Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Advertisements

Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
sociální psychologie Škola:
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
Vztahy ve třídě, sociální klima
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování – sestavení rozvahy Anotace: Digitální učební.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Statistika – základní pojmy, diagramy
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Pedagogická komunikace
Psychologie výchovy a vzdělávání
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
ZÁKLADY PSYCHOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.
Metody psychologie I.část – Pozorování Anotace: Prezentace je určena pro učitele SŠ. Má pomoci při výkladu učiva - METODY PSYCHOLOGIE. Výukový materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Vzdělávání pedagogických pracovníků v přírodovědných a technických oborech Závěrečná odborná konference Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie,
Management a řízení hotelu
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pedagogické disciplíny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozhodování jako manažerská funkce
Fantazie Anotace: Prezentace navazuje na výukový materiál –
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Ostatní nástroje marketingového mixu služeb
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
Metody psychologie.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Management a řízení hotelu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Pedagogika a psychologie
Střední škola obchodně technická s. r. o.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál seznamuje s dalšími metodami psychologie - EXPERIMENT, SOCIOMETRICKÁ METODA - EXPERIMENT, SOCIOMETRICKÁ METODA Klíčová slova: experiment, sociometrická metoda Cílová skupina: žáci středních škol Název: Metody psychologie III.část – Experiment, sociometrická metoda Jméno autora : Monika Arsenjevová Škola : Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, příspěvková organizace organizace Vytvořeno dne: 1. pololetí školního roku 2013/2014

Metody psychologie IV. část Experiment Sociometrická metoda Vypracovala: Monika Arsenjevová

Experiment - záměrné, plánovité vyvolání určitého jevu - vychází ze zásady, že každý jev má svou příčinu - vychází ze zásady, že každý jev má svou příčinu

Laboratorní kontrolovatelné podmínky Přirozený přirozené prostředí (škola, pracoviště) Především ve výchovně - vzdělácím procesu se uplatňuje přirozený experiment.

Laboratorní experiment provádí se v uměle navozené situaci provádí se v uměle navozené situaci - v psychologické laboratoři - v psychologické laboratoři vyniká zejména svou precizností pokud jde o kontrolu podmínek, stimulace a registraci odpovědí pokusné osoby vyniká zejména svou precizností pokud jde o kontrolu podmínek, stimulace a registraci odpovědí pokusné osoby používá často přístrojových metod, ale také běžné verbální a neverbální úkoly a testy, dotazníky apod. používá často přístrojových metod, ale také běžné verbální a neverbální úkoly a testy, dotazníky apod.

Přirozený experiment má význam především pro sociální psychologii pro sociální psychologii pro dětskou a pedagogickou pro dětskou a pedagogickou psychologii psychologii pro psychologii práce pro psychologii práce uskutečňuje se v přirozených společenských skupinách, zejména ve vyučovacím a pracovním procesu.

nejvíce se uplatňuje při zkoumání vlivů podmínek nejvíce se uplatňuje při zkoumání vlivů podmínek vyučovacího procesu vyučovacího procesu sociální interakce sociální interakce pracovního prostředí pracovního prostředí pracovní zátěže pracovní zátěže

Zakladatel první psychologické laboratoře Wilhelm Wundt kolem roku 1880 Zakladatel první psychologické laboratoře Wilhelm Wundt kolem roku 1880 se svým výzkumným týmem v Lipsku. se svým výzkumným týmem v Lipsku.

Sociometrická metoda určitá obměna přirozeného experimentu určitá obměna přirozeného experimentu zjišťování vzájemných vztahů v kolektivu zjišťování vzájemných vztahů v kolektivu zakladatelem je Jakob Levy Moreno zakladatelem je Jakob Levy Moreno

metoda poukazuje na - vzájemnou sympatii – antipatii - kdo je kým přitahován - kdo má vedoucí roli - kdo se podřizuje - kdo je v izolaci, odmítaný atd.

Na postavení člověka ve skupině do značné míry závisí často jeho úspěchy v práci a zvláštnosti jeho chování.

Příklady otázek, které jsou kladeny žákům. Příklady otázek, které jsou kladeny žákům. 1. Napiš jména spolužáků s nimiž by jsi chtěl 1. Napiš jména spolužáků s nimiž by jsi chtěl sedět ve školní lavici. sedět ve školní lavici. 2. S kterými spolužáky by jsi chtěl trávit volný čas? 2. S kterými spolužáky by jsi chtěl trávit volný čas? 3. S kým by jsi chtěl společně bydlet ve stanu 3. S kým by jsi chtěl společně bydlet ve stanu na táboře, evet. na výletě? na táboře, evet. na výletě? 4. Kdo si myslíš, že si vybere tebe? 4. Kdo si myslíš, že si vybere tebe? 5. S kým by jsi nejméně rád seděl ve školní lavici? 5. S kým by jsi nejméně rád seděl ve školní lavici?

Použitá literatura a zdroje Švingalová, D. : Základy psychologie. Liberec, Technická univerzita 1996 Štefanovič, J., Greisinger, J. : Psychologie. Praha, Avicenum 1985 Avicenum 1985

psychologie