Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_I–04–28 Název a adresa školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_I–04–28 Název a adresa školy:"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_I–04–28 Název a adresa školy:
Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, IČO: Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Typ šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol (32 vzdělávacích materiálů) Název sady vzdělávacích materiálů: STT IV Popis sady vzdělávacích materiálů: Strojírenská technologie IV, 4. ročník Sada číslo: I–04 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 28 Označení vzdělávacího materiálu: (pro záznam v třídní knize) VY_52_INOVACE_I–04–28 Název vzdělávacího materiálu: Zvláštní způsoby tváření I Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Hynek Palát

2 Zvláštní způsoby tváření
Nákladná výroba tvářecích nástrojů vedla ke konstrukčním úpravám a zjednodušením tvářecích nástrojů. Většina nástrojů se odlévá ze snadno obrobitelných kovových materiálů, plastů, někdy i dřeva. Obráběním se jen dokončí. Po 2. světové válce se tvářecí síla nástrojů nahrazovala jinou energií, například kinetickou. S vysokou rychlostí roste i pohybová energie tvářecího nástroje. Výhody: – sníží se odpružení, – zvýší se Rm a Re, – zvýší se přesnost výlisku, – mohou se tvářet i velké výlisky.

3 Druhy zvláštního tváření
Výbuchem Elektromagnetické Kapalinou Pryží

4 Tváření výbuchem K tváření dochází okamžitým tlakem, který je způsoben explozí výbušniny. Tažnice je většinou z oceli nebo betonu. Použití: výroba letadel, raket, lodí, velkých nádob. Druhy tváření výbuchem: Otevřený systém – po odpálení nálože přenáší voda tlakovou energii výbuchu na tvářený materiál. Někdy vodu a polotovar odděluje PE vak. Místo vody se někdy používá písek, při tváření za vyšších teplot se používá roztavený hliník. Před výbuchem je nutné odsát vzduch ve formě vývěvou. Uzavřený systém – tvářecí nástroj (forma) obklopuje polotovar. Po detonaci je polotovar tvarován podle dutiny nástroje. Metoda se hodí se pro malé série trubkových polotovarů.

5 Tváření výbuchem – otevřený systém

6 Tváření výbuchem - uzavřený systém

7 Tváření vodou – metoda Hydroform
Tažník je hydraulicky tlačen na polotovar (plech). Tažnici tvoří tlaková kapalina (voda nebo olej), která je od výlisku oddělena pružnou pryžovou membránou.

8 Tlaková kapalina nahrazuje tažník
Tvaruje se vysokým tlakem vody nebo oleje. Mohou se tvarovat plechy, ale i kovové trubky. Tlaková kapalina je zavedena do utěsněné formy nebo trubky. 

9 Tváření vodou

10 Tváření pryží Tato metoda využívá elastických vlastností pryže upevněné ve skříni hydraulického lisu. Hodí se pro menší série, protože z důvodu velkých tlaků se pryž rychle opotřebovává.

11 Stříhání pryží Pryžový polštář nahrazuje drahou tažnici nebo střižnici. Větší trvanlivost mají tažnice nebo střižnice z plastů. Pryžový polštář je umístěn spolu s pohyblivým tažníkem ve skříni lisovacího stroje.

12 Úkoly: Popište tváření plechu na obrázku. Jaká tlaková kapalina se k tváření používá? Jaký je rozdíl mezi otevřeným a uzavřeným systémem tváření výbuchem? Jaké druhy trhavin používáme?

13 Elektromagnetické tváření
Toto tváření je založeno na využití účinků dvou nesouhlasných magnetických polí – v pracovní cívce elektromagnetu a v tvářeném materiálu. Rychlým vybitím proudu v pracovní cívce se indukuje v tvářeném materiálu proud opačného smyslu, a tím i opačného magnetického pole. Lze tvářet i nemagnetické , ale elektricky vodivé materiály. Pracovní cyklus je až 6 výbojů za minutu. Máme tři základní druhy magnetických tváření : tvarování, upevnění (spojení) a řezání (stříhání). 

14 Elektromagnetické tváření trubek
Elektromagnetem lze trubky tvarovat, rozšiřovat – pracovní cívka elektromagnetu se umístí dovnitř trubky a elektromagnetické odpudivé síly ji „natlačí“ na dvoudílnou rozebíratelnou formu . V případě zužování trubky se pak elektromagnet umístí vně a forma uvnitř trubky.

15 Tváření elektromagnetem
Expanze = rozšiřování potrubí Komprese = stlačování Spojení trubky a kloubu kompresí

16 Tváření elektromagnetem
Tvarovat lze i rovné plechy. Z jedné strany plechu je tažnice, z druhé strany je tvářecí cívka. Nejlépe se tvarují materiály s dobrou elektrickou vodivostí - Cu, Al, ocel, mosaz, molybden, Zn.

17 Stříhání a ohýbání elektromagnetem
Stříhání – děrování plechů Ohýbání plechů

18 Obvod elektromagnetického tváření
Základní obvod se skládá z kondenzátorového zásobníku energie, spínačů, zdroje stejnosměrného proudu a z tvářecí cívky.

19 Úkoly: Popište a vysvětlete princip tváření na obrázcích.
Popište složení základního elektromagnetického obvodu.

20 Seznam použité literatury
Řasa, J., Haněk, V., Kafka, J. Strojírenská technologie 4, 1. vyd. Praha: Scientia, ISBN  Dillinger, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu a praxi, Praha: Europa – Sobotáles, ISBN


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_I–04–28 Název a adresa školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google