Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2862 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
„EU peníze středním školám“
Přeměna látek a energií (metabolismus)
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Procvičování vitamínů a minerálních látek
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Transkript prezentace:

Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_12_METABOLISMUS Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová

Anotace: Seznámení žáků s metabolismem, základní látkovou přeměnou, zdrojem energie, základními živinami, energetickou hodnotou potravin Očekávaný výstup : Žák si uvědomuje význam metabolismu pro život, uvede základní živiny, které jsou zdrojem energie, chápe energetickou hodnotu potravin, zná základní vitamíny rozpustné v tucích nebo ve vodě, vysvětlí nutnost příjmu dostatečného množství tekutin i minerálních látek. Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 8. ročník, 13 – 14 let Klíčová slova: metabolismus, základní látková přeměna, celková látková přeměna, energie chemická, energie mechanická, sacharidy, cukry, bílkoviny, tuky, minerální látky, vláknina, voda, vitamíny, obezita, bulimie, mentální anorexie, podvýživa, hygiena potravy Pomůcky a materiál: interaktivní tabule, prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 45 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Žáci si formou prezentace rozšíří znalosti o látkové přeměně - metabolismu, seznámí se s energetickou hodnotou potravin, pochopí význam zdravé výživy i vitamínů, správně vyberou zdravé potraviny.

METABOLISMUS

Metabolismus = přeměna látek a energií zdrojem energie je potrava rozložená na základní živiny – sacharidy (cukry) – bílkoviny – tuky důležitou složkou je voda, minerální látky, vitamíny energie chemická se mění na mechanickou (pohyb) energie se uvolňuje nebo spotřebovává příjem a výdej energie má být v rovnováze energetická potřeba organismu závisí na věku, pohlaví, výšce, hmotnosti a činnosti jedince

Látková přeměna základní látková přeměna = minimální množství energie nezbytné k životu (činnost srdce, dýchání, peristaltika střev) celková látková přeměna = množství energie nutné k vykonávání fyzické činnosti (práce, sport)

Základní živiny TUKY – největší energetická hodnota SACHARIDY (CUKRY) – nejdostupnější energetická hodnota BÍLKOVINY – nejhodnotnější a nezbytná živina rostlinného i živočišného původu – neukládají se do zásoby – jsou nenahraditelné – nesmějí ve stravě chybět

Energetická hodnota potravin je uváděna na obalech výrobků na 100 g produktu v jednotkách kilojoulech (kJ) správný poměr živin – bílkoviny % – tuky 20 – 30 % – sacharidy 50 – 65 %

Metabolismus důležitá složka potravy je vláknina množství vody denně 2 litry minerální látky – podílejí se na stavbě kostí, zubů, jsou součástí krve, ovlivňují činnost svalů, nervové soustavy a trávení – vápník (Ca) – sodík (Na) – draslík (K) – fosfor (P) – železo (Fe)

Vitamíny rozpustné v tucích rozpustné ve vodě

Vitamíny v potravinách

Poruchy výživy OBEZITA – větší příjem živin, zejména tuků a cukrů PODVÝŽIVA – nedostatek živin MENTÁLNÍ ANOREXIE – úmyslné odmítání potravy s cílem snížit hmotnost – psychologický podklad BULIMIE – přejídání a záměrné odstranění potravy zvracením – psychologický podklad

Hygiena potravy čistota dodržování pravidel hygieny při skladování, upravování, připravování a prodeji potravin před jídlem si mýt ruce omývat zeleninu a ovoce používat jen pitnou vodu

Zakroužkuj, co je: Správná volba: Správná volba:

Zkus sám:

Řešení:

Zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Zikmundová. literatura: ČERNÍK, Vladimír. Přírodopis 8 pro základní školy, Biologie člověka. Praha: Nakl. SPN, 2009.