Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku
Co je to sacharid = organické sloučeniny, deriváty karbonylových sloučenin (aldehydů a ketonů) přírodní látky i syntetická výroba monosacharidy a oligosacharidy rozpustné v H2O => cukry, sladká chuť polysacharidy ve vodě nerozpustné (omezeně rozpustné), bez chuti Monosacharidy: glukóza, fruktóza Oligosacharidy: sacharóza, laktóza Polysacharidy: celulóza, agar, škrob
Monosacharidy (dále jen MS) Nelze je dělit na jednodušší Sladká chuť Lákání zvířat k rostlinám (opylení, potrava) Přímé produkty fotosyntézy, zdroje energie Glukóza („hroznový cukr“, produkt fotosyntézy, podjednotka oligosacharidů) Fruktóza („ovocný cukr“, med, nealkoholické nápoje) Ribóza (součást nukleotidů v RNA)
Oligosacharidy (dále jen OS) Složené z 2 – 10 MS jednotek Jednotky MS spojené glykosidovou vazbou Hydrolýzou se štěpí zpět na MS Maltóza („sladový cukr“, 2 jednotky glukózy) Laktóza („mléčný cukr“, 1 jednotka glukózy, 1 jednotka galaktózy, v mléce savců) Sacharóza („třtinový cukr“, glukóza + fruktóza)
Polysacharidy (dále jen PS) Tvořeny jednotkami MS Z jednoho typu MS = homopolysacharid Z více typů MS = heteropolysacharid Nemají sladkou chuť Škrob (zásobní látka rostlin, homoPS – glukosa, brambory) Glykogen (zásobní látka živočichů, homoPS – glukosa)
Něco o žaludku Lat. Ventriculus Vakovitý, dutý orgán Mechanický i chemický rozklad potravy Povrch chráněn alkalickým hlenem (Hcl tráví potravu, ale netráví žaludek) V = 1 – 2 l 3 hl. Části: - kraniální úsek (nejširší) - tělo žaludku - distální úsek (nejužší)
Chemické děje Protože žaludek neobsahuje enzymy schopné štěpit sacharidy, procházejí jím ve stavu, v jakém se sem dostaly (natrávené ptyalinem v dutině ústní) a k jejich dalšímu trávení dochází až ve dvanáctníku
Vypracovali Petr Šimša Martin Stryk Marek Hloch Tomáš Brodacký