Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Rozpis rozpočtu a normativy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. června 2011 Monika Čermáková.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Jsou venkovské školy horší než městské?
2 Marketingové koncepce
Věcné autority v roce 2016
model fungování a praxe
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Seminář pro příjemce OPVK
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Téma 11: Finanční plánování
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Stav a vývoj bytového fondu
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
22 / 9 / 2010.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Právo sociálního zabezpečení
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád reprodukce populace logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
13. Růst lidské populace, demografie
Demografická situace ČR
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Základy účetnictví změny rozvahových položek
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Základní statistické pojmy
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Máte zájem o více informací?
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Matriční úřad.
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Klíčové aktivity projektu
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Život bez střeva , Praha.
Programy na podporu bydlení
Střední škola obchodně technická s. r. o.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Nabízené služby společnosti
Transkript prezentace:

Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu demografické reprodukce Jedná se o první fázi poznávacího procesu – statistický popis

Hlavní prameny demografických dat Sčítání lidu Evidence přirozené měny Evidence migrací (geodemografický pramen) Evidence nemocnosti Ostatní prameny (výběrová šetření, registry obyvatelstva, historické prameny)

Sčítání lidu (census) Souborná statistická akce sběru, uspořádání, zhodnocení, analýzy a publikování vybraných demografických, geodemografických, ekonomických a sociálních údajů

Výsledky censu poskytují informace zejména o počtu, rozmístění a struktuře obyvatelstva, o domácnostech, úrovni bydlení a struktuře domovního a bytového fondu k určitému okamžiku (tzv. rozhodný okamžik sčítání)

Účast je pro obyvatelstvo obvykle povinná Metoda sebesčítací x dotazovací V některých zemích se provádí úplně nebo částečně poštou Sčítání 2011 v ČR - elektronická podoba sčítacích formulářů s možností jejich on-line vyplnění a odeslání

Historie sčítání Starověká sčítání lidu Od poloviny 18. stol. v Evropě – sčítání zahrnující všechno obyvatelstvo Pol. 19. století – pokrok v metodice sčítání (Quetelet) a snaha o mezinárodní srovnatelnost 1. pol. 20. Století – mechanické zpracování výsledků a kombinační zpracování jednotlivých znaků Od 2. pol. 20 století – výpočetní technika a rozšíření obsahu sčítání

Sčítání na území ČR 1754 za vlády Marie Terezie – první sčítání, které zahrnovalo všechno obyvatelstvo 1921 – první československé sčítání lidu (poprvé otázka na národnost) 1930, 1940 (v omezeném rozsahu), 1950, 1961(koncepce cenzových domácností), 1970, 1980, 1991, 2001

Sčítání v EU Dodržení desetileté periody při provádění sčítání Provádět sčítání ve všech zemích EU v jednom roce Sjednocení definice základních pojmů Zavedení povinných ukazatelů pro program sčítání v členských zemích

Sčítání 2011 (zdroj ČSÚ) Sčítání v roce 2011 je součástí celosvětového programu populačních a bytových cenzů, které koordinuje OSN. Poprvé v historii se jednotně uskuteční sčítání obyvatel všech 27 členských států Evropské unie, což umožní vytvořit zcela srovnatelné údaje o EU a jejích jednotlivých členech. Použití údajů ze sčítání usnadní obcím a krajům přístup k finančním prostředkům jak ze státního rozpočtu - výpočet podílu na výnosu z některých daní, tak z evropských zdrojů – bez aktuálních dat se nedá žádost podat. Jsou součástí nejrůznějších studií a expertiz. Informace vyplývající ze sčítání slouží také jako podklad pro přerozdělování rozpočtových prostředků krajům a obcím.

Formuláře pružně reagují na vývoj ve společnosti a s tím související legislativní opatření, nově tak přibude např. dotaz na registrované partnerství. Český statistický úřad při sčítání lidu 2011 žádným způsobem nezjišťuje vybavenost domácností ani jejich příjmy a výdaje. Ve sčítacích formulářích tak nejsou žádné otázky na vlastnictví ledničky, automobilu, chaty, televizoru ani dalších věcí. Z hlediska vybavení domácnosti je pro statistiku důležitá pouze otázka, zda má rodina možnost využívat osobní počítač a připojení k internetu.

Evidence přirozené měny Matriky – registrační knihy pro evidenci přirozené měny obyvatelstva (nejstarší na našem území ze 16. stol., od roku 1950 jednotný systém státních matrik) Evidence rozvodů – soudy Evidence potratů – zdravotnická zařízení

Statisticky se zpracovávají až výpisy z registračních knih Státní statistika (hlášení o narození, hlášení o úmrtí, hlášení o uzavření manželství, hlášení o rozvodu) Resort zdravotnictví (žádost o umělé přerušení těhotenství a hlášení o potratu)

Zaznamenané demografické události se převádějí z místa události do místa trvalého bydliště Za úplnou evidenci se považuje zachycení alespoň 90 % událostí Česká evidence přirozené měny je považována za spolehlivou a úplnou

Evidence migrací V ČR je migrace definována jako změna trvalého pobytu za hranice administrativní jednotky – jedna z forem prostorového pohybu obyvatelstva Při změně trvalého pobytu – hlášení o stěhování

Evidence nemocnosti Ukazatele nemocnosti za ekonomicky aktivní obyvatelstvo – na základě statistiky ukončených případů pracovní neschopnosti (20 % základního souboru, územně dle místa zdravotnického zařízení) Běžná statistika pracovní neschopnosti – založena na evidenci zaměstnavatele (územně dle místa bydliště nemocného)

Ostatní prameny Výběrová šetření (mikrocenzy, šetření populačního klimatu, retrospektivní šetření) Registry obyvatelstva (soupisy voličů, daňových poplatníků, školních dětí) Historické prameny – historická demografie