlení,  umožnit vstup do prostor,  zapůjčit doklady mimo prostor kontrolovaného subjektu.

Místní šetření  Daňový subjekt a další přítomné osoby jsou povinny poskytnout úřední osobě, která provádí místní šetření, všechny přiměřené prostředky a potřebnou součinnost k účinnému provedení místního šetření.  Tento pracovník má přístup do každé provozní budovy, místnosti a místa, včetně dopravních prostředků, k písemnostem, k počítačům a jejich záznamům a také do obydlí, které daňový subjekt užívá rovněž pro podnikání.  Může také zajistit ty věci, nezajištění kterých by mohlo mít za následek nemožnost dodatečného průkazu skutečností potřebných v daňovém řízení.

Soboty, neděle, svátky  Jestliže poslední den lhůty pro úkon vůči správci daně připadá na sobotu, neděli nebo státem uznaný svátek, je lhůta splněna, je-li úkon učiněn první následující pracovní den.

Pokuta za opožděné daňové přiznání  Tzv. opožděné tvrzení daně/daňové přiznání  Nepodá-li daňové přiznání a toto zpoždění je delší než 5 pracovních dnů, činí pokuta 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daně.  Maximální výše částky pokuty nesmí být vyšší než Kč.

Penále  Pokud přiznáme nižší daň, než jsme měli, a FÚ nám daň doměří, zaplatíme penále 20 % doměřené daně, přitom nezávisí na okamžiku doměrku.  Pokud daň doplácíme na základě našeho dodatečného daňového přiznání, penále mi odpustí a zaplatíme jen úrok z prodlení.

Úrok z prodlení - opožděné zaplacení daně  Pokud pozdě zaplatíme některou daň, nebo ji zaplatíme v nižší částce, nebo nám daň doměří, zaplatíme úrok z prodlení za každý den opoždění. Úrok se počítá z roční výše repo sazby ČNB zvýšené o 14 %, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. – dnes činí cca 0,04% za den.  Úrok z prodlení se uplatní nejdéle za 5 let prodlení.  První čtyři pracovní dny prodlení se nepostihují.  Takže za doměřek daně zaplatíme penále a k tomu navíc zaplatíme úrok z prodlení za každý den opoždění.

Pořádková pokuta Pořádkovou pokutu do Kč může správce daně uložit tomu, kdo při jednání vedeném správcem daně závažně ztěžuje průběh řízení tím, že a) ruší pořádek, b) neuposlechne pokynu úřední osoby, c) chová se urážlivě k úřední osobě. Pořádková pokuta se vztahuje také za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy.

Prominutí daně  prominout daň - lze tak učinit na základě žádosti daňového subjektu nebo z moci úřední.  Jedině ministr financí může z moci úřední zcela nebo částečně prominout daň  a) z důvodu nesrovnalostí vyplývajících z uplatňování daňových zákonů, nebo  b) při mimořádných, zejména živelných událostech.  Proti rozhodnutí ve věci prominutí daně nebo příslušenství daně nelze uplatnit opravné prostředky – nelze se odvolat.

Prominutí příslušenství daně (pokuty a penále)  Od 1. ledna roku 2015 může Finanční správa prominout daňovým subjektům příslušenství daně.  Aby měla žádost o prominutí příslušenství daně šanci na úspěch, musí být ke dni podání žádosti uhrazena daň, k níž se příslušenství vztahuje.

Lhůty pro doměření daně  FÚ nám může vyměřit či doměřit daň po tři roky ode dne, v němž uplynula lhůta pro podání řádného daňového přiznání  Příklad: Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2012 musí být podáno do 2. dubna 2013 a tímto dnem tedy začíná běže lhůta pro doměření daně za rok Tato tříletá lhůta tedy běží až do 1. dubna  O jeden rok se lhůta prodlouží, pokud v posledních 12 měsících před uplynutím lhůty dojde k  podání dodatečného daňového přiznání  doručení oznámení výzvy k podání dodatečného daňového přiznání

Placení daně  Za den platby daně je považován den, kdy je částka připsána na bankovní účet příslušného správce daně, tzn. finančního úřadu,  Platbu lze uskutečnit i hotově v pokladně správce daně.  Při platbě poštovním poukazem je lhůta pro provedení převodu do 2 pracovních dnů ode dne, kdy platbu přijala pošta  Daň lze uhradit také přeplatkem na jiné daní a to na žádost daňového subjektu.