FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ - ÚVOD. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ OSOB. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Ing.Lenka bombera piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO40 Název školy.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Odvětví pojištění - přehled Petr Mrkývka. Odvětví pojištění Odvětví životních pojištění Odvětví neživotních pojištění viz příloha zákona o pojišťovnictví.
Pojišťovnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Právní regulace pojišťovnictví POJIŠŤOVNICKÉPRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph.D (upravila JUDr. Dana Šramková, Ph.D.)
FINANČNÍ GRAMOTNOST CENA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1802_ŽIVOTNÍ P. Téma: Pojem F. G._ Životní pojištění Číslo projektu:
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pracovně právní vztahy
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál
Správa sociálního zabezpečení
Státní organizace.
31 Základní typy zdravotnických systémů
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Vznik pracovního poměru
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právo sociálního zabezpečení
RIZIKO.
Výpočet pojistného.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Správa sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
RIZIKO.
Hlavatý 4.B – Cestovní ruch
zpracovaný v rámci projektu
1.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ vypracovaly: Bc. Veronika Čížková, Mgr. Dana Alansari, Centrum fiktivních firem 2018.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
– pojištění ve financování
Druhy pojištění BPP114C – Bankovní a pojišťovací právo
Transkript prezentace:

FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ - ÚVOD

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Ing. Jan Sláma Předmět:Finanční gramotnost

Obsah Pojištění – princip a smysl1 Pojištění – ilustrativní obrázek2 Pojištění – základní pojmy Formy pojištění10

Obsah Nekomerční pojištění11 Nekomerční pojištění12 Nekomerční pojištění13 Komerční pojištění14 Komerční pojištění15 Smluvní dobrovolné pojištění16 Smluvní povinné pojištění17 Zákonné pojištění18 Druhy pojištění19 Obrázek na závěr20

Princip pojištění = kolektivní solidarita => neexistuje ekvivalence mezi zaplaceným pojistným a částkami vyplacenými z pojištění Smysl pojištění: zabezpečit pojištěného před nepříznivými důsledky nahodilých škodných událostí. Pojištění samo o sobě škodě nezabrání!!! Pojištění – princip a smysl 1

Pojištění – úvod 2

Pojišťovací činnost = sjednávání a správa pojištění, vyřizování pojistných událostí a výplata pojistného plnění Zajišťovací činnost = odkoupení části pojistné smlouvy od jiné pojišťovny a tím i převzetí odpovídající části rizika ( v případě, že vzniklá škoda by ohrozila existenci jediné pojišťovny) Pojištění – základní pojmy 3

Zábranná činnost = směřuje k předcházení vzniku škod => výchova obyvatelstva (BESIP), finanční příspěvky na zábranná opatření, slevy z pojistného při vyšší úrovni zabezpečení… Asistenční služby = služby navíc => nejen odškodnění, ale i zajištění odtahu vozidla, převoz zraněného z ciziny zpět do ČR apod. Pojištění – základní pojmy 4

Pojistitel = pojišťovna – k výkonu činnosti musí mít povolení MF ČR Pojistník = ten kdo uzavřel pojistnou smlouvu a platí pojistné Pojištěný = osoba v jejíž prospěch se pojištění uzavírá => vztahuje se na její majetek, život, zdraví, případně odpovědnost za vznik škody Pojištění – základní pojmy 5

Oprávněný (obmyšlený) = ten komu bude vyplaceno pojistné plnění – např. při úmrtí pojištěného Poradenská činnost = „ušití pojištění na míru“ => za přiměřené náklady dostatečná pojistná ochrana Pojištění – základní pojmy 6

Pojistné plnění = finanční náhrada, částka, kterou je pojišťovna povinna dle smlouvy vyplatit v souvislosti se vznikem pojistné události => náhrada vzniklé škody nebo výplata sjednané částky Pojištění – základní pojmy 7

Pojistná událost skutečnost se kterou je spojen vznik povinnosti plnit, tj. vyplatit stanovenou částku Přesné vymezení je dáno všeobecnými pojistnými podmínkami a ujednáními v pojistné smlouvě. Pojištění – základní pojmy 8

Riziko = pravděpodobnost, že určitá událost nastane, ale nevíme zda vůbec nastane, případně je jisté, že nastane, ale nevíme kdy (např. riziko úmrtí). Známe rizika živelní, dopravní, osobní, odpovědnostní, obchodně-finanční… Pojištění – základní pojmy 9

nekomerční, tj. na neziskovém principu, provozuje je stát případně státem ustanovené instituce (správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny) komerční – na ziskovém principu => provozované komerčními pojišťovnami Formy pojištění 10

Zdravotní pojištění provozují ho zdravotní pojišťovny - nestátní organizace, ale stát je plátcem za některé osoby (děti, důchodce apod.) Je všeobecné tzn. že pojištěni jsou všichni občané. Nekomerční pojištění 11

Sociální pojištění – je přímo organizované státem, dávky jsou vyplácené ze státního rozpočtu. Zahrnuje nemocenské pojištění, důchodové pojištění, státní politiku zaměstnanosti. Nekomerční pojištění 12

Ze státního rozpočtu jsou vypláceny i dávky sociálního pojištění. Spadaly pod ČSSZ Okresní a jim na roveň postavené správy sociálního zabezpečení je přímo vykonávaly Agendu nyní zajišťují místně příslušné úřady práce Nekomerční pojištění 13

Je vykonáváno na ziskovém principu – pojistné je kalkulováno tak, aby umožňovalo vykazovat zisk. Nabízí pestrou škálu druhů pojištění. Provozují je komerční pojišťovny (Česká Pojišťovna, Kooperativa, ČSOB pojišťovna, Allianz,..). Komerční pojištění 14

Podle míry povinnosti pojištění uzavřít a nutnosti sepsat pojistnou smlouvu rozlišujeme pojištění: Smluvní dobrovolné; povinné Zákonné Komerční pojištění 15

Smluvní dobrovolné Je založeno na svobodné vůli klienta. Klient se sám rozhodne zda a v jakém rozsahu pojištění uzavře. Příkladem mohou být: pojištění domácnosti, úrazová pojištění…. Smluvní dobrovolné pojištění 16

smluvní povinné => zákon ukládá povinnost uzavřít pojištění. Klient si pouze může vybrat pojišťovnu u které pojištění sjedná. Typickým příkladem je pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem mot. vozidla. Smluvní povinné pojištění 17

Zákonné pojistná smlouva se neuzavírá, rozsah pojištění a výše pojistného vyplývá ze zákona. Klient musí pouze v termínu příslušné pojišťovně uhradit pojistné. U nás nyní jen pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škody vzniklé při pracovním úrazu nebo nemocí z povolání. Zákonné pojištění 18

Podle toho co je předmětem pojištění: Pojištění osob Majetkové pojištění Odpovědnostní pojištění Druhy pojištění 19

Obrázek na závěr 20

Klínský P., Munch O., Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy, 1 - 4, nakl. EDUKO Použité zdroje

Použité zdroje - obrázky