Prášková metalurgie Prášková metalurgie = nauka o výrobě kovů z prášků Technologie výroby polotovarů a součástí z prášků Podle zpracovávaných prášků dělíme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Advertisements

Pracovní list VY_32_INOVACE_40_13
PRÁŠKOVÁ METALURGIE Poměrně mladá technologie Umožňuje vyrábět materiály z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných (např. W-Cu), směsí kovových.
Prášková metalurgie.
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění - test.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1801_Přehled_nerostů_I._ prvky_halogenidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Schéma šroubovitého vrtáku
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceFunkce,
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájené a lepené spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
HŘÍDELE, LOŽISKA, SPOJKY. Podle funkce a použití jsou hřídele: - nosné, které jsou uloženy nepohyblivě v rámu stroje (nepřenáší kroutící moment). - hybné,
Strojní součásti. Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení – hřídele, uložení a spojky.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
VÝROBA OCELI Co má společného ? železo litinové klepadlo rez a
Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních.
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výrobní operace v práškové metalurgii
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
Svařování plamenem 1 VY_32_INOVACE_22_434
Elektromotor a jeho využití
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Rovnání a ohýbání.
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Statické mechanické zkoušky tvrdosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vlastnosti technických materiálů test
Chemicko-tepelné zpracování - test
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Magnetické ztráty.
Broušení Schéma broušení Je dokončovací způsob obrábění.
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
POUŽITÍ, SLITINY, SLOUČENINY A ELOXOVÁNÍ
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_I–04–28 Název a adresa školy:
Plazma ve strojírenství
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma
Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,
Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného.
Teorie obrábění Obrábění je způsob výroby, při kterém konečný tvar výrobku získáme oddělením přebytečného materiálu v podobě třísky. Obrábění spočívá v.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

Prášková metalurgie Prášková metalurgie = nauka o výrobě kovů z prášků Technologie výroby polotovarů a součástí z prášků Podle zpracovávaných prášků dělíme PM na : Fe a ocelí Neželezných kovů – těžkých a lehkých Kovů s vysokou teplotou tavení Řezných slitin Kovo – keramických materiálů

Výhody práškové metalurgie Umožňuje vyrobit materiál z kovů navzájem neslévatelných, např. W – Cu, W – Ag atd. Spojení kovových a nekovových materiálů, např. bronz + grafit Kovy s vysokou teplotou tavení umožňuje zpracovat na součásti KOVSOUČÁSTI WolframVlákna žárovek, slinuté karbidy MolybdenMolybdenové oceli, pístní kroužky, tvrdost, pevnost TantalVlákna žárovek, elektronky, chemické teploměry, chirurgické nástroje NiobVlákna elektronek, klenotnictví, nerezové oceli

Operace práškové metalurgie OperaceCharakteristika 1.Výroba prášků Drcením, mletím, rozstřikováním do vody 2. Lisování prášků Tvarování lisem ve formě 3. Slinování – spékání Spékání při teplotě pojiva Slinováním se výrobek smršťuje, až 26 % z délky, až 56% objemu 4. DokončováníKalibrování, dopřesňování, dolisování, broušení, lapování

Výroba prášků rozstřikováním do vody Prášky se vyrábí drcením, mletím nebo rozstřikováním roztaveného kovu do vody Je nutno prášky třídit a sušit

Lisování prášků

Slinování Probíhá v ŽÍHACÍ = SLINOVACÍ PECI Odstraní se póry, dojde ke zhutnění a difúznímu spojení prášků za působením T, p, atmosféry Nejprve ohřev na T = 700 až 1000°C Následuje ohřev na slinovací teplotu 1400 až 1650°C Po vychladnutí dojde ke smrštění! Oxidaci při slinování zabráníme použitím ochranné atmosféry nebo slinováním ve vakuum Druhy : a. slinování tuhé fáze b. slinování za vzniku kapalné fáze

Slinování

Dokončování – broušení, lapování, dolisování

Chemické napařování – CVD (Chemical Vapor Deposition) Plynná sloučenina povlakového kovu (titanu) v peci při T = 1000°C difunduje do povrchu výrobku a vytvoří tvrdou, otěruvzdornou vrstvu. Povlakování nástrojů, vodicích kladek, průvlaků. Vrstvy Al 2 O 3, TiC nebo TiN.

Úkoly: Co je to prášková metalurgie? Jaké typy materiálů vyrábí? Popište etapy výroby práškové metalurgie.

Výrobky práškové metalurgie Výrobky PM Slinuté karbidyŘezná, tvářecí nástroje, trysky, měřidla, Kluzné materiályKluzná ložiska, kluzná vedení strojů, vodící, pístní kroužky Třecí materiályTřecí spojky, obložení brzd magnetyJádra elektromagnetů, antény, transformátory Kovy s vysokou teplotou taveníPyrometry, trysky hořáků, raketových motorů, termočlánky

Slinuté karbidy Řezné a tvářecí, lisovací nástroje Průvlaky na výrobu drátů Nástroje pro hornictví- vrtací korunky Válce válcovacích stolic – dráty, tyče Pískovací trysky, lopatky metacích strojů, tryskačů Měřidla, kulička Brinella, nástroje odolné proti opotřebení 18 xxx je vyhrazeno SK 1.slinuté karbidy – Widia. WC, TiC, TaC + pojivo Co Lisovací p = 100 až 200 MPa Skupiny PMK

Břitové destičky ze slinutých karbidů

Tvářecí nástroje ze SK

Tvářecí válce ze SK

Kluzné materiály SoučástiCharakteristika Kluzná samomazná ložiska materiál s póry vyplněnými mazivem Čisté Fe s C do 0,1% (grafit) Bronz s C až 1,5 % - mohou pracovat i za sucha Pórovité Fe Nejpoužívanější na ložiska PM, 25% pórů Nahrazuje bronz, je levnější, má vyšší pevnost Pístní kroužky, vodící pouzdraProti zadření – grafit, Cu

Kluzné materiály ze SK mají vysoký součinitel smykového tření Kluzná ložiska Vrtací pouzdra

Třecí materiály – obložení brzd a spojek Mají vysoký součinitel smykového tření i za vysokých teplot, odolnost proti otěru

Cermety

Magnetické ferity Z kovů nebo jejich kysličníků měkké a tvrdé magnety Fe nebo Fe + Al, Ni, Co (Mo) magnety Alniko = Fe, Al, Ni a Co. Nekovové magnety jsou tvořeny FeO nebo Fe 2 O 3 + oxidy Zn nebo Mn = magnetické ferity. sloučeniny MnOFe 2 O 3 a ZnOFe 2 O 3.

Úkoly: Vyjmenujte výrobky práškové metalurgie. Jaké materiály spojují ? Na co se používají? Co to jsou cermety a na co se používají?