Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel
Sortiment nealkoholických nápojů
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
SACHARIDY CUKRY RZ
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Studené nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_106_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV40 Název školy.
Nealkoholické nápoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_ADP52 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV50 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO10 Název školy.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV34 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV39 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV32 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Alkoholické nápoje - víno
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Drogerie – osobní hygiena I
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Prací prostředky - rozdělení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Úklidové čistící prostředky I.
Psychologie ceny a cenové triky
Evidence pracovních úrazů a další evidence
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ing. Lenka Bombera Piskačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prací prostředky – složení
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
BALÍME DÁRKOVĚ.
Evidence peněžních prostředků
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Čistící úklidové prostředky II
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
POZVEDNĚTE SVÉ PODNIKÁNÍ
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Ing. Lenka Bombera Piskačová

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Nápoje – nealkoholické, ostatní druhy Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se druhy nealkoholických nápojů –limonády, džusy, sirupy …

 Sodová voda = pitná voda, která je sycená oxidem uhličitým v množství nejméně 4g na 1 litr (bublinky ). - od perlivé stolní vody se liší pouze kvalitou vody, která je sycena. Perlivá stolní voda je tedy kvalitnější.

 Ovocné a zeleninové šťávy = výživově nejhodnotnější nealkoholické nápoje - ovocné šťávy obsahují glukózu a fruktózu - biologická hodnota – vitamíny, minerální látky, stopové prvky - ovocné a zeleninové šťávy se dělí na: čiré a dřeňové

 Ovocné šťávy = přírodní čisté šťávy bez přísad, získávají se lisováním.  - mohou být jednodruhové nebo multivitamínové ze směsi ovocných šťáv  Zeleninové šťávy = zpracovávají se rajčata, červená řepa, kyselé zelí, celer, okurky a byliny

 Sirupy  - výrobky z ovocné nebo zeleninové šťávy, z přírodních či syntetických vonných a chuťových látek, oslazených vhodným sladidlem  - nejsou určeny k přímé spotřebě, nápoje z nich vyrobíme přidáním vody

 Rozdělení sirupů: - Ovocné sirupy - Limonádové sirupy - Zeleninové sirupy - Bylinné sirupy - Sirupy s příchutí - Nízkoenergetické sirupy - Diabetické sirupy - Sirupy pro sportovce

 Limonády  - nápoje vyrobené z limonádového sirupu, pitné vody, oxidu uhličitého  Druhy limonád:  - ovocné limonády s přísadou ovocných šťáv- oranžády, citronády  - limonády s přísadou kofeinu a chininu – Coca Cola, Pepsi Cola, Kofola, Tonic, Citrokola

 Nápoje pro diabetiky – nápoje slazené umělými sladidly nebo náhražkami cukru – limonády s označením „light“.  Nápoje s obsahem vinné šťávy – Vinea, Top Topic  Isotonické nápoje – obohacené nápoje, která dodávají tělu minerální látky a stopové prvky

 Energetické nápoje – obsahují minerální látky, stopové prvky, ale také kofein nebo výtažky z guarany apod.  - Red Bull, Kamikaze  Instantní nápoje – připravují se rozpuštěním prášku ze směsí ovocných šťáv, umělých nebo přírodních ochucovadel, kyseliny citronové, cukru nebo umělých sladidel.

 1.) Vysvětli význam nealkoholických nápojů pro lidskou výživu.  2.) Co jsou to nealkoholické nápoje ?  3.) Čím je dána biologická hodnota ovocných šťáv ?  4.) Co jsou to džusy ?  5.) Co jsou to sirupy ?

 6.) Jak se rozdělují limonády ?  7.) Jak se správně skladují nealkoholické nápoje ?  8.) Jaké znáš energetické nápoje ?  9.) Jaký je rozdíl mezi isotonickými a energetickými nápoji ?  10.) Co jsou to instantní nápoje ?