ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Využití ovoce v kuchyni
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti nápojových lístků
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výroba instantních prášků 1
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VÝROBA CUKRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukry – přírodní sladidla
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
VY_32_INOVACE_08_Olomoucký kraj
Cukry (sacharidy).
Výroba nápojových prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny rostlinného původu Název materiáluCukr Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_15(20) AutorIng. Petra Pechová

 Cílem prezentace je seznámit žáky s výrobou a skladováním cukru.  Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce.  Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

P. Pechová, 2012

 látky převážně rostlinného původu

 hroznový, ovocný  jsou obsaženy ve vinných hroznech, ovoci, v medu, zelenině  na suchém ovoci se vytváří bílý povlak (fíky, švestky)  výborně kvasí  ve včelím medu časem krystalizuje  hroznový cukr se uměle vyrábí z bramborového škrobu  ovocný cukr se uměle vyrábí z kořenů čekanky nebo z hlíz topinamburů  Použití – výroba cukrovinek, v lékařství, ovocné šťávy, slazení limonád, likéry

 řepný, třtinový, mléčný, sladový  cukr řepný je obsažen v řepě cukrovce  cukr třtinový v cukrové třtině, také v bříze a javoru  cukr mléčný je v mléce, je méně sladký, hůře zkvasitelný, součást dětské výživy  cukr sladový vzniká přeměnou škrobu v klíčící obilce, používá se při výrobě piva  sladové sirupy – v lékařství, na cukrovinky, na zkypření pečiva

 vyrábí se v cukrovarech  řepa cukrovka se vypere v pračkách, nastrouhá se v řezačkách, vyluhuje se horkou vodou, pak se surová šťáva čistí, filtruje, nakonec se nechá odpařit a upravuje se v rafinériích

 snadno rozpustný ve vodě  zahříváním žloutne až hnědne a mění se na karamel  má vysokou kalorickou hodnotu, nemá BH  snadno stravitelný

 konzervování ovoce, výroba cukrovinek, moučníků, do nápojů apod.

1. krystalový 2. kostkový 3. drobný a jemný (krupicový, moučkový, pudrový) 4. homolový 5. luxusní (bridže) 6. kandysový (cukrkandl) – bezbarvé nebo nažloutlé krystalky

 Jaké jsou tržní druhy řepného cukru?  Jak se skladuje a používá cukr?  Najděte na internetových stránkách, co jsou to umělá sladidla a kde se používají.

 ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 