Zkušenosti s uplatňováním nového občanského zákoníku v oblasti nájemního bydlení Mgr. Lenka Veselá, advokátka Sdružení nájemníků ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Advertisements

LEASING Iveta KAŠPAROVÁ & Hana RAKOVÁ & Petr SEDLÁČEK.
Fondy. Nekrytí fondů Fondy nemusí být vždy kryty penězi (241) s výjimkou FKSP Fondy mohou být kryty zásobami, pohledávkami apod. 2.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU A POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY – DISPENZAČNÍ POPLATEK ZA VÝDEJ LÉKU V LÉKÁRNÁCH Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva Grémium.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Družstevní bytová výstavba
Dokument KAP MSK - obsah
Jak získat právní radu bezplatně či za sníženou odměnu
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Místní rozpočtové jednotky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
IAS 17 Leasingy.
Název vzdělávacího materiálu
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Digitální učební materiál projektu CZ.1.07/1.5.00/
Občanské soudní řízení I.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název vzdělávacího materiálu
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Pomoc obětem domácího násilí
Digitální učební materiál
Občanské právo procesní
Etapy procesu a řízení.
Řádné opravné prostředky
Výzva pro samosprávné celky OPZ odbor regionální politiky duben 2017
Právo sociálního zabezpečení
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Liberec.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Základní škola a Praktická škola Moravské Budějovice Dobrovského11
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Občanské soudní řízení I.
Řádné opravné prostředky
Občanské soudní řízení I.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
Sociální a dostupné byty
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Transkript prezentace:

Zkušenosti s uplatňováním nového občanského zákoníku v oblasti nájemního bydlení Mgr. Lenka Veselá, advokátka Sdružení nájemníků ČR

Problematická ustanovení NOZ z pohledu praxe § 2249 – POSTUP PRO ZVYŠOVÁNÍ NÁJEMNÉHO  Soud na návrh pronajímatele rozhodne o nájemném do výše, která je v místě a čase obvyklá s účinky ode dne podání návrhu k soudu Nepředvídatelnost soudního rozhodnutí (postaveno většinou na znaleckých posudcích různého provedení a kvality) Nepředvídatelnost nákladů řízení, finanční náročnost sporu Délka soudního řízení (průměrně 2-3 roky)

PŘÍKLAD: nájemce hradí nájemné 8.000,-, pronajímatel navrhuje zvýšení na ,-/měsíc  NÁKLADY ZA PRÁVNÍ ZASTOUPENÍ V PRAXI: Vyhl. č. 177/1996 Sb. (§7, § 8 odst. 2): ,- x 12 x 5 = ,- /cena 1 právního úkonu ,- + rež. paušál 300,- + 21% DPH = ,-/ Vyhl. č. 177/1996 Sb. (§7, § 8 odst. 2): 2.000,- x 12 x 5 = ,- /cena 1 právního úkonu 5.900,- + rež. paušál 300,- + 21% DPH = 7.502,-/ Vyhl. č. 177/1996 Sb. (§14b) + § 202 odst. 2 O.S.Ř. /cena 1 právního úkonu 200,- + rež. paušál 100,- + 21% DPH = 363,-/ - „bagatelní spor“, nepřípustnost opravného prostředku! + ost. náklady (např. SOP, náklady za vypracování znaleckého posudku, atd.)

DŮSLEDKY: Nejistota účastníků nájemního vztahu Nájemce raději na návrh pronajímatele přistoupí a požádá o státní podporu Zátěž pro státní rozpočet (státní podpora, náklady na st. zaměstnance, soudy…) Stres, spory vedoucí k dalším sporům… apod.

§ 2250 – ZLEPŠENÍ KOMFORTU BYDLENÍ 1)Dohoda s 2/3 nájemců o zvýšení nájemného – max. o 10% z ÚVN ročně 2)Návrh na zvýšení nájemného – max. o 3,5 % z ÚVN ročně Pokud nájemce na návrh nepřistoupí? Počítá se zvýšení nájemného do 20% limitu podle § 2249? Vliv poskytnuté dotace na stavební úpravy? Způsob „rozúčtování“ ÚVN mezi nájemce? (osoby, podlahová plocha bytu…?)

§ 2253 – NOTÁŘSKÁ ÚSCHOVA – SPORNÁ ČÁST NÁJEMNÉHO Finanční náročnost pro nájemce (do prvních Kč ,-za úschovu činí poplatek 1,2% z uložené částky, min. Kč 1.000,-) § 2272 – ČLENOVÉ NÁJEMCOVY DOMÁCNOSTI Chybí definice „návštěvy“ OSTATNÍ Jistota a dohody mimo § 2254, právo nájemce na úroky z jistoty ve výši zákonné sazby (?) Vyúčtování služeb spojených s nájmem (zákon č. 67/2013 Sb. vs. §2252 NOZ) Definice drobných oprav a běžné údržby v bytě (zruš. NV 258/1995 Sb.)

OMYLY Potřebuji novou nájemní smlouvu kvůli novému občanskému zákoníku Potřebuji novou nájemní smlouvu, protože se změnil vlastník Pokud nepřijmu návrh na zvýšení nájemného, můžu dostat výpověď

Děkuji za pozornost Mgr. Lenka Veselá V Praze dne 19. března 2015