TRUEFOOD Tradiční potraviny na Společném Evropském trhu VŠCHT Praha, 10. únor 2010 Mgr. Šárka Štejnarová, vedoucí správního a ekonomického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

PROJEKT „ AGENT“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
9/23/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Vize dalšího směrování českého potravinářského výzkumu Prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. Fakulta potravinářské.
ProPraline Vyvinutí nejvhodnější struktury & způsobu zpracování.
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
„Výzkumné infrastruktury“ a socioekonomické a humanitní vědy Informační seminář k připravovaným výzvám 7. rámcového programu v prioritách: „Socioekonomické.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
1. Význam a úloha malých a středních podniků (MSP) v HORIZON 2020 Táňa Perglová Ředitelka sekce, delegát ČR v programovém výboru SMEs and Access to risk.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/3.2.04/ Název projektu:Inovace do praxe Název a číslo globálního grantu:Podpora nabídky dalšího vzdělávání v.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
, ČTP – plenární zasedání Šárka Štejnarová, vedoucí správního a ekonomického oddělení PK ČR.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ ČESKÉ BUDĚJOVICE ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autor bakalářské práce: Jitka Macháčková Vedoucí bakalářské práce: Ing.
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Tisková konference Informovaný spotřebitel
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Úřad práce České republiky
Procesní management v oddělení logistiky
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Inovace a regionální rozvoj
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Hlavní město praha a integrace cizinců
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Jankůjová Natálie Vedoucí: Ing. Roman Švec, Ph.D.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Marketingový informační systém
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
Výzkum v malých a středních firmách
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Uživatelská příručka DuoTrainin
GOAL Guidance and Orientation for Adult Learners
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
PPP!!! VŠ - PARTNERSTVÍ PROJEKTOVÉHO PROSTŘEDÍ VYSOKÝCH ŠKOL
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Prodeji produktu nebo služby
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

TRUEFOOD Tradiční potraviny na Společném Evropském trhu VŠCHT Praha, 10. únor 2010 Mgr. Šárka Štejnarová, vedoucí správního a ekonomického oddělení PK ČR Návrat k hodnotám tradičních potravinářských výrobků

… pozadí & časové souslednosti projektu TRUEFOOD PK ČR - Partner v projektech přímých výzev EK Projekty : 6. Rámcový program EU:  ENFFI (  ICARE (  BARLEYBREAD ( Projekty v procesu plnění nebo schvalovacího režimu EK: 6. Rámcový program EU:  TRUEFOOD ( 7. Rámcový program EU & další nástroje:  ProPraline (  Nu Age (FP7-KBBE );  Wheynuts (FP7-SME );  Food_VET (Leonardo Da Vinci);  TECH4FOOD (Central Europe Programme);

ENFFI Motto projektu: Financování vývoje potravinářského průmyslu; Nástroj financování: 6. Rámcový program (tématická priorita:Výzkum a inovace; č. projektu: ); Horizont plnění: – ; Koordinátor: Asesoria Industrial Zabala, S.A. Internetová stránka: = interaktivní portál „platformy“ knihovnou teoretických i praktických zkušeností k financování inovací určených pro vědeckou, podnikatelskou investorskou veřejnost z potravinářského průmyslu; Výstup projektu:Identifikace specifických potřeb a problémů spojených s financováním inovačních projektů MSP; Celkový rozpočet ENFFI: ,-€;

ICARE Motto projektu: Omezení tvorby kontaminantů v průběhu výrobního procesu; Nástroj financování: 6. RP EU (tém. priorita: Bezpečnost a kvalita potravin; instrument financování: „Collective Research Project “; číslo projektu: číslo projektu: ); Koordinátor: ACTIA (Sdružení 45 franc. odborných center agro-potr. průmyslu → výzkumný institut olejů a tuků ITERG; institut pro konzervaci zem. výroby CTCPA a institut sladu IFBM); Horizont plnění: – ; Internetová stránka: Výstup projektu:Omezit tvorbu kontaminantů v průběhu výrobního procesu a snížit jejich vliv na zdraví → tj. poskytnout MSP technologické a laboratorní podklady pro kontrolu vzniku procesních kontaminantů; Rozpočet projektu: 2,981 mil. € (= 2,014 mil. € příspěvek EU);

