Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a dodržování lidských práv
Advertisements

ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČAN A OBČANSTVÍ
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Demokracie a její hodnoty
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
Veřejnosprávní činnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
VY_20_INOVACE_SVF33960DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní občanství.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Občanská práva a povinnosti
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.03_Státní občanství.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Listina základních lidských práv a svobod
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výchova k občanství Právní základy státu – státní občanství
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Věková hranice českého práva
Občanská práva a povinnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Státní občanství Zákon č. 186/2013 Sb. - Zákon o státním občanství ČR.
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
Práva a povinnosti osob
Práva a svobody a veřejná moc
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Práva a povinnosti osob
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Práva a povinnosti osob
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých a záporných čísel
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Státní občanství – pojmy Občanství = příslušnost člověka k obci, rozlišujeme občanství obce (města, vesnice) a státní občanství. Státní občanství = právní svazek mezi určitým člověkem a určitým státem, který zahrnuje vzájemná práva a povinnosti, které občan i stát vůči sobě mají. Otázky týkající se státního občanství a občanských práv a povinností jsou upraveny v Ústavě ČR, v Listině základních práv a svobod a v zákoně o státním občanství. Cizinec = člověk, který není ve státoobčanském svazku s daným státem (vztahuje se na ně právní řád hostitelského státu, v omezeném rozsahu).

Nabytí a pozbytí státního občanství Státního občanství lze nabýt narozením, osvojením, určením otcovství, nalezením dítěte na území ČR, prohlášením nebo udělením. Státní občan České republiky pozbývá státní občanství České republiky prohlášením o vzdání se státního občanství České republiky, jestliže splňuje současně tyto podmínky: a) trvale se zdržuje v cizině, b) není v České republice přihlášen k trvalému pobytu a c) je zároveň státním občanem cizího státu, nebo žádá o nabytí cizího státního občanství a prohlášení o vzdání se státního občanství České republiky činí v souvislosti s nabytím tohoto státního občanství.

Základní práva a povinnosti občan – stát Stát zaručuje svým občanům ochranu a přiznává jim řadu práv v oblastech správy veřejných věcí, rozvoje identity národnostních a etnických menšin a sociální, kulturní a hospodářské sféře. Občan má povinnost dodržovat právní normy státu. Občané by také měli zachovávat věrnost svému státu, měli by být ochotni bojovat za svůj stát, dodržovat zákony svého státu i mimo jeho území, …

K zamyšlení Řekli jsme si, že stát přiznává občanům řadu práv v oblastech správy veřejných věcí, rozvoje identity národnostních a etnických menšin a sociální, kulturní a hospodářské sféře. Úkol: Zkuste se ve dvojicích zamyslet a sepsat, jaká práva by to mohla v každé z oblastí být. Učitel mezitím napíše oblasti na tabuli a po pěti minutách přemýšlení vyzve žáky k postupnému doplňování práv občana k jednotlivým sférám. Učitel žáky usměrňuje, doplňuje a upřesňuje. Správné poznatky píše na tabuli.

Občanská společnost Občanská společnost je společenství složené ze svobodných a rovnoprávných lidí (občanů), vědomých si svých práv i povinností a vážících si práv druhých lidí, kteří zřizují a udržují vlastní stát. Důležitými stavebními prvky občanské společnosti jsou jak jednotliví občané, tak různá občanská sdružení a organizace, dále svobodné šíření informací v nezávislých médiích a široké uplatnění profesní, zájmové a územní samosprávy.

Význam samosprávy Podstata samosprávné demokracie: všechno, co mohou nezávisle rozhodovat a řešit lidé, jichž se daná problematika bezprostředně týká, má být odňato státu a svěřeno přímo jim. Profesní a zájmová samospráva (lékařská komora, advokátní komora, …) Územní samospráva (obce, kraje)

Hlavní společenské organizace Odborové organizace Profesní organizace Občanská sdružení Nadace Nátlakové skupiny (lobbismus)

Úkol Utvořte 6 skupinek. Každá ze skupinek dostane za úkol najít co nejvíce informací (cíl, příklady, založení, …) k jedné společenské organizaci z předchozího slidu. Šestá skupinka zkusí zjistit, jaké jsou jiné společenské organizace a co je jejich hlavním cílem. Skupinky utvoří prezentaci v Powerpointu a další hodinu na toto téma budou mluvit před celou třídou (uvedou ji do dané problematiky).

Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. Vyd. 1. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN