Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

Sacharidy.
SACHARIDY II.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Sacharidy. Sacharidy- nebo také glycidy, uhlovodany, karbohydráty Hlavní zdroj energie pro tkáně, především pro svaly a mozek (20% energie z cukrů spotřebují.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN. Trávení a vstřebávání látek v trávicím ústrojí POTRAVA: Živiny (sacharidy, lipidy, bílkoviny) Minerální látky (zdroj iontů)
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Trávicí soustava - chrup 8. ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Výživa a hygiena potravin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Cukry (sacharidy).
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy.
Polysacharidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Trávicí soustava.
Buňka.
Základní škola, Hradec Králové
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Organická chemie v průmyslu
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Jejich příprava a reaktivita
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku

Co je to sacharid = organické sloučeniny, deriváty karbonylových sloučenin (aldehydů a ketonů) ‏ přírodní látky i syntetická výroba monosacharidy a oligosacharidy rozpustné v H2O => cukry, sladká chuť polysacharidy ve vodě nerozpustné (omezeně rozpustné), bez chuti Monosacharidy: glukóza, fruktóza Oligosacharidy: sacharóza, laktóza Polysacharidy: celulóza, agar, škrob

Monosacharidy (dále jen MS) ‏ Nelze je dělit na jednodušší Sladká chuť Lákání zvířat k rostlinám (opylení, potrava) ‏ Přímé produkty fotosyntézy, zdroje energie Glukóza („hroznový cukr“, produkt fotosyntézy, podjednotka oligosacharidů) ‏ Fruktóza („ovocný cukr“, med, nealkoholické nápoje) ‏ Ribóza (součást nukleotidů v RNA) ‏

Oligosacharidy (dále jen OS) ‏ Složené z 2 – 10 MS jednotek Jednotky MS spojené glykosidovou vazbou Hydrolýzou se štěpí zpět na MS Maltóza („sladový cukr“, 2 jednotky glukózy) ‏ Laktóza („mléčný cukr“, 1 jednotka glukózy, 1 jednotka galaktózy, v mléce savců) ‏ Sacharóza („třtinový cukr“, glukóza + fruktóza) ‏

Polysacharidy (dále jen PS) ‏ Tvořeny jednotkami MS Z jednoho typu MS = homopolysacharid Z více typů MS = heteropolysacharid Nemají sladkou chuť Škrob (zásobní látka rostlin, homoPS – glukosa, brambory) ‏ Glykogen (zásobní látka živočichů, homoPS – glukosa) ‏

Něco o žaludku Lat. Ventriculus Vakovitý, dutý orgán Mechanický i chemický rozklad potravy Povrch chráněn alkalickým hlenem (Hcl tráví potravu, ale netráví žaludek) ‏ V = 1 – 2 l 3 hl. Části: - kraniální úsek (nejširší) ‏ - tělo žaludku - distální úsek (nejužší) ‏

Chemické děje Protože žaludek neobsahuje enzymy schopné štěpit sacharidy, procházejí jím ve stavu, v jakém se sem dostaly (natrávené ptyalinem v dutině ústní) a k jejich dalšímu trávení dochází až ve dvanáctníku

Vypracovali Petr Šimša Martin Stryk Marek Hloch Tomáš Brodacký