F5200 Fyzika kolem osobního automobilu 6. Kinematika a dynamika pístového motoru. Harmonická analýza zrychlení pístů, vyvážení víceválcového pístového.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kryté součástky - AutoCheck Gold
Advertisements

Kryté součástky - AutoCheck PREMIUM
Tato prezentace byla vytvořena
Parní stroj Info.
Tato prezentace byla vytvořena
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
7. Mechanika tuhého tělesa
Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
Otázka č.17 a) Klikové mechanismy.
TEPELNÉ MOTORY.
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Soustava částic a tuhé těleso
MECHANIKA.
Tato prezentace byla vytvořena
Parní stroj.
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Spalovací motory.
Mobilní energetické prostředky
Pístové stroje . Pístové stroje s klikovým ústrojím se vyznačují vratným pohybem některých jejich mechanických částí. Pístové stroje mohou.
Utěsňování spojů.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
„Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky“ č. 157 Dynamické vyvažování.
Klikový mechanismus Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Spalovací motory s pístem
Mechanika tuhého tělesa
Různé druhy spojů a spojovací součásti
QBE INSURANCE (EUROPE) LIMITED, organizační složka Na Pankráci 1683/127, Praha 4 Tel.: , Fax:
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrotechnika Automatizační technika
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA 1 Mgr. J. Urzová.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Spalovací Turbína.
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
Pohyblivé díly motoru Střední odborná škola Otrokovice
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Výpočet přetvoření staticky určitých prutových konstrukcí
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Wankelův motor Střední odborná škola Otrokovice
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
1 1 Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň 1 Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Ondřej Kašík 8.B oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Spalovací motor jako zdroj energie. 2. Charakteristika automobilových paliv. 3. Pracovní.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Konstrukce zážehových a vznětových motorů Konstrukce zážehových a vznětových motorů OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
VY_32_INOVACE_17_1_16.
VY_32_INOVACE_AUT1_19 Mazání spalovacích motorů. -zmenšit třecí ztráty a opotřebení pohybujících se částí motoru -odvést část tepla z motoru -zlepšit.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Ozubené převody Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Michaela Sieglova 8.B. → nejstarší tepelný motor → Přeměňuje část vnitřní energie paliva uvolněné hořením na energii mechanickou → vynálezce James Watt.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-01 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_07.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Části strojů Zbožíznalství 1. ročník. Části strojů Zbožíznalství 1. ročník.
Klikový mechanismus Ing. Bc. Petra Řezáčová
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Fyzika I Test VI Tři stejné tyče délky L, hmotnosti M se svaří do tvaru rovnoramenného trojúhelníku, který rotuje okolo osy procházející.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
MECHANIKA.
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Rozdělení Podle způsobu zapálení pohonné směsi  Zážehové motory  Vznětové motory Podle počtu pracovních dob  Dvoudobé motory  Čtyřdobé motory.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
Transkript prezentace:

F5200 Fyzika kolem osobního automobilu 6. Kinematika a dynamika pístového motoru. Harmonická analýza zrychlení pístů, vyvážení víceválcového pístového motoru. 7. Mýty a pověry kolem motorů s vnitřním spalování (Pístové motory s vnitřním spalováním, Wankelův motor, spalovací turbína), největší a nejmenší pístový spalovací motor. 8. Mechanická transmise výkonu. Tření smykové, viskosita kapalin, tření kapalinové, mazání. Ozubená kola. Spojka, převodovka (automatická převodovka), diferenciál, hnací klouby.

klikový mechanizmus píst s pístním čepem ojnice kliková hřídel píst s pístním čepem křižák ojnice kliková hřídel

píst těsní spalovací prostor před únikem pracovních plynů přenáší tlakovou sílu na ojnici přenáší postranní síly, pokud je klikový mechanizmus bez křižáku Těsní spalovací prostor vůči mazacímu a chladícímu oleji.

vlastnosti pístu co nejlehčí dobrá tepelná vodivost dobré kluzné vlastnosti (pro bezkřižákový klikový mechanizmus) malá tepelná roztažnost

materiál pístu litina s co nejmenším obsahem volného feritu Al slitina (křemík měď hořčík nikl) Al slitina 2-5krát větší tepelná vodivost Al slitina 1,7 až 2,3 x větší tepelná roztažnost

Tvar dna pístu

Těsnící pístní kroužky Těsnící kroužek má podobu rozříznutého mezikruží, po zasunutí do pístu musí být mezi konci mezera odpovídající teplotní roztažnosti, řádově 0.02 D těsní pracovní plyn ve válci přenáší teplo z pístu na válec. (teplota prvního kroužku C. počet těsnících kroužků 2 až 5 na píst., Měrný tlak v kluzné ploše Mpa Stírcí kroužky-stírají olej

ojnice převádí přímočarý pohyb na klikovou hřídel. Požadované vlastnosti: minimální hmotnost namáhání: na tlak a tah, v důsledku třecích sil v ložisku kliky, částečně na ohyb

řešení klikového mechanizmu vidlicového a hvězdicového motoru

řešení klikového mechanizmu vidlicového motoru

hvězdicový motor

Kliková hřídel zalomená letmá klika vcelku skládaná rovinná prostorová kovaná litá bez protizávaží s protizávažími

kinematika klikového mechanizmu (bez křižáku)

poloha rychlost a zrychlení pístu

výsledná síla urychlující píst

Kinematika klikového mechanizmu se započítáním ojnice

kinematika ojnice ojnice je mechanicky určena momentem setrvačnosti J oj, vzhledem k ose kývání vzdáleností těžiště od osy klikového čepu s, vzdáleností os klikového čepu a pístního čepu l předpokládejme, že obě osy i těžiště leží na jedné přímce pak můžeme ojnici nahradit nahradit třemi hmotnými body o hmotnosti m 0 m T m k v místě pístního čepu těžiště a klikového čepu

kinematika ojnice

vliv ojnice ze vztahů pro zrychlení je vidět, že kdyby platilo pak by bylo možné ojnici nahradit závažími v místě os otáčení a v tom případě nevzniknou kvalitativně nové jevy pokud je výraz větší než nula, objeví se příčné harmonické zrychlení + zrychlení stejného průběhu jaké má píst