Ochrana obyvatel při radiační havárii. Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení (Krizový zákon) Vyhláška SÚJEB o funkci a organizaci celostátní radiační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinace záchranných a likvidačních prací a řízení součinnosti složek v taktické úrovni.
Advertisements

Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
HAVARIJNÍ PŘIPRAVENOST JE České Budějovice,
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Útvar krizového řízení
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Evakuace obyvatelstva
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Průmyslové havárie Aneta Cvachová Jana Svozilová Lucie Spourová.
Atomové elektrárny.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Traumatologický plán ÚSZS
Dokumentace k zajištění BOZP
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
1 Radiační monitorovací síť v České republice. 22 Radiační monitorovací síť organizací pověřen Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Legislativní.
Představení cvičení „ZÓNA 2013“. Hasičský záchranný sbor ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
Informace z chemické služby pplk. Ing. Jiří Matějka MV-generální ředitelství HZS ČR.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Typová činnost složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu „LETECKÁ NEHODA“ STČ – 04/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
CVIČENÍ ZÓNA 2010 program cvičení a bezpečnostní opatření
Jednou z látek unikajících při radiační havárii je radioaktivní jód, který má tendenci shromažďovat se ve štítné žláze člověka. Aby se předešlo tomuto.
Jednotky požární ochrany
Představení cvičení „ZÓNA 2013“
Zdravotnictví v systému krizového řízení
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Ochrana obyvatel při radiační havárii

Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení (Krizový zákon) Vyhláška SÚJEB o funkci a organizaci celostátní radiační monitorovací sítě Zákon 239/2000 o IZS Zákon 238/2000 o HZS Příručka pro ochranu obyvatel při radiační havárii Reference

1. stupeň - Prvním stupněm je klasifikována MU (mimořádná událost), která vede nebo může vést k nepřípustnému ozáření zaměstnanců a dalších osob nebo nepřípustnému uvolnění radioaktivních látek do prostor jaderného zařízení nebo pracoviště, která má omezený, lokální charakter a k jejímu řešení jsou dostačující síly a prostředky obsluhy nebo pracovní směny a při přepravě nedojde k úniku radioaktivních látek do životního prostředí, Klasifikace MU JEZ

2. stupeň - Druhým stupněm je klasifikována MU, která vede nebo může vést k nepřípustnému závažnému ozáření zaměstnanců a dalších osob nebo k nepřípustnému uvolnění radioaktivních látek do životního prostředí, které nevyžaduje zavádění neodkladných opatření k ochraně obyvatelstva a životního prostředí, její řešení vyžaduje aktivaci zasahujících osob držitele povolení a k jejímu zvládnutí jsou dostačující SaP držitele povolení, případně SaP smluvně zajištěné držitelem povolení, Klasifikace MU JEZ

3. stupeň - Třetím stupněm je klasifikována MU, která vede nebo může vést k nepřípustnému závažnému uvolnění radioaktivních látek do životního prostředí, vyžadujícímu zavádění neodkladných opatření k ochraně obyvatelstva a životního prostředí, stanovená ve vnějším havarijním plánu a v havarijním plánu kraje. Událost třetího stupně je radiační havárií a její řešení vyžaduje kromě aktivace zasahujících osob držitele povolení a zasahujících osob podle vnějšího havarijního plánu, popřípadě havarijního plánu kraje zapojení dalších dotčených orgánů. Klasifikace MU JEZ

Ukrytí Jodová profylaxe Evakuace K evakuaci dochází až po jisté hodnotící fázi, když je nezbytná Informační kampaň ve sdělovacích prostředcích Základní opatření ochrany obyvatelstva v okolí JEZ

první z opatření zpravidla uvnitř budovy, nejlépe úkryty a sklepy na straně odvrácené od elektrárny soustředění jen těch co jsou doma, instituce jsou vyrozuměny také příprava improvizovaných ochranných prostředků možnost sledovat informace uzavření oken, dveří, vypnutí větrání a klimatizací zabezpečení vodního zdroje, zásob vody a potravin Ukrytí

Jaderný reaktor = radioizotopy alkalických kovů a alkalických zemin tablety jodidu draselného KI (štítná žláza) Obvykle 130 mg na den po dvou dávkách (65 mg) musí se začít okamžitě po uvědomění, je to profylaxe ukrytí je důležitější, pro zapomenuté tablety se nevracíme Jodová profylaxe

souhrn opatření zabezpečující přemístění osob, hospodářského zvířectva a věcných prostředků v daném pořadí priority z ohroženého prostoru na jiné území různá rozdělení evakuací rozhodnutí přísluší představitelům státní správy plán evakuace obyvatelstva – součást havarijního plánu evakuační zóny Evakuace

Rozdělení pásem a sektorů

Schémata evakuačních tras

Podíl AČR na ochraně obyvatelstva

řídíme se… organizačním nařízením Velitelství společných sil realizačními dohodami JETE, JEDU směrnice VSpS k nasazení sil a prostředků v rámci IZS vytváříme dva odřady (31. brchbo) a družstvo leteckého radiačního průzkumu (CVZHN)

Velitel Družstvo rchpz – 3 VZP Družstvo dek. osob – 7 VZP Družstvo dek. techniky – 7 VZP KRS – 2 VZP Radiometrická laboratoř – 5 VZP Složení odřadu JEZ

Při těchto událostech dozorčí útvaru aktivuje odřady pro JEZ. Informace o těchto událostech obdrží telefonicky nebo osobně. MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST 2. STUPNĚ - radiační nehoda - přesun z místa stálé dislokace do předurčených prostorů (nerozvinují místa dekontaminace) a vyčkávají na další pokyny MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST 3. STUPNĚ - radiační havárie - vyčleněné odřady 31.brrchbo provádí konkrétní zásahy v plánovaných prostorech dekontaminace Činnost AČR při mimořádné události

rozkaz pro přesun, plán přesunu odřadů plán spojení mapy s vyznačenými prostory JEZ, DM, Zón havarijního plánování – zpracovali si velitelé schéma uspořádání a rozmístění DM výpis z havarijního plánu způsob monitorování a provedení dekontaminace - SOP přehled logistické podpory a opatření záznamník ozáření osob – je v každé složce systém hlášení Dokumentace velitele odřadu

Otázky ??