Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku"— Transkript prezentace:

1 Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku
oko Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku

2 Stavba oka Oko je velmi složitý orgán, který se skládá z mnoha částí:

3 funkce oka oko je párový orgán, který umožňuje vidět
oko je známo jako „sídlo zraku živočichů“ obsahuje oční pigmenty a složitou kaskádu biochemických drah umožňující vznik nervového impulsu, který směřuje pomocí nervových buněk do mozku z buněčného hlediska se v očích obvykle uplatňují specializované světločivné buňky, tzv. tyčinky nebo čípky

4 Onemocnění oka Astigmatismus – nepravidelné zakřivení rohovky, způsobující rozmazané vidění. Myopie (krátkozrakost) – neschopnost ostře vidět do dálky, obraz je vytvářen před sítnicí. Hypermetropie (dalekozrakost) – Neschopnost ostře vidět do blízka, protože oční koule je příliš krátká pro normální ostření, obraz se tedy vytváří za sítnicí. Glaukom (zelený zákal) – zvýšený tlak tekutiny uvnitř oka, není-li léčen, způsobuje slepotu.

5 Zajímavosti o oku Modroocí lidé mají společné předky se všemi ostatními modrookými lidmi na světě. V průměru člověk mrkne sedmnáctkrát za minutu.  Když mluvíme, mrkáme častěji. Při správných podmínkách a osvětlení dokáže lidské oko vidět světlo svíčky na vzdálenost až 22,5 km. Oko ve skutečnosti nerozezná červenou barvu, to až mozek ji vytvoří jako směs zelené a žluté. Pokud máte hnědé oči, patříte k těm, kteří tu jsou odnepaměti. Čím jsme starší, tím méně slz naše oči tvoří.

6 KONEC Vypracoval: Jakub Kotrba Email: jakubkotrba.jakub@gmail.com
Zdroj:


Stáhnout ppt "Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku"

Podobné prezentace


Reklamy Google