BARLEYBREAD Motto projektu: Využití ječmene k získání pečiva s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem soli; Nástroj financování: 6. Rámcový program EU (instrument financování: „Specific Actions for SMEs: Collective Research Projects“; Nástroj financování: 6. Rámcový program EU (instrument financování: „Specific Actions for SMEs: Collective Research Projects“; č. projektu: ); Horizont plnění: – ; Koordinátor: NBL – Federace Norska; Internetové stránky: Výstup projektu:Renesance uplatnění ječmene ve výživě evropské populace (MSP z oboru mlynářství a pekařstv í poskytnuta nová technologie a nové poznatky o tom, jak nahradit určitý podíl pšenice při výrobě pekařských výrobků (chleba) ječmenem; Rozpočet projektu: ,- € (= ,-€ příspěvek EU);

ProPraline Motto projektu: Vyvinutí nejvhodnější struktury a způsobu zpracování plněných čokoládových cukrovinek nevyšší jakosti; Nástroj financování:7. R. P.(instrument financování: „Research for SME Associations“, Nástroj financování:7. R. P.(instrument financování: „Research for SME Associations“, FP7-SME , ev. číslo: ); Horizont plnění: červen 2008 – květen 2011 (36 měsíců); Koordinátor: SIK (Institut potravinářského průmyslu a biotechnologie Švédska); Internetová stránka: Výstup projektu: → Zjištění příčin a návrhů k omezení tvorby trhlin a tukových výkvětů na povrchu při výrobě plněných čokoládových cukrovinek, + → příručka s identifikací kritických bodů výroby a jejich prevence výskytu, doporučení, nové poznatky, včetně výstupů ze školících kurzů; Rozpočet projektu: 3, ,-€;

ProPraline, aktivity Aktivity projektu: WP1: Zhodnocení současného stavu jakosti čokoládových cukrovinek s odkazem na jejich skladovatelnost a udržení celistvosti; WP2: Podchycení mechanismu výroby způsobujícího tvorbu tukového výkvětu při delší skladovatelnosti; WP3: Stanovení procesu výroby zajištujícího nejvýše možnou kvalitu výrobků; WP4: Ukázka výroby vysoce kvalitních čokoládových cukrovinek pro MSP; WP5: Školení MSP; WP6: Šíření nových poznatků, zkušeností a výsledků;

TRUEFOOD Motto projektu: Zvýšení výživové hodnoty tradičních potravin díky inovacím; Nástroj financování: 6. R. P. EU (tématická priorita: Bezpečnost a kvalita potravin; Integrovaný projekt; č. projektu: Nástroj financování: 6. R. P. EU (tématická priorita: Bezpečnost a kvalita potravin; Integrovaný projekt; č. projektu: ); Horizont plnění: – ; Koordinátor: FEDERALIMENTARE, Daniel Rossi (SP.E.S.); Internetová stránka: Výstup projektu:Zlepšení kvality a bezpečnosti včetně zavedení inovací do výroby tradičních evropských potravin → výzkum, vzdělávání a předávání informací; Rozpočet projektu: 21 mil. € (= 15,5 mil. € příspěvek EU);

Tradiční potraviny, definice  Výroba → musí být lokalizována v určitém ohraničeném prostoru (regionu);  Autenticita Receptura (a / nebo), Původ surovin (a / nebo), Způsob výroby;  Komerční dostupnost (50 let a déle);  Gastronomický odkaz – historie; Např.: pečivo, měkké salámy, mléčné výrobky;

TRUEFOOD, aktivity Aktivity projektu: WP1: Zjišťování přání a názorů spotřebitelů; WP2: Inovace prováděné za účelem zlepšení mikrobiální bezpečnosti a vyloučení chemických rizik u tradičních potravin; WP3: Hodnocení rizik u tradičních potravin; WP4: Zlepšení nutriční kvality tradičních výrobků v souladu s požadavky spotřebitelů; WP5: Zlepšení marketingu a zdokonalení metod organizace zásobování tradičními p.v.; WP6: Hodnocení a přenos inovací do potravinářského průmyslu; WP7: Ekologické, sociální a ekonomické dopady inovací; WP8: Šíření informací, vzdělávání a přenos technologií;

Role PK ČR = WP 8 PARTNEŘI WP 8: Konsorcium 11 federací pod vedením Federalimentare:  ANIA – Association Nationale des Industries Alimentaires (France);  FEDERALIMENTARE – Federazione Italiana dell’Industria Alimentare (Italy);  FEVIA – Fédération de l’Industrie Alimentaire (Belgium);  FFDI – Federation of the Food and Drink Industries (Czech Republic);  FHFI – Federation of Hungarian Food Industries (Hungary);  FI – Foedevareindustrien (Denmark);  FIAA/LVA – Fachverband Lebensmittelindustrie/Lebensmittelversuchsanstalt (AU);  FIAB – Federación Española de la Alimentación y Bebidas (Spain);  FIPA – Federaçâo das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares (Portugal);  SETBIR – Union of Dairy, Meat, Food Industrialists and Manufacturers (Turkey);  SEVT – Federation of Hellenic Food Industries (Greece); CÍLE WP 8: Identifikovat a překonat bariéry pro přenos informací do MSP; Identifikovat a překonat bariéry pro přenos informací do MSP; Vytvořit rámec pro srozumitelnou komunikaci nových technologií →„najít spol. řeč“; Vytvořit rámec pro srozumitelnou komunikaci nových technologií →„najít spol. řeč“; Posílit schopnost federací poskytovat odborné informace MSP; Posílit schopnost federací poskytovat odborné informace MSP; Vytvořit dlouhodobé vazby mezi MSP, federacemi, univerzitami a výzkumem; Vytvořit dlouhodobé vazby mezi MSP, federacemi, univerzitami a výzkumem;

WP 8 = aktuálně fyzické dispozice výsledků  Databáze kontaktů ve vědeckých pracovištích;  Databáze odborných článků a publikací zabývajících se tradičními potravinami;  Shromáždění požadavků MSP v oblasti informací;  Vytvoření školících materiálů podle požadavků MSP;  Školení, konzultace, poskytování informací;

Okruhy s již dostupnými výsledky RTD WP1: Definice tradičních jídel dle spotřebitelů – jaké inovace v trad. výrobcích spotřebitelé přijímají – povědomí spotřebitelů o evr. značkách PDO (chráněné označení původu), PGI (chráněné zeměpisné označení), TSG (tradiční zaručená specialita). WP2a:Inovace zlepšující mikrobiální bezpečnost trad. výrobků – biologická konzervace syrového vepřového masa bakteriemi mléčného kvašení – zlepšené monitorování místnosti pro zrání sýra – studie mikrobiálních společenství s antagonistickými vlastnostmi. WP2b:Aktivní balení – mykotoxiny – organochl. pesticidy – kontaminanty zavlečené ve výrobním procesu. WP3: Predikce budoucího vývoje a analýza rizik tradičních potravin. WP4: Zvýšení hodnoty trad. tvrdých nevařených sýrů z výživového hlediska pomocí kvalitnějšího příkrmu kravských dojnic. Vývoj analytických metod a protokolů pro hodnocení distribuce soli v solené šunce a ve výrobcích z ryb – systém počítačové tomografie optimalizující nasolování filetů z lososa.

Okruhy s již dostupnými výsledky RTD, II. …WP4: Vývoj analytických metod a protokolů pro hodnocení distribuce soli v solené šunce a ve výrobcích z ryb – bezkontaktní nástroj pro klasifikaci filetů podle obsahu tuku na výrobním pásu. Ošetření listů rajčat přípravky Milsana® a Chitoplant® pro snížení použití síry při primární výrobě. WP5: Zlepšené organizační metody marketingu a dodavatelského řetězce pro tradiční potraviny MSP. Jak můžete zmenšit potíže a podpořit faktory úspěchu v dodavatelském řetězci tradičních potravin – přehled studií nejlepší praxe. WP7: Organizační dopad inovací na zajištění teritoriálního zakotvení trad.potravin. Snížení environmentálního dopadu přípravy tvrdých vařených sýrů. Snížení environmentálního dopadu sušené šunky. Snížení environmentálního dopadu výroby piva. Snižování environmentálního dopadu produkce květáku. Potenciální zdravotní dopad inovací u všech tradičních potravin.

Kde naleznu výsledná data s podklady projektu?  Webové stránky s databází institucí a abstraktů z vědeckých časopisů:  Školení a konzultace: přenos informací z univerzit a vědeckých pracovišť na úrovni všech partnerských zemí projektu;  Další webové stránky:

Kontakty pro bližší informace: Ing. Jan Pivoňka, vědecký tajemník (ČTP): tel.: +420/ gsm: +420/ ; Mgr. Šárka Štejnarová, administrátor: tel.: +420/ , gsm: +420/ ;

Děkuji za pozornost.