Život je jen náhoda Vypracovaly: Ludmila Fialková Jana Prchlová Sandra Martinková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁZDNINY 2010 A JAK TO ZASE ZAČALO. CO SE VLASTNĚ DĚLO NA KOPRETINĚ ? •B•Bylo potřeba uskutečnit další výměnu elektrického vedení •Š•Štěstí přeje připraveným,
Advertisements

1 Projektová dynamika II RNDr. Jiří Weinberger, TIMING Praha 28. Března 2008.
V ÍTEJTE NA BONUSOVÉ HODINĚ !!! Co budeme dělat? Budeme se učit.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Prasklé hliněné nádoby Věnováno všem přátelům. V Číně měl jeden nosič vody 2 velké hliněné nádoby. Visely na obou koncích klacku, který nosil na krku.
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Využití znalostí ze zkoušek ECDL v projektovém dnu.
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Karlova Studánka – 1.7. Sbíráme se, snad někam pojedeme.
Pan X říká příteli panu Y: „Mám tři dcery. Když vynásobím jejich věk dostanu číslo 72, když sečtu jejich věk dostanu číslo stejné, jako má dům před kterým.
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
8. 9. – Jednoho letního zářijového dne jsme se po dlouhém víkendu sešli před budovou Gymnázia J. S. Machara v Brandýse v 8 hodin. Byla zima.
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Člověk se nědy zeptá proč...???
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Využití ICT ve výuce přírodovědy
Sčítálek.
Naše cesta fyzikou.
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
Můj pejsek se jmenuje Betynka.. No začalo to zhruba před 6 lety, když jsme jeli do Mladé Boleslavy pro pejska. Vybrali jsme dobře !
PYTHAGOROVA VĚTA Výuková prezentace.
Dopis od Boha.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Tvorba grafu funkce Použití freewarových programů: MathGv Funkce
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
Jediným učitelem hodným toho jména je ten, který vzbuzuje ducha svobodného přemýšlení a vyvinuje cit osobní zodpovědnosti.
Ohlédnutí za třetí třídou. Kdopak to ťuká na dveře? No jo, měsíc září je tady. Máme novou třídu, v prvním patře. Tady půjde učení samo.
Slovesa modální a fázová
Mýma očima Roman Lavička student kvarty školní studentský pobyt Anglie 2005.
VY_62_INOVACE_1_2_01 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová.“ Finanční plánování.
23. Josef chtěl zjistit, jestli bratři změnili své chování a litují toho, co způsobil.
Jana Ch. ZL 3. Prezentace o pravděpodobnosti. Máme 16 láhví minerálky. Víme, že v 10 láhvích je PODĚBRADKA a v 6 je ONDRÁŠOVKA. Jaká je pravděpodobnost,
Stereometrie Odchylky přímek VY_32_INOVACE_M3r0114 Mgr. Jakub Němec.
Pravděpodobnost Žákyně č. 2 ZL 3 / Pozor, „možná“ je ve výpočtu chyba, takže neopisuj bezhlavě ! Úkol: opiš si zadání, popř. si ho třeba i vylepši.
Moc se omlouvám že se ještě neučíme Moc se vám všem omlouvám že se ještě neučíme.Měla jsem to velice těžké ve škole.Máme moc hodin,takže hodiny nebudou.
Je to trochu divné jak se to stalo. I když nejsi věřící, měl(a) by jsi se na to podívat.
"Pepíčku, jak zní rozkazovací způsob od slovesa mlčet
9 let na základní škole:.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Odkud se vzal kuchyňský robot?. Víte proč člověk vynalézá? Protože je líný! V 17. století kuchaři šlehali hodinami vaječný bílek březovými metličkami.
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
SNĚHULÁCI PRO AFRIKU ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA MALEČOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
P. uč. Zelinková a P. uč. Solnařová MATEMATIKA X MATEMATIKA.
Život je jen náhoda… Lubomír Pala Dominik Nop Jan Preget Václav Slivka.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
BANKA V ROCE 2020 PODLE MÝCH PŘEDSTAV
ZODPOVĚDNÝ EVROPAN Markéta Válková 9.B 2015/2016.
Zdeněk Dorazil, Veronika Fojtů, Nela Schmidtová, Tereza Pospíšilová
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.
Les a voda Les i s vodou je důležitá pro nás, živočichy,
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Vytvořil Aleš Veselý 9.A 7.Zš Kladno
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Trhlina ve džbánu.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Stanislava Andršová Josef Vlach
Stanislava Andršová Josef Vlach
NORTHWIND TRADERS Kdo jsme [Podtitulek brožury nebo motto společnosti]
On.
Ach ty naše krásné ženy.
Prasklé hliněné nádoby
Transkript prezentace:

Život je jen náhoda Vypracovaly: Ludmila Fialková Jana Prchlová Sandra Martinková

Co bylo naším úkolem? Napsat fejeton, který popisuje libovolný příběh, ve kterém ale sehrála náhoda důležitou úlohu. Zpracovat tuto úlohu matematicky. V závěru prezentace přiložit vlastní hodnocení.

