N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova 9. ročník
Advertisements

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Městská (Obecní) policie je orgán obce, který zřizuje a ruší zastupitelstvo města obecně závaznou vyhláškou (OZV č. Městská policie a č. Městská policie,
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Státní zastupitelství Červenková Jitka 4.A. Co to je? Soustava úřadů státu Moc výkonná Čl. 80 Ústava České republiky Právní pramen: zákon č. 283/1993.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Územní samospráva Kraje
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Soudy Občanská výchova.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Subjekty trestního řízení
Exekutiva a justice VkO 9.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Policie Radka Smetanová VY_32_INOVACE_policie_20.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Práva a svobody a veřejná moc
Název prezentace (DUMu):
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Veřejný ochránce práv.
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na orgány právní ochrany občanů.

O RGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY OBČANŮ

K ochraně práv a kontrole povinností má stát své orgány: policii, státní zastupitelství, soudy, správní orgány (úřady), o mbudsmana.

P OLICIE ČR Je ozbrojený bezpečnostní sbor, který má za úkol udržovat pořádek na území státu a chránit bezpečnost občanů a jejich majetek. Odhaluje a vyšetřuje trestné činy Je podřízena Ministerstvu vnitra ČR. Dohlíží na plynulost a bezpečnost silničního provozu. Zajišťuje ochranu státních hranic (cizinecká a pohraniční policie) Vede boj proti terorismu a organizovanému zločinu

Vedle Policie ČR si zřizují města a některé obce vlastní městskou nebo obecní policii. Tato má omezené pravomoci, spolupracuje s Policií ČR. K hlavním úkolům městské policie patří zejména kontrola dodržování vyhlášek města, kontrola pořádku, kontrola podávání alkoholu dětem a mladistvým, dohlíží na přechodech pro chodce, měří předepsanou rychlost, ověřuje totožnost osob.

S TÁTNÍ ZASTUPITELSTVÍ Dohlížejí na zachovávání zákonů a upozorňují na nezákonnosti. Jejich úkolem je stíhat osoby, které se dopustily trestných činů. Vypracovávají a podávají jménem státu soudu obžaloby v trestních záležitostech. Státní zástupce dohlíží na vyšetřování trestného činu policií. U soudu vystupuje státní zástupce jako žalobce, navrhuje trest.

Soustava úřadů státního zastupitelství (je obdobná jako soustava soudů) Nejvyšší státní zastupitelství Vrchní státní zastupitelství Krajská státní zastupitelství Okresní státní zastupitelství

S OUDY Dohlíží na dodržování zákonů, rozhodují o vině a trestu, rozhodují spory mezi občany, mohou přezkoumávat rozhodnutí státní správy. Jsou nezávislé, nepodléhají žádným státním orgánům. Každý občan má možnost domáhat se svých práv u soudu. Rozlišují se 2 základní typy soudů: 1) soud civilní – projednává občanskoprávní spory 2) soud trestní – projednává trestné činy

S OUSTAVA SOUDŮ Nejvyšší soud (Brno) Vrchní soudy (Praha, Olomouc) Krajské soudy Okresní soudy Zvláštní úkoly má Ústavní soud ČR, který sídlí v Brně. Jeho úkolem je dohlížet na dodržování Ústavy.

S PRÁVNÍ ORGÁNY Orgány státní správy rozhodují o záležitostech občanů a organizací ve správním řízení. Řídí se správním řádem. Např. když si občan chce postavit rodinný domek, požádá o povolení stavby příslušný stavební úřad. Úřad musí ve stanovené lhůtě vydat rozhodnutí, které pošle všem účastníkům řízení.

O MBUDSMAN Je veřejným ochráncem práv. Pomáhá lidem domoci se svých práv na úřadech. Je prostředníkem mezi občanem a státem. Sídlem ombudsmana je Brno.

K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Jaké úkoly plní Policie ČR? 2. Jaké úkoly plní státní zastupitelství? 3. Jaké úkoly mají soudy? 4. Které soudy znáš? 5. Co je úkolem ombudsmana?

O DPOVĚDI 1. Úkolem policie je chránit bezpečnost občanů a jejich majetek, vyšetřuje trestné činy, dohlíží na bezpečnost silničního provozu, zajišťuje ochranu státních hranic… 2. Státní zastupitelství dohlíží na vyšetřování trestných činů, vypracovává obžalobu a podává návrh trestu, státní zástupce zastupuje u soudu stát jako žalobce… 3. Soudy rozhodují spory mezi občany, rozhodují o vině a trestu, mohou přezkoumávat rozhodnutí státní správy.

4. Soustavu soudů tvoří Nejvyšší soud, vrchní soudy, krajské soudy a okresní soudy. Zvláštní postavení má Ústavní soud ČR. 5. Úkolem ombudsmana je pomáhat lidem domoci se svých práv na úřadech, je to veřejný ochránce práv, k němuž se obracejí lidé v případě, že mají pocit, že došlo k omezení nebo porušení jejich práv.

Z DROJE [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště III. Nakladatelství Septima, Praha 2006, ISBN [2] DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště : Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN ilustrace: