Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odkud se vzal kuchyňský robot?. Víte proč člověk vynalézá? Protože je líný! V 17. století kuchaři šlehali hodinami vaječný bílek březovými metličkami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odkud se vzal kuchyňský robot?. Víte proč člověk vynalézá? Protože je líný! V 17. století kuchaři šlehali hodinami vaječný bílek březovými metličkami."— Transkript prezentace:

1 Odkud se vzal kuchyňský robot?

2 Víte proč člověk vynalézá? Protože je líný! V 17. století kuchaři šlehali hodinami vaječný bílek březovými metličkami. Byla to dřina!!! Dlouho to nevydrželi.

3 S nápadem, jak si ulehčit práci přišel nějaký Ralph Collier Ne, nebyl to kuchař. Nový mechanický nástroj, dvě spojené metličky vymyslel při drátování hrnců. V roce1858 je patentoval v Baltimore pod názvem Egg beater.

4 Pak se do vynalézání pustili cukráři a pekaři Kteří hnětli a provzdušňovali těsto rukama … i nohama.

5 Ale jednoho dne britský lékař John Dauglish řekl… a dost!! A přidal v roce 1982 do těsta kysličník uhličitý samozřejmě za použití velkých mechanických metliček. Tím zkrátil dobu kdy těsto rostlo z 10 hodin na 30 minut.

6 Ale člověk nemá nikdy dost! Pekaři, zakusili luxusu a chtěli ještě víc. A pan inženýr Herbert Johnson zapřemýšlel. Co kdyby se míchadlo otáčelo jako země kolem slunce? A pekaři až zpívali z radosti.

7 75-litrová díže s motorem a míchadlem zaujala nejen pekaře -ale i armádu Ameriky. Velký mixér nainstalovali do kuchyní celé flotily.

8 A teď ho museli zmenšit, aby se vešel do kuchyně. V roce 1919 vyzkoušela miniaturu Herbertova mixéru manželka jednoho z ředitelů firmy a prohlásila „je mi úplně jedno, jak si ho nazvete, ale je to nejlepší pomocník v kuchyni.“ A KitchenAid byl na světě

9 V 30. letech vypadal i takhle No hezký nebyl. Proto si firma najala Egmonta Arense, aby s něco udělal. A to se mu povedlo. Poslední stroj vypadá skoro jako náš moderní mixér.

10 Ale vynálezci si zase řekli, proč by měl mixér jen mixovat? A tak si pán Kenneth Maynard Wood patentoval stroj pod značkou Kenwood, který uměl šlehat i mixovat a dokázal měnit otáčky. Mixér se jmenoval Chef, a jeho reklamní slogan zněl. „Chef udělá všechno, ale na vaření potřebujeme ženy.“

11 Ani to dnes nemusí být pravdou. Dnes máme několik robotů, které i vaří, šlehají, mixují, hnětou, krájí a … fungují i jako počítač.

12 Tak mixujte, krájejte, vařte, pečte…


Stáhnout ppt "Odkud se vzal kuchyňský robot?. Víte proč člověk vynalézá? Protože je líný! V 17. století kuchaři šlehali hodinami vaječný bílek březovými metličkami."

Podobné prezentace


Reklamy Google