Příklad přípravy strategického dokumentu v řídící praxi: Národní akční plán sociálního začleňování 2004-2006 Případová studie M. Potůček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Příspěvek k problematice sociálního začleňování v ČR Zuzana Zajarošová, MPSV
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Regionální politika RP ČR.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Realizace politiky přípravy na stárnutí Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k )
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

Příklad přípravy strategického dokumentu v řídící praxi: Národní akční plán sociálního začleňování Případová studie M. Potůček

Vymezení problému Politiky a projekty EU i jednotlivých členských zemí, zaměřené na podporu sociálního začleňování, se potýkají s mnoha problémy politického, administrativního, koncepčního i kognitivního charakteru. Tato případová studie se věnuje rozboru těchto úskalí při tvorbě Národního akčního plánu sociálního začleňování pro Českou republiku.

Východiskem zpracování dokumentu byly Společné cíle boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení, schválené v prosinci 2000 na zasedání Evropské rady v Nice. Dokument vychází ze Společného memoranda o sociálním začleňování v České republice (2004), společného dokumentu české vlády a Evropské komise schváleného v prosinci Národní akční plán sociálního začleňování vláda ČR schválila dne Obecný rámec zpracování Národního akčního plánu sociálního začleňování

Kritéria pro posouzení metodologické a obsahové úrovně dokumentu Postavení sociálního začleňování jako cíle rozvoje v dlouhodobé orientaci země; dosažení široké shody nejdůležitějších aktérů, účastnících se tvorby strategie. Existence veřejné diskuse, angažovanost občanské a odborné veřejnosti při přípravě dokumentu; Míra konkrétnosti dokumentu: specifikace (event. kvantifikace) cílů a opatření včetně uvedení kroků k jejich dosažení (+evaluační kritéria); Vymezení odpovědnosti a způsob kontroly realizace.

Postavení sociálního začleňování jako cíle rozvoje v dlouhodobé orientaci země; dosažení široké shody nejdůležitějších aktérů, účastnících se tvorby strategie Dne schválila vláda ČR svým usnesením č. 476 zřízení Komise pro přípravu Společného memoranda o sociálním začleňování a Národního akčního plánu sociálního začleňování. Tato komise byla ustavena v gesci MPSV ČR. Její práce se účastnila:

Vybraná ministerstva, další instituce veřejné správy (vládní výbor pro zdravotně postižené občany, Rada vlády pro záležitosti romské komunity, Český statistický úřad, kancelář veřejného ochránce práv, Asociace krajů ČR a Svaz měst a obcí ČR), občanský sektor včetně sociálních partnerů (Českomoravská konfederace odborových svazů, Svaz průmyslu a dopravy, Svaz českých a moravských výrobních družstev, Sdružení Česká katolická charita, společnost Člověk v tísni, Národní rada zdravotně postižených), akademická obec.

Postavení sociálního začleňování jako cíle rozvoje v dlouhodobé orientaci země; dosažení široké shody nejdůležitějších aktérů, účastnících se tvorby strategie dokument nepočítá s vyčleňováním adresných prostředků na svoji realizaci (absence ministerstva financí v Komisi pro přípravu Společného memoranda o sociálním začleňování a Národního akčního plánu sociálního začleňování). Klíčový nedostatek institucionálního rámce pro realizaci dokumentu vyjadřuje neúčast ministerstva financí.

Dokument pouze shrnuje programy, plány a opatření, které jsou už realizovány nebo je plánováno jejich spuštění (jsou na ně vyčleněny finance - většinou v rozpočtových kapitolách jednotlivých ministerstev) Z věcného hlediska dokumentu schází větší provázanost s vývojem hospodářství; s tím souvisí i absence představy o účinném způsobu koordinace a propojení Národního akčního plánu sociálního začleňování s hospodářskou strategií vlády. Překvapí také absence tématiky důchodové reformy a pouhý odkaz na problematiku zaměstnanosti řešené v jiném programovém dokumentu.

o struktury participace v oblasti sociálního začleňování byly vytvořeny na všech úrovních – národní, regionální i místní – nezávisle na strategii sociálního začleňování (Rada hospodářské a sociální dohody, Rada vlády pro nestátní neziskové organizace, Rada vlády pro záležitosti romské komunity, Vládní výbor pro zdravotně postižené občany, Rada vlády pro národností menšiny, Svaz měst a obcí, Asociace krajů ČR). o jednotlivé kapitoly dokumentu byly zveřejňovány na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí Veřejnost byla informována i na speciálních webových stránkách pro nestátní neziskové organizace Existence veřejné diskuse, angažovanost občanské i odborné veřejnosti při přípravě dokumentu

Dokument vyjmenovává celkem asi sto cílů, které jsou vyjádřeny vesměs vágními a nikoho nezavazujícími infinitivy podporovat, reagovat, zajistit, zlepšit, zvýšit, zpřesnit, přizpůsobit, motivovat, vytvořit, odstranit, vymezit, posilovat, rozvíjet, přijmout, zřídit, stanovit atp. Scházejí indikátory, které by mohly objektivizovat veřejnou kontrolu plnění cílů. Míra konkrétnosti

