Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: 708 708 61 Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Výživa člověka.
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Život na Zemi.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
VZTAHY ORGANISMŮ.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Charakteristika ekosystému
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„EU peníze středním školám“
Registrační číslo projektu:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výživa buňky.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Vztahy mezi organismy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Potravní pyramida, potravní řetězec
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Co jsme již poznali.
Projevy života, třídění organismů
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Chemické složení živých organismů
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Získávání energie pro život
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_04_P8_Bartonkova TÉMA: Získávání energie z potravy OBSAH: Získávání energie z potravy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace  Hodina je zaměřena na opakování potravní pyramidy, potravního řetězce, dále se žáci seznámí se základními složkami potravy (sacharidy, lipidy, proteiny). Hodina vyžaduje aktivní zapojení žáků do výuky. Žáci řeší několik samostatných úkolů a prezentace jim umožňuje následnou kontrolu. Zařazování živočichů mezi masožravce, býložravce a všežravce může být také ohodnoceno známkou.

Jak získávají rostliny energii potřebnou k životu? Co je to fotosyntéza? Jak nazýváme orgánovou soustavu, která zajišťuje zpracování a využívání potravy? - fotosyntézou -děj, při kterém se přeměňuje oxid uhličitý na kyslík nebo -děj, při kterém z jednoduchých anorganických látek vznikají složité látky organické - trávicí soustava

MasožravciBýložravci Všežravci Kůň, pes, sýkora, mandelinka, skunk, kráva, ovce, žralok, potkan, bažant, had, prase, kočka, saranče, člověk Masožravci -pes -kočka -had -žralok -skunk Býložravci -kráva -ovce -saranče -mandelinka -kůň Všežravci -člověk -prase -bažant -potkan -sýkora

1.anorganické látky, rozkladači 2.Konzumenti I. Řádu 3.Producenti 4.Konzumenti II. řádu ANORGANICKÉ LÁTKY, ROZKLADAČI PRODUCENTI KONZUMENTI I. ŘÁDU KONZUMENTI II. ŘÁDU

živočichové nejsou schopni vytvářet živiny houby, bakterie, saprofágové

SÝKORA, ŠELMA, STROM, HOUSENKA, ČLOVĚK STROMHOUSENKASÝKORAŠELMAČLOVĚK

 jejímu hledání a přijímání věnují živočichové většinu svého života  je tvořena třemi základními složkami:  PROTEINY (bílkoviny)  LIPIDY (tuky)  SACHARIDY (cukry)  další nezbytné složky potravy jsou:  minerální látky  vitamíny  voda

 Jejich základní funkce je:  stavební  transportní a skladovací  zajišťují pohyb  ochranná a obranná  rostliny získávají bílkoviny u organických sloučenin  živočichové využívají k tvorbě bílkovin dusík  člověk – bílkoviny se vyskytují v mase, mléce, obilovinách, luštěninách Proč jsou proteiny využívány často v kulturistice?

 funkce:  zdroj a rezerva energie  ochrana – podkožní a vnitřní tuk  stavební  funkce:  stavební  zásobních látky  zdroj a krátkodobá zásoba energie

 do těla se potravou dostávají i nežádoucí látky:  olovo  rtuť  kadmium Jak se zbytky biocidů dostávají do těl volně žijících živočichů? (biocid – hubící přípravek) Jak se do těla živočichů může dostat olovo? Uveď příklad toho, co může nastat, nebudou-li všechny složky potravy v rovnováze.

Citace:  KVASNIČKOVÁ, D., FAIERAJZLOVÁ, V. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. roč. ZŠ. 2. upr. vyd. Praha : Fortuna, ISBN  Ilustrace : Kliparty Office