Co potřebujeme znát? Z ČJ  pojmy z oblasti funkčního stylu - kompozice, stylistika, jazykové prostředky typické pro funkční styl, rozdělení publicistických žánrů Z M  pojmy z oblasti základního výpočtu pravděpodobnosti - náhodný jev, četnost, náhodná čísla

Náš fejeton Člověk by řekl, že když mu teče do bot před pololetním vysvědčením tak se v něm hne svědomí a začne makat! No jo, ale tenhle člověk co by tohle řekl, nemá doma televizi se satelitním přijímačem, notebook, tablet nebo iphone 5. Je to více než fuška odolávat těmhle lákadlům a posadit se k psacímu stolu a začít dělat něco do školy. I když se vám povede vypnout všechny rušiče klidu, stále vám zůstane okno v pokoji. Okno, přes které vidíte okolní přírodu, souseda co loví krtky, dalšího souseda co s traktorem jezdí po poli, a pouliční psy jak se prohání po vaší zahradě. Nicméně když už se Vám to jednou povede doufám, že nedopadnete jako já.

Náš fejeton Jednou, když mi už teklo nejen do bot, ale vodu jsem měla až po krk, tak bylo potřeba říct si dost! Bylo to těžké, ale i přesto jsem si sedla k psacímu stolu a vytáhla „karty“ na pracovní plochu. Začala jsem se učit do semináře z matematiky. Od paní profesorky jsme dostali 25 příkladu, z nichž 10 nám chtěla dát na písemku. Říkala jsem si, že to bude hračka a spočítat nějakých „pár“ příkladů, naučit se je a pak to nacpat do písemky. Ale jak už to bývá s těmahle lidmi, co si takhle něco řeknou, tak samozřejmě, že to nešlo podle mých plánů. Začala jsem počítat 1. příklad a spočítala jsem jej bez problémů. Oslavila jsme to svým „vítězným“ tanečkem a pokračovala jsem dál.

Náš fejeton Když se mi však nepovedlo spočítat 2., 3., 4., 5., a ani 6. příklad, tak jsem si oprávněně začala zoufat. Na koni jsem se opět ocitla po spočítání 7. příkladu. Abych to zkrátila, můj výsledek byl 5:25…Ano! Zvládla jsem spočítat celých 5 příkladů z 25…A to všechno za pouhé tři hodiny! No co si budeme povídat, chce to pořádnou dávku odvahy táhnout s tímhle skórem do „boje“…

Náš fejeton Další den při písemce jsem se potila jako vepřík před porážkou, protože mi v semináři šlo o známku. A vzhledem k tomu, že jsem propadala, šlo i o můj život, protože mít na vysvědčení nedostatečnou, tak by mě rodiče asi vydědili a na rozloučenou by mi zazpívali: „Ulica je krásný dom“…

Náš fejeton Stav po písemce nevystihovalo „Odvážnému štěstí přeje.“ ale spíše „Blbec přežije všechno.“. Výsledek byl za 3, a to jen díky tomu, že na písemce bylo všech 5 příkladů, které jsem uměla. Sice to nebyla výborná, ale díky tomu jsem nepropadla a téměř hrdě jsem se mohla vrátit domů…

… A přecházíme k výpočtu! … A přecházíme k výpočtu! Úkol: Na písemce z matematiky bude 10 příkladů, které vybere paní profesorka z 25 příkladů. Jaká je pravděpodobnost, že mezi vybranými bude všech 5 příkladů, které žákyně umí spočítat? Výpočet: p = počet příznivých možností ÷ počet všech možností = K 5 (20) ÷ K 10 (25) = = ÷ = = 0,004 = 0,4%

… Závěrem Závěr: Pravděpodobnost, že se vybrané příklady na písemce objeví, je 0,4%.

Zhodnocení projektu Dle našeho názoru je dobré, umět si spočítat, jaká je pravděpodobnost, že náhoda bude na,,naší“ straně. Samozřejmě to ale nemusí fungovat vždy.