Dokument se stal sběrným košem všeho, co je možno v nějaké podobě interpretovat jako nástroj ovlivňující nejrůznější problémy, situace či cílové skupiny v procesu sociálního začleňování v České republice. Zvolený přístup umožňuje se v konkrétních agendách odvolávat na nositele těchto nástrojů. Neumožňuje však ani je volat k odpovědnosti za specifické úlohy sociálního začleňování, ani kontrolovat postup a úspěšnost realizace Národního akčního plánu sociálního začleňování jako celku. Neobsahuje ani kontrolní termíny svého plnění, ani nevymezuje konkrétní odpovědnost za plnění toho či onoho (ostatně vesměs jen velmi vágně formulovaného) cíle či opatření. Vymezení odpovědnosti a způsobu kontroly realizace

Užití kvantifikovaných cílů (+ … cíle byly kvantifikovány) v Národních akčních plánech sociálního začleňování nových členských zemí EU (podle Report 2005) Země Příjem / deprivace Dlouhodobá nezaměstnanost / zaměstnávání ohrožených skupin VzděláváníZdravíNepřímá podpora (zvyšování zaměstnanosti, snížení počtu osob na sociálních dávkách…) Podpora na vstupu (pomoc bezdomovcům, integrace imigrantů…) Kypr Česko+ Estonsko Maďarsko+++++ Lotyšsko++ Litva++++ Malta+++ Polsko Slovensko++ Slovinsko++++

Jak jsou na tom jiné členské země EU (příklady) Nutné předpoklady účinného uplatnění akčních plánů sociálního začleňování Kritérium + - Politická podporaIrsko Finsko od 2003Finsko do 2003 Odpovídající obsahová a metodická úroveň dokumentu Maďarsko Belgie Estonsko Itálie Litva Irsko Rakousko Holandsko Dostatečný institucionální rámec strategického řízení SlovinskoŘecko

1.Jaké metodické postupy byly při tvorbě dokumentu zvoleny? 2.Jak byli do tohoto procesu zapojeni jednotliví aktéři (kdo a v jaké míře na tvorbě participoval)? 3.Jaké mechanismy jsou nastaveny pro vlastní implementaci (včetně ukazatelů k vyhodnocování), jaké jsou potenciály, event. překážky implementace, jak jsou vymezeny odpovědnosti za realizaci jednotlivých kroků včetně jejich finančního pokrytí? 4.Jaká je návaznost na další strategické dokumenty ČR a EU? 5.Jak hodnotíte úspěšnost uplatnění strategického řízení v tomto případě ve vztahu k výše uvedeným charakteristickým aspektům strategického řízení? Otázky k diskusi

Národní akční plány sociálního začleňování V letech 2006 – 2008 předkládají členské státy Evropské komisi Národní zprávu o strategiích sociální ochrany a sociálního začleňování, která vedle společné části obsahuje tři tematické plány, každý pro oblast konkrétní politiky: Národní akční plán sociálního začleňování Důchody - Národní strategická zpráva v oblasti důchodů Zdravotní a dlouhodobá péče - Národní plán zdravotní a dlouhodobé péče Společně jsou nově zavedeny tzv. zastřešující cíle, které mají umožnit synergii mezi jednotlivými procesy a podpořit: sociální soudržnost, rovnost mužů a žen a rovné příležitosti pro všechny prostřednictvím adekvátních, dostupných, finančně udržitelných, adaptabilních a účinných systémů sociální ochrany a politik sociálního začleňování efektivní a vzájemnou interakci mezi lisabonskými cíli sociální soudržnosti a vyšším ekonomickým růstem a více a lepšími pracovními místy a s evropskou strategií udržitelného rozvoje.

Bližší informace najdete na webových stránkách MPSV ČR na adresách ky/2580/zprava.pdf

Literatura Atkinkson, A.B., Cantillon, B., Marlier, E., Nolan, B.: Taking forward the EU Social Inclusion Process. The Independent Report commissioned by the Luxemburg Presidenty of the Council of the European Union. Luxembourg Národní akční plán sociálního začleňování Praha, Ministerstvo práce a sociálních věcí Potůček, M.: Deficity a možnosti strategického řízení v ČR. In: Kabele, J. – Potůček, M. – Prázová, I, - Veselý, A.: (eds.) Rozvoj české společnosti v EU. Praha, Část I. Sociologie. Prognostika a správa. Praha, Matfyzpress 2004, s Potůček, M.: Evropské a národní strategie sociálního začleňování – teroie a praxe. Referát na konferenci „Sociální vyloučení a sociální politika“, FSS MU Brno, df df Rákoczyová, M. – Mareš, P.: Sociální vyloučení a chudoba v ČR ve srovnání se zeměmi EU. In: Kolektiv autorů: Směřování české sociální politiky s důrazem na agendu Lisabonské strategie. Brno, VC VÚPSV ČR Výzkumná zpráva, s Report on Social Inclusion An Analysis of the National Action Plans on Social Inclusion ( ) submitted by the 10 new Member States. (2005) Brussels: European Commission, Commission Start Working Paper, SEC(2004)256.