NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Advertisements

Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
Potraviny pro léto a zimu ZDRAVÍ, BEZPEČÍ. PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.2.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_13_POSTNATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ NASTAVENÍ DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU 1. část DIGITÁLNÍHOtavenfotoaparátu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
F YZIKA Optické vlastnosti oka Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Romantismus.
ZRAK ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_17_28_Zrak.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Souhrnné otázky, Světelné jevy
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_14_NERVOVÁ SOUSTAVA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 09_Smyslová soustava
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 2.část)
Z očí do očí Fyzikální Část.
Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
Název školy Autor Název Téma Číslo projektu Anotace Plavská škola
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
LIDSKÝ ORGANISMUS KOSTRA.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lidské oko Název : VY_32_inovace_17 Fyzika - lidské oko
Různé podmínky života na Zemi
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_18_CHUŤ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ / /21
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Má země Česká republika.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_24_SUBTROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS.
Světelné jevy -shrnutí
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Optika – vady oka a jejich odstranění.
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
Markéta Hanzalová Náprstková N11 Nervová soustava
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA - ZRAK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE Materiál slouží k výkladu o smyslové soustavě člověka, konkrétně o zraku. Na jednotlivých stranách jsou žáci seznámeni s touto problematikou. Na straně 5 je v obrázku oka umístěn odkaz na kde můžete shlédnout 1. díl seriálu Byl jednou jeden život – oko. Jsou zde k nahlédnutí i další dvě části v samostatných odkazech (čtverečky s čísly). Je opět možné seriál vůbec nepouštět nebo použít pouze některé části dle vlastního výběru nebo naopak pro zpestření pustit všechny díly. Obrázek řezu okem je stejný na straně 7 a 8. Není nutné pojmenovávat všechny části, vybrala bych pouze ty nejdůležitější. Na straně 10 v obrázku brýlí je opět umístěn odkaz na Tentokrát jsou na videu ukázány rozdíly ve vnímání při různých očních vadách. V šipkách na straně 11 jsou pouze odkazy na obrázky, kde je schematicky znázorněn střed paprsků světla při krátkozrakosti a dalekozrakosti a jejich náprava. Strana 12 je pak opět věnována první pomoci při úrazech oka. Tento materiál je spíše výkladový.

CITACE Ilustrace: kliparty Microsoft Office RHCASTILHOS; TCHOŘ (TALK). wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: of_the_human_eye_cs.svg

ZDROJE Přírodověda Učebnice pro 5. ročník - Člověk a jeho svět. 3. vyd. Praha: NOVÁ ŠKOLA, ISBN

Lidské tělo SMYSLOVÁ SOUSTAVA ZRAK

ZRAK jeden z pěti smyslů patří k nejdůležitějšímu a nejkomplikovanějšímu vnímání sídlem zraku jsou oči 2.3.

Funkce: zrakem vnímáme světlo, tvar, barvy, pohyb vnímané vjemy jsou převedeny nervy dále do mozku, kde jsou zpracovány

Zrakové vnímání světlo prochází rohovkou a otvorem v duhovce, který je nazýván zornice dále prochází čočkou a dopadá na sítnici, kde se vytvoří převrácený obraz zrakový nerv odvede vjem do mozku a ten umožní vidět objekt v nepřevrácené poloze

Řez okem

„Oční skvrny“ žlutá skvrna – místo nejostřejšího vidění (čím dále od žluté skvrny je předmět zobrazen, tím míň je ostrý) slepá skvrna – v tomto místě nelze vidět vůbec nic (místo, kde vystupuje zrakový nerv)

Vady zraku při zdravém vidění a normální stavbě oka vzniká obraz pozorovaného předmětu na sítnici a je ostrý při jiné stavbě oka – oční bulva může být dlouhá nebo naopak krátká – vzniká obraz před sítnicí nebo za ní a je neostrý  v tomto případě jde o oční vadu vady jsou napravovány brýlemi

dalekozrakost – obraz se vytváří až za sítnicí, blízké předměty jsou viděny rozmazaně krátkozrakost - obraz se vytváří již před sítnicí, člověk vidí rozmazaně do dálky astigmatismus – způsobenou jiným tvarem oční rohovky, předměty nejsou zaostřené, mohou splývat dohromady nebo být rozptýlené

ÚRAZY OČÍ Po kliknutí na šipku se Vám otevře odkaz na on- line příručku první pomoci. V obsahu si můžete vybrat hned několik možností (Mechanické poranění oka, Poleptání oka) a program spusťte.

ZDROJE ŽIVOT NA ZEMI – PŘÍRODOVĚDA pro 5. ročník ZŠ, prom. Biol. Helena Kholová, CSc., a kol., nakladatelství ALTER 2009 PŘÍRODOVĚDA – učebnice pro 5. ročník ZŠ – ČLOVĚK A JEHO SVĚT, nakladatelství Nová škola LIDSKÉ TĚLO, Steve Parker – z anglického originálu, nakladatelství SLOVART LIDSKÉ TĚLO, překlad z německého jazyka Jana Krausová