Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
NAUKA O PŘÍRODĚ – ČLOVĚK OKO Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12

2

3 ZRAK je jedním z nejdůležitějších smyslových ústrojí.
OKO Zrakem vnímáme: světlo-jeho intenzitu a barvu. Zrak umožňuje člověku rozvoj myšlení, vzdělání, poznávání. Je důležitý pro většinu lidských činností. Ústrojím zraku je OKO.

4 OKO – složení oka: oční koule
zrakový nerv pomocná ústrojí oka OČNÍ KOULE je tvořena třemi vrstvami: Vnější – je vazivová bělima, která vpředu přechází v průhlednou rohovku. Střední – vyživuje oko – je to cévnatka – obsahuje hodně cév a nervů, vpředu přechází v řasnaté těleso a duhovku. Duhovka má upostřed zornici, ta se rozšiřuje nebo zužuje a chrání sítnici oka před světlem. Těsně za duhovkou je čočka, která se vyklenuje k vidění na blízko a zplošťuje k vidění na dálku. Vnitřní vrstvu oka tvoří sítnice, ta je vlastním vnímavým orgánem oka. Vzruchy ze sítnice jsou vedeny zrakovým svazkem do mozku. Uvnitř oční koule je rosolovitá hmota – sklivec.

5 PÉČE O ZRAK: používáme vhodné osvětlení vzdálenost hlavy od knihy má být při čtení minimálně 30 cm nečteme vleže za prudkého slunce používáme sluneční brýle chráníme oči před úrazem při jízdě na motocyklu, na kole, při práci s žíravými látkami, při svařování. při zhoršení vidění navštívíme očního lékaře, pokud nám předepíše léky, musíme je nosit stav zraku zhoršuje kouření, alkohol, případně závislost na drogách ZRAKU PROSPÍVÁ: pravidelný osmihodinový spánek úměrné střídání duševní a tělesné práce vyhýbání se konfliktům a sporům nepřetěžování nervové soustavy

6 Odkazy a citace ,


Stáhnout ppt "Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12"

Podobné prezentace


Reklamy Google