ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny rostlinného původu Název materiáluCukr Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_15(20) AutorIng. Petra Pechová
Cílem prezentace je seznámit žáky s výrobou a skladováním cukru. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
P. Pechová, 2012
látky převážně rostlinného původu
hroznový, ovocný jsou obsaženy ve vinných hroznech, ovoci, v medu, zelenině na suchém ovoci se vytváří bílý povlak (fíky, švestky) výborně kvasí ve včelím medu časem krystalizuje hroznový cukr se uměle vyrábí z bramborového škrobu ovocný cukr se uměle vyrábí z kořenů čekanky nebo z hlíz topinamburů Použití – výroba cukrovinek, v lékařství, ovocné šťávy, slazení limonád, likéry
řepný, třtinový, mléčný, sladový cukr řepný je obsažen v řepě cukrovce cukr třtinový v cukrové třtině, také v bříze a javoru cukr mléčný je v mléce, je méně sladký, hůře zkvasitelný, součást dětské výživy cukr sladový vzniká přeměnou škrobu v klíčící obilce, používá se při výrobě piva sladové sirupy – v lékařství, na cukrovinky, na zkypření pečiva
vyrábí se v cukrovarech řepa cukrovka se vypere v pračkách, nastrouhá se v řezačkách, vyluhuje se horkou vodou, pak se surová šťáva čistí, filtruje, nakonec se nechá odpařit a upravuje se v rafinériích
snadno rozpustný ve vodě zahříváním žloutne až hnědne a mění se na karamel má vysokou kalorickou hodnotu, nemá BH snadno stravitelný
konzervování ovoce, výroba cukrovinek, moučníků, do nápojů apod.
1. krystalový 2. kostkový 3. drobný a jemný (krupicový, moučkový, pudrový) 4. homolový 5. luxusní (bridže) 6. kandysový (cukrkandl) – bezbarvé nebo nažloutlé krystalky
Jaké jsou tržní druhy řepného cukru? Jak se skladuje a používá cukr? Najděte na internetových stránkách, co jsou to umělá sladidla a kde se používají.
ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN