Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kácení deštných lesů.
Advertisements

Tropický deštný les.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Tajga Vytvořili Ondřej Šigut, Filip Wilczek, Tomáš Jurek a Tomáš Kalmus.
Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody. Nejhorší je situace v subsaharské Africe, kde má přístup k nezávadné pitné.
Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Krajinné sféry Země. Vnější vlivy nazýváme jako: EXOGENNÍ ENDOGENNÍ.
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
INDICKÝ OCEÁN. Mezi oceány je na …….. místě. Rozloha: 74 mil km 2 3. Rozkládá se mezi 4 kontinenty: Afrika, Asie, A……………… a A………………… ustrálie ntarktida.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika – Přírodní krajiny Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11_EKOSYSTÉMY_DEŠTNÝ PRALES ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
HYDROSFÉRA VY_32_Inovace_11 TR-1 Mgr.Ivana Trčková ZŠ a MŠ Nedašov.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ODLESŇOVÁNÍ. Důvody odlesňování člověkem: těžba dřeva využití půdy, na které lesy stojí, pro: - pastviny - zemědělské hospodaření (pole) - sídla - těžbu.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Globální problémy lidstva
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Fotosyntéza je váš kamarád
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Život tajemného mořského slimáka
Savci biomů světa 8. ročník.
Test Čtvrtek, 2.3..
Madagaskar Stehlíková Lucie 6.B.
Téma č. 7. SVĚT KOLEM NÁS.
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
VY_32_INOVACE_ Rostlinstvo a živočišstvo Autor
Rozmanitost podmínek života na Zemi
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
VY_32_INOVACE_19_Z_TROPICKÝ DEŠTNÝ LES
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Lesy mírného pásu TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VY_32_INOVACE_17_32_PODNEBNÉ PÁSY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
IRSKO.
PODNEBÍ ROZLOŽENÍ NEJROZSÁHLEJŠÍ Z NICH
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Atmosféra Země.
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
Vzduch.
Neživá příroda - vzduch
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_08_Pralesy
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Život v oceánech a mořích.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Transkript prezentace:

Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší je Amazonský deštný prales, dále Konžský deštný prales a pralesy na poloostrovech Přední a Zadní Indie. Krom nich ještě existují menší ostrovní pralesy v Karibiku, Indickém oceánu a rovníkové oblasti Pacifiku.

Tropický deštný prales je biom s největším počtem druhů organismů, většina z nich je nejspíše dosud nepoznána. Odhaduje se, že v tropických lesích žijí 2/3 všech známých rostlinných a suchozemských živočišných druhů této planety.

Tropické deštné pralesy se nazývají,,klenoty Země‘‘ a,,největší lékárna světa.‘‘ Zdroje léků Zdroje léků Tropické deštné pralesy se nazývají,,největší lékárna světa‘‘ pro výskyt velkého počtu přírodních léčiv. Téměř polovina užívaných léků pochází z tropických deštných pralesů. Producent kyslíku Často se tvrdí, že tropické pralesy jsou,,plíce světa‘‘. Rostliny sice vytvářejí kyslík fotosyntézou, ale stejné množství kyslíku se spotřebuje při procesu hynutí a rozkladu. Tropické deštné lesy, kde všechny stromy po uhynutí padají na zem, mají rovnováhu produkce a spotřeby kyslíku.

V současné době tropické deštné lesy ubývají. Dnes se většinou soudí, že dochází jednak k jeho kácení (kvůli spotřebě dřeva jako paliva i výrobní suroviny) či vypalování. Ta ale vydrží průměrně 2-4 roky. Za posledních 100 let již zmizelo z povrchu zemského více než 50 % rozlohy tropických deštných pralesů. V Asii zmizela mezi lety třetina tropických pralesů. V roce 1975 byla Amazonie prakticky nedotčena, dnes je jí vypáleno 15%. Mezi následky možná figuruje i zvyšování globálního oteplování, možný další negativní vliv na světové klima.