18.12.2013. Voda - kapalina V přírodě teče, kape. Říkáme, že je ve skupenství kapalném.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Advertisements

Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
VY_32_INOVACE_CH VODA- prezentace
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_79.
Voda Kocmichová, Lukášová.
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Změny skupenství látek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚĎA.
ŽIVOTODÁRNÁ KAPALINA CHEMIE TÉMA: Koloběh vody v přírodě,
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM LÁTKY A JEJICH SKUPENSTVÍ VY_32_INOVACE_11.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
VY_32_INOVACE_03_Voda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Opakování voda, vzduch.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Prvouka 2.roč.ZŠ „NEŽIVÁ PŘÍRODA – VODA“
VODA.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Zdravé potraviny OVOCE ZELENINA Ovoce dozrávající v létě na keřích Maliny Ostružiny Rybíz Borůvky Angrešt.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Skupenství látek Látky se v přírodě vyskytují jako:  Pevné (pevné látky)  Kapalné (kapaliny)  Plynné (plyny) Těmto třem podobám říkáme skupenství.
Brambory Brambor obecný Patří mezi okopaniny. Během růstu se mu kypří (okopává, proorává) půda, tím se také zbavuje plevele.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Co je to domov? DOMOV Domov je máma, táta a sourozenci … Domov je můj pokoj, hračky, knížky … Domov je náš dům, byt, obývák, kuchyň, ložnice,
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Hydrosféra – test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Pes domácí Pes Fena Štěně Pes štěká: „Haf, haf.“ Hlídá, pomáhá, zachraňuje, vyhledává, bývá přítelem a společníkem.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Roční doby létopodzimzima. Jaro Podle kalendáře začíná jaro 21.března. Rozkvétají první jarní květiny.
TĚLESA A LÁTKY.
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
VZDUCH Vzduch je všude kolem nás. Tvoří obal kolem země – atmosféru. Většinou ho nevidíme. Vidíme, když fouká vítr a poletuje listí nebo sněhové vločky.
Plody léta JEDLÉ x JEDOVATÉ. Plody léta JEDLÉ x JEDOVATÉ.
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
VY__III/2__INOVACE__163 Voda a kov.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.32_U_vody Datum: 4.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

Voda - kapalina V přírodě teče, kape. Říkáme, že je ve skupenství kapalném.

Voda - plyn Voda se v přírodě vypařuje. Vzniká plyn, který stoupá vzhůru. Jsou to mraky. Když zahříváme vodu, vypařuje se. Vzniká pára.

Voda – pevná látka Pokud voda zmrzne, tvoří se pevný led.

Duha Duha vznikne, pokud prší a svítí slunce.

Koloběh vody

Voda pitná Voda pitná bývá ve vodovodech, studánkách, pramenech, bývá balená v lahvích.

Voda užitková Pokud člověk vodu použije a znečistí, měl by ji do přírody vrátit opět čistou.

Citace Prvouka : Didaktický soubor pro 1. – 3. ročník 1. vydání. Olomouc: Media DIDA s.r. o.,2010. ISBN (WC, myčka) Prvouka : Didaktický soubor pro 1. – 3. ročník 1. vydání. Olomouc: Media DIDA s.r. o.,2010. ISBN SGBEER. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (řeka) KÜMMLING, Michael. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (Máchovo jezero) OLEKSANDR, Pridatko. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (déšť) GROH (JAGRO), Honza. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: )pára) JASTREMSKI, Michaek. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (mraky) Foto autorka textu (pára z hrnce) VOLNÉ DÍLO. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (sněhové vločky) FRIEDRICH. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (zimní krajina) BETH, Stevans. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (ledovec) CS: SJU. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (rampouchy) LUDEK. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ( kroupy) MYŠISTAR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (duha) Volné dílo (koloběh vody) Volné dílo ANLICKER, Alex. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ahttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drinking_water.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki (voda v kohoutku) VOJNÍKOV, Juan De. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ahttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C5%99%C3%ADdlo_003.JPGahttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drinking_water.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Duha_na _Obci_0035.JPG (vřídlo) PILSAK, W.J. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit Dostupný na WWW: (minerální voda balená – lití do sklenice) ŠJŮ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (čistička) GREENPEACE. EKOLOGICKÉ BYDLENÍ [online]. [cit. 15.1ě.2013]. Dostupný na WWW: